Vauhtia ja vaarallisia tilanteita Päijälän erikoiskokeella – Katsuta spinnasi, Evans oli nopein ja Latvala yleisön suosikki

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala hyppäsi uuden Rally 1 -auton rattiin ensimmäistä kertaa. Edellisen kerran Latvala osallistui MM-tason ralliin Ruotsissa 2020.

Suurin mielenkiinto lauantaina ajettua legendaarista Päijälän erikoiskoetta kohtaan haihtui ilmaan jo perjantaisen ajopäivän aikana. Suomalainen ralliyleisö joutui pettymään, kun perjantaina sekä Kalle Rovanperä että Esapekka Lappi ajoivat ulos, eikä suomalaisässien autoja saatu enää korjattua kilpailun jatkamiseksi. Myös Ott Tänak keskeytti moottorin hajottua. Näin Rally 1 -autoja oli lauantaina jäljellä vain kuusi.

Silti yleisöä oli Kuhmalahden Liehuntieltä lähteneen Päijälän erikoiskokeen varrella sankoin joukoin. Suomalaisen rallikansan ohella tien varrelle oli saapunut myös paljon ulkomaalaisia fanaatikkoja, aina walesilaisista puolalaisiin. Niin WRC2- kuin myös WRC3-luokassa mielenkiintoa riitti huomattavasti pääluokkaa enemmän.

Hyppyjä ja nypyn ylityksiä on Päijälässä paljon.

Aamun ajokerralla tiessä oli vielä yön jäljiltä kosteutta, mutta vesisateelta vältyttiin. Pahimpien kilpakumppanien pudottua pelistä Elfyn Evans otti Suomen MM-rallin hallintaansa, samoin kuin Päijälän soratiet. Suomen MM-rallin voittoon ajanut Evans kellotti kilpailun kahdennellatoista erikoiskokeella pohja-ajan, kun hän kiisi Päijälän läpi 9 minuutissa ja 39 sekunnissa. Hyundain Thierry Neuville jäi pohjista 0,4 sekuntia. Toista kilpailuaan tällä kaudella pääluokan autolla ajava Teemu Suninen jäi lähes kahdeksan sekuntia Evansin rykäisystä.

Erikoiskoe 12, Päijälä 1 tulokset

1. Elfyn Evans / Scott Martin Toyota 9.39,0
2. Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe Hyundai +0,4
3. Teemu Suninen / Mikko Markkula Hyundai +7,7
4. Pierre-Louis Loubet / Arnaud Dunand M-Sport +14,0
5. Jari-Matti Latvala / Juho Hänninen Toyota +15,9

Takamoto Katsutalla oli aamun ajokierroksella vaikeuksia pitää auto hallinnassaan. Hän pyörähti noin neljän kilometrin ajon jälkeen ja jäi Päijälässä Rally 1 -autoista viimeiseksi. Edelle kiilasi paluun auton rattiin tehnyt Toyota-tallipäällikkö Jari-Matti Latvala. WRC2 -luokassa kovinta vauhtia piti Jari Huttunen.

Takamoto Katsuta vaikeutti omaa palkintopallitaisteluaan juuri Päijälässä.

Rallin 16. erikoiskoe päästiin ajamaan auringon paistaessa lämpimästi taivaalla. Evans oli jälleen Päijälän kuningas parantaen aikaansa tasan seitsemällä sekunnilla. Neuville jäi toisella ajokerralla vauhdista jo 4,5 sekuntia. Suninen oli jälleen kolmas, lähes identtisellä erolla Evansiin kuin aamupäivällä.

Erikoiskoe 16, Päijälä 2 tulokset

1. Elfyn Evans / Scott Martin Toyota 9.32,0
2. Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe Hyundai +4,5
3. Teemu Suninen / Mikko Markkula Hyundai +7,8
4. Takamoto Katsuta / Aaron Johnston Toyota +8,9
5. Pierre-Louis Loubet / Arnaud Dunand M-Sport +14,0

Aamupäivällä Päijälässä ajettiin tuttuun tyyliin myös Vetomies Rallin erikoiskoe. Joonas Lindroos oli nopein 9 sekunnin erolla Mika Lemmettiin. Lindroos ajoi lopulta voittoon yli puolentoista minuutin erolla ennen toiseksi sijoittunutta Tuukka Kauppista.

Yleisö kannusti ja Suomen liput liehuivat, kun Teemu Suninen ampaisi liikkeelle.

Thierry Neuville sijoittui kilpailussa toiseksi. Edellinen palkintosija Suomesta oli vuodelta 2013.
Oliver Solberg oli nopein WRC2-luokan auto Päijälän toisella vedolla.

Kansainvälinen ralliyleisö katsoi, kun Emil Lindholm lennätti Hyundaitaan.

Suomalaiset jäivät tänä vuonna ilman palkintoja. WRC2-luokassa suomalaisilla sujui paremmin, kun Sami Pajari nappasi voiton.

Pierre-Louis Loubet hajotti autonsa perjantaina. Hän pääsi jatkamaan kilpailua lauantaina, mutta jätti isoimmat riskit ottamatta.

Adrien Fourmaux ajoi tasaisen kilpailun ja ylsi WRC2-luokassa toiseksi.