Pälkäneen musiikkiteatteri toteutti astetta kunnianhimoisemman projektin – elokuussa esitettävässä näytelmässä kaikki musiikki on tehty itse

Näytelmän harjoituksissa ollaan jo hyvässä vaiheessa. Kuvassa Lassi Tuominen, Teija Kari, Päivi Kosonen, Tuija Kahtola, Marjatta Saarinen, Hannu Tuominen, Veikko Kahtola, Arto Tuominen, Raija Vaaleri ja Päivi Hirvojärvi. Kuva: Eveliina Virtanen.

Pälkäneen musiikkiteatteri esittää elokuun lopussa näytelmän Espanjaan, Espanjaan. Esitykset nähdään Pälkäneen yhteiskoulun auditoriossa 24., 26. ja 27. elokuuta.

Musiikkinäytelmä on ollut astetta kunnianhimoisempi projekti, sillä näytelmään ei ole ollut olemassa valmista musiikkia, vaan kaikki musiikki on sävelletty ja sanoitettu itse teatterin jäsenten toimesta. Suuren osan näytelmän musiikista on säveltänyt ja sanoittanut Arto Tuominen. Esityksissä on mukana myös livebändi, jota johtaa Eveliina Virtanen. Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Pasi Repo.

– Näytelmässä keveään kehykseen on laitettu yhteiskunnallisia tarttumapintoja. Näytelmässä käsitellään muun muassa nettiin liittyvää huijausta, vanhusten ja hoitohenkilökunnan asioita, sekä lähdetään käymään lomamatkalla Espanjassa. Tämä on komediallinen ja iloinen näytelmä, vaikka vakaviakin asioita on seassa, Repo kertoo.

Esityksissä ei ole ikärajaa, vaan näytelmä on suunnattu kaiken ikäisille – joskin Repo tuumaa esimerkiksi yli 12-vuotiaan katsojan pysyvän paremmin kärryillä näytelmän juonenkäänteistä. Myös lavalla on monen ikäisiä näyttelijöitä, viidestätoista ikävuodesta aina lähes kahdeksaankymmeneen ikävuoteen saakka, Repo kertoo.

”Kunnioitettava ja mielenkiintoinen prosessi”

Musiikkinäytelmän harjoituksissa ollaan jo melko hyvässä vaiheessa.

– Totta kai vähän kiire tulee, mutta tosi kivaa on ollut. Meillä on hyvä yhteishenki ja hyvällä fiiliksellä lähdetään esiintymään, Virtanen sanoo.

Tuominen on samoilla linjoilla Virtasen kanssa.

– Lopussa on vähän kiireen tuntua, kun viimeisiä hienosäätöjä tehdään, mutta kyllä tästä hyvä saadaan, hän toteaa.

Projekti on ollut kaikille kolmelle mielenkiintoinen. Repo mainitsee, että näytelmän tekeminen on ollut myös haaste.

– Toisaalta tämä on tuttua hommaa, toisaalta haastavaa ilman valmista musiikkia. Biisit eivät ole näytelmästä irrallisia. Tässä mielessä tämä on ollut kunnioitettava ja mielenkiintoinen prosessi, Repo sanoo.

– Minulle tämä on ollut hyvää harjoitusta, sovittamista ja teatterimaailmaa, jotka kiinnostavat itseäni musiikillisesti. Lisäksi olen saanut tehdä melko tutun porukan kanssa, josta löytyy hyviä soittajia, Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Virtanen sanoo.

”Näinkin hienoja juttuja tehdään harrastelijateatterissa”

Näytelmässä esitetään suomenkielistä musiikkia laidasta laitaan. Musiikkinäytelmästä löytyy muun muassa blues- ja iskelmätyylistä musiikkia, sekä raskaampaa musiikkia. Kappaleet on pyritty saamaan näytelmään sopiviksi, ei pelkästään tekstillisesti, vaan myös musiikkityylillisesti.

– Kaikenlaista on koitettu saada mukaan. Käsikirjoituksen ja kohtausten mukaan on mietitty, mikä sopisi mihinkin. Kun kappaleet ovat siirtyneet bändin soitettaviksi, ne ovat syntyneet uuteen eloon. Kirjoitusvaiheessa ei vielä osannut ajatella, millaiseksi ne muodostuvat, Tuominen kertoo.

– Vaikka kappaleet on tehty tätä varten, niitä voisi hyvin esittää myös yksittäin jossain, Virtanen jatkaa.

Tuominen toivoo, että musiikki herättäisi ihmisissä tunteita.

– On herkkää musiikkia ja myös menevämpää. Toivon, että ihmiset tykkäisivät, Tuominen sanoo.

Virtanen puolestaan odottaa itse esittämistä, sekä palautteen saamista ensimmäisen näytöksen jälkeen.

– On kiva päästä esittämään. Siihen onkin tähdätty tämä koko harjoitteluaika. Lisäksi, kun itse tulee hieman sokeaksi esitykselle, niin on mukava saada ulkopuolisilta palautetta näytelmästä. Kunpa yleisö näkisi, että näinkin hienoja juttuja tehdään harrastelijateatterissa, Virtanen sanoo.

Repo vinkkaa, että yhteiskoulun teatterin tilat ovat erinomaiset, joihin nyt on oiva tilaisuus tulla tutustumaan.

– Toivon, että ihmiset löytäisivät tämän esityksen. Meillä on tuttuja katsojia, jotka ovat käyneet katsomassa musiikkiteatteriesityksiä, mutta nyt olisi hyvä tilaisuus tutustua niille, jotka eivät aiemmin ole käyneet vastaavissa esityksissä. Tämä on mahtava paikka tulla tutustumaan, Repo toteaa.

Arto Tuomisen lisäksi lauluja ovat tehneet Päivi Hirvojärvi, Eveliina Virtanen, Teija Kari ja Päivi Kosonen.

Näyttelemässä tavataan Teija Kari, Päivi Kosonen, Veikko Kahtola, Arto Tuominen, Päivi Hirvojärvi, Raija Vaaleri, Marjatta Saarinen, Tuija Kahtola, Lassi Tuominen ja Hannu Tuominen.

Bändissä musiikkia johtaa ja koskettimia soittaa Eveliina Virtanen. Kitaraa soittaa Matti Kivinen, bassoa Ilkka Pohjalainen ja rumpuja Pekka Itkonen.