Koukussa koulukäynteihin – hyvän asian puolesta liikuskelu on vienyt Reija Lahtisen aina Lappiin asti

Reija Lahtinen ajaa Suzukinsa koulun pihaan milloin missäkin päin Suomea. Kyse on kiusaamisen vastaisesta motoristien kampanjasta. Kuva: Kari Saarinen.

Pälkäneläinen Reija Lahtinen on Suzuki Intruder M 1800 R -moottoripyöränsä kanssa tuttu näky Motoristit koulukiusaamista vastaan ry:n (MKKV) organisoimilla koulukäynneillä. Usein muuallakin kuin Pirkanmaalla.

– Olen ollut mukana useita vuosia. Kyllä minulla jo kymmeniä koulukäyntejä on takana, Lahtinen laskeskelee.

Pisimmillään tämä hyvän asian puolesta liikuskelu on vienyt Lahtisen jopa Lappiin asti. Tälle syyslukukaudelle on kertynyt lähiseutujen lisäksi päristelyä muun muassa Raisioon. Oma lukunsa oli mainio neljän paikkakunnan kierros Pohjois-Karjalan ja Kainuun seudulla. MKKV:n aktiivit motskaroivat elokuussa Toivakan, Tuusniemen ja Nurmeksen kautta Suomussalmelle saakka.

– Se ajatus vaikuttamisesta saa lähtemään mukaan. Ajattelemme niin, että jospa meistä olisi hyötyä kiusaamisen kitkemisessä. Näytämme myös, että motoristien porukassakin jokainen on erilainen, ja hyvin tullaan toimeen, Lahtinen puhelee.

MKKV:n käytännön keulahahmona toimii tamperelainen Ari Santaharju, joka vastaa kouluilla puheosuudesta. Santaharju kertoo hieman erilaiset tarinat ala- ja yläkouluissa. Pointtina on aina se, että motoristit ilmaisevat vastustavansa koulukiusaamista. Heidän mielestään kiusaaminen on elämän tuhlaamista, joka pahimmillaan saattaa viedä joltakin koululaiselta ainoan suojan ja turvallisen miljöön.

Muut paikalle tulevat motoristit ovat tukijoukkoa, joka näyttää, että asia on tärkeydeltään aikuisen läsnäolon arvoinen. Niin oppilailta kuin heidän vanhemmiltaan motoristit ovat saaneet vierailuistaan runsaasti myönteistä palautetta. Samoin koulujen henkilökunnalta.

Toiminta vie mennessään

Motoristit voi tilata koululle netin kautta MKKV:n sivuilta. Yhdistyksellä on myös oma sivu Facebookissa. Tilauksen tekee joko koulun henkilökunta tai vanhempainyhdistys. Päivämääriä sovittelee kohdalleen eri kohteiden kanssa yhdistyksen oma tapahtumakoordinaattori Susanna Soppi. Hän asuu Päijät-Hämeessä, mutta mökkeilee puolisoineen Pälkäneen Sappeessa. Koulukäyntiin sisältyy yleensä myös taikuriesitys, ja lopuksi oppilaat pääsevät katsomaan motoristien ajopelejä ja ottamaan valokuvia itsestään prätkien selässä.

– Kannustan ihan jokaista motoristia lähtemään mukaan koulukiusaamisen vastaiseen vapaaehtoistyöhön. Täällä saa paljon uusia kavereita, ja toiminta vie mennessään. Minulle kävi niin, Lahtinen naurahtaa.

Vuoden 2015 mallia oleva Suzuki on Lahtisen kolmas motskari. Hän aloitti prätkäilyn kahdeksisen vuotta sitten ja ajaa noin 10 000 kilometriä kesässä.