”Koko Pälkäneen nuoriso mustamaalataan, jos pieni joukko törttöilee” – nuoret kaipaavat kattoa pään päälle ja huoletonta oleilua

Juuso Lemola, Akseli Närvänen, Aleksi Hietala ja Sonja Tuhola arvostavat nuorisotiloja, jossa voi vain hengailla. Heistä keskustelu välillä äityy kaikkia nuoria syyllistäväksi, kun jotakin ikävää tapahtuu kylillä.

Juuso Lemola, Mimosa Järvinen, Martta Mattila, Sonja Tuhola ja Aleksi Hietala istuvat sohvalla ja juttelevat. He arvostavat vapaan oleilun sisätilaa, jossa voi vaan istuskella, jutella ja pelailla.

– Koko Pälkäneen nuoriso mustamaalataan, jos kylillä tapahtuu ilkivaltaa tai jotain ikävää, harmittelee Mimosa Järvinen Onkkaalan nuakkarissa.

Muut ringissä nyökkäilevät. Heistä muutamien törttöilyjen vuoksi on väärin lytätä kaikki. He puhuvat siitä, miten inhottavaa on lukea somesta joidenkin aikuisten ihmisten kirjoittamia ikäväsävytteisiä viestejä. Tässä pitäisi käyttää harkintaa.

– Olemme missä tahansa, aina olemme väärässä paikassa joidenkin mielestä. Joku valittaa aina jostain. Kyllä meistä ääntä voi tulla, mutta ehkä joidenkin olisi syytä nostaa hiukan sietokynnystäkin.

Joku porukassa puhuu siitä, että pienistä lapsistakin tulee ääntä, mutta heille sallitaan enemmän. Nuoria moni karsastaa, mikä tuntuu hölmöltä ja jopa syrjivältä.

Juuso Lemola sanoo suoraan, että on tosi tyhmää, kun jotkut nuorista eivät osaa käyttäytyä. Tästä kärsii sitten muutkin, joilla ei ole osaa eikä arpaa ilkivaltaan.

– Onhan se fakta, että nuakkarilla on aika suppeat aukioloajat. Lisärahan saaminen kunnalta voisi onnistua paremmin, kun kaikki osaavat käyttäytyä eikä paikkoja rikottaisi tai sotkettaisi.

Sonja Tuhola, Martta Mattila ja Mimosa Järvinen toivovat aikuisilta ymmärrystä siitä, että nuorille on tärkeää saada viettää aikaa yhdessä. Sadesuojalliset tilat ovat vähissä Pälkäneellä nuorisotilojen ollessa kiinni.

Katollinen paikka tarpeen

Kun nuorisotilat eivät ole auki, nuoret kaipaavat katollista tilaa, jossa olla. Skeittipuisto on heistä muuten hyvä, mutta siellä ei ole sadesuojaa. Joku huomauttaa, että skeittipuistossa olemistakaan kaikki aikuiset eivät katso hyvällä. Hengailupaikkoja puuttuu.

– Missä me sitten oikein oltaisiin ja luvan kanssa?

Rasmus Vuorinen, Roni Aittokumpu ja Akseli Närvänen osallistuvat keskusteluun. Ainakin Rasmus ja Roni huikkaavat viettävänsä aikaa nuorisotiloissa melkein aina, kun tilat ovat auki.

Kun kysyy, missä olette tilojen ollessa kiinni, vastaus tulee salamana.

– Tuolla pihalla, Rasmus Vuorinen täräyttää.

Pojat kaipaavat moposuoraa – sellaista luvallista asfalttipintaista suoraa, jossa saisi päristellä menemään. Kesällä tuppaa tulla valituksia, jos kylillä muuten huristaa menemään.

Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset nuoret viettävät mieluiten viikonloppuisin aikaa kavereiden tai perheen kanssa.

Jotkut ottavat esille sen, voisiko nuorisotiloja mitenkään pitää auki viikonloppuisin, edes vapaaehtoisvoimin resurssien puuttuessa.

Seiskaluokkalaiset biljardia pelaavat Elmeri Huhtala ja Atte Matikainen ovat tyytyväisiä nuorisotiloilla kävijöitä. Heistäkin paikka saisi olla auki viikonloppuisin. Pyry Stenvall kaipaa ainoastaan pleikkaria tiloihin. Hänestä on hienoa, kun tiloihin voi tulla suoraan koulusta torstaisin.

– Viikonloppuisin vietän aikaa perheen ja kavereiden kanssa. Jääkiekkoharrastuksen perässä käyn Tampereella asti, Pyry Stenvall kertoo.

Nuorisotiloissa osa porukasta myös leipoi. Juuso Lemola tuo tiikerikakkutaikinaa maistiaisiksi. Ottajina ovat heti Aleksi Hietala, Sonja Tuhola, Martta Mattila ja Mimosa Järvinen.
Juuso Lemola, Akseli Närvänen ja Aleksi Hietala ymmärtävät kuntaresurssien oikein kohdentamisen. Heistä olisi hienoa, jos nuorisotilat voisivat olla auki viikonloppuisinkin.
Seiskaluokkalaiset Atte Matikainen ja Elmeri Huhtala käyvät säännöllisesti nuorisotiloissa. Heistä se voisi olla enemmänkin auki.

 

Lue lisää:

Törttöily on pienen joukon aikaansaannosta – ”Ei tässä mistään ilmiöstä ole kyse”

Nuorisotilojen aukiolojen lisääminen ei pelkästään ratkaise käytöshuolia – ”Olisi hienoa, jos perheet tekisivät viikonloppuisin asioita yhdessä”

Rauniokirkolla tehty ilkivalta saa surulliseksi – kameravalvonta tulossa mahdollisimman pian