Tyytyväisyyttä ja kehittämisen kohteita – kausiasukkaat saivat ääntään kuuluville Pälkäneellä ja Kangasalla

Helsinki, Tampere ja Espoo nousivat kärkeen, kun Pälkäneellä, Kangasalla ja Kuhmoisissa kausiasukkaina viihtyviltä selviteltiin heidän kotikuntaansa. Näistä kolmesta Helsinki ja Tampere olivat edustettuina vähintään 15 prosentin osuudella, kun Espoon (7,3 %) niskaan hengitti muun muassa Kangasala (6,6 %).

Kausiasunto oli käytössä ympäri vuoden neljällä vastaajalla kymmenestä. Selkein ajankohta vastaajilla pysytellä muilla mailla oli marraskuusta neljä–kuusi kuukautta eteenpäin, mutta säätilan arvioi vaikuttavan kausiasunnon käyttöön joka kymmenes.

Kolmen kunnan yhteistyön tuloksena tehty kysely oli ensimmäinen laatuaan Pälkäneen, Kangasalan ja Kuhmoisten alueen kausiasukkaille. Vastaajista 38 prosenttia oli Pälkäneeltä ja 18 prosenttia Kangasalta. Neljä viidestä vastanneesta oli kausiasunnon omistaja, ja yli puolet vastanneista oli yli 56-vuotiaita. Kyselyyn vastanneet olivat kausiasunnon omistajia; 97 prosenttia heistä ei vuokraa ja 84 prosenttia ei myöskään haluaisi vuokrata kausiasuntoaan. Vuokrausinnon laimeutta selittää pitkälti se, että kausiasunnot ovat aktiivisesti omassa käytössä.

Yleisimmin kakkosasunto Sydän-Hämeen ja Kuhmoisten seudulla on kyselytulosten mukaan käytössä vähintään 16 viikkoa vuodessa, ja asuntoa käyttäviä on yhdestä neljään henkilöä. Kausiasunnolle kuljetaan lähes poikkeuksetta henkilöautolla, mutta pieni osa käyttää myös julkisia kulkuvälineitä.

Yleisimmin kausiasukkaat kertovat käyttävänsä ravintola- tai kahvilapalveluita ja osallistuvansa alueen tapahtumiin, ja edellä mainittuihin toivottiin alueelle myös lisää valikoimaa yhdessä ohjelmapalvelujen kanssa. Lisäksi kyselyyn vastanneet kertoivat vierailevansa erityisen aktiivisesti toreilla sekä maatila- ja puutarhamyymälöissä.

Kausiasukkaat saivat äänensä kuuluviin Pälkäneen, Kangasalan ja Kuhmoisten yhteisen matkailun kehittämisprojektin kautta. Projektin yhtenä osa-alueena on kausiasukkaiden huomioiminen alueellisessa kehittämisessä.

1.6–2.7.2023 toteutetussa verkkokyselyssä vastauksia kertyi runsaat 700. Kyselyssä vastauksia kerättiin valinta- monivalinta- sekä avoimien vastausten avulla.

– Kyselyyn vastanneiden aktiivisuus sekä avointen vastausten määrä kertovat kausiasukkaiden halusta tulla kuulluksi näiden kolmen kunnan alueella, kuvaa projektipäällikkö Mesi Lähteenkorva.

Avoimissa vastauksissa kolmen kunnan alueelle toivottiin lisää tapahtumia, monipuolisempia ravintolapalveluita sekä ohjelmapalveluita lähiympäristön kohteisiin. Monet vastaajista olivat myös tyytyväisiä olemassa olevaan tarjontaan tai sen kehitykseen vuosien saatossa. Vastaajat kokivat saavansa tietoa alueen matkailupalveluista eniten paikallislehtien ja sosiaalisen median kanavien kautta.