1920-luvulla Aitoossa kuvanneen Edvard Vesasen valokuvat lahjoitettiin Vapriikin kuva-arkistoon – kyläkuvaajan kuvia nähdään myös pian valmistuvassa kyläkirjassa

Museokeskus Vapriikin kuva-arkistossa sijaitsevan tietokoneen ruudulle piirtyy selkeitä ja teräviä valokuvia. 1920-luvulla otetut kuvat henkivät tuon ajan maailmaa: kuvissa ollaan arvokkaasti, vain harva hymyilee. Kuvia on niin yksittäisistä ihmisistä, perheistä kuin ihmisryhmistäkin. Monissa kuvissa näkyy Aitoon yhteiskoulun oppilaita. Ruudulla näkyvät kuvat ovat aitoolaisen Edvard ”Eetu” Vesasen lasinegatiiveista digitoituja.

– Kuvat tulivat vastaan osana valmisteilla olevan Aitoon kyläkirjan aineiston keruuta: niitä on säilynyt Vesasen jälkeläisten hallussa useita satoja. Edvard Vesasen tyttärenpoika Jouko Lähdeaho löysi lasinegatiivit talon vintiltä Vesasen taloa purettaessa 1970-luvulla, Aitoon kyläkirjan toimittaja Terho Asikainen kertoo.

Negatiivit on digitoitu kyläkirjaa tehtäessä, ja useita kuvia tullaan julkaisemaan Aitoon kyläkirjassa. Negatiiveissa ei ole tietoja kuvien esittämistä henkilöistä, mutta useita kuvia on pystytty tunnistamaan kyläkirjatyön yhteydessä, kun niiden vanhoja paperivedoksia on löytynyt Aitoosta.

Edvard Vesasen digitoituja kuvia tutkimassa Suvi Harju (vasemmalla) ja Antti Liuttunen Vapriikista sekä Terho Asikainen ja Asko Lähdeoja. – Kuvat ovat klassisia oman aikakautensa kuvia, Suvi Harju arvioi.

Vapriikkiin lasinegatiivit päätyivät, sillä suku päätti lahjoittaa ne museokeskukseen. Lasinegatiivien omistaja, pälkäneläinen Asko Lähdeaho kävi perjantaina 6. lokakuuta luovuttamassa ne museoon yhdessä Asikaisen kanssa.

– Hienoa saada nämä osaksi kokoelmaamme. Meillä ei olekaan paljon aineistoa Aitoosta, aineistomme on aika Tampere-keskeinen. Lasinegatiiveissa on vielä se hyvä puoli, että ne säilyvät hyvin, jos niihin ei ole päässyt kosteutta, tutkija Suvi Harju Vapriikin kuva-arkistosta kertoo.

Edvard Vesasen kuvien digitoidut versiot julkaistaan aikanaan kansallisessa finna.fi -palvelussa, jossa ne ovat kaikkien nähtävillä.

Tutkija Suvi Harju näyttää yhtä Edvard Vesasen lasinegatiivia.
Lasinegatiiveja löytyi Vesasen kotitaloa 1970-luvulla purettaessa useita satoja. Nyt ne on lahjoitettu Museokeskus Vapriikkiin Tampereelle. Kunnallistiedot kertoi löytyneistä lasinegatiiveista jutussaan keväällä 1975.

Kuka oli Edvard Vesanen?

Edvard Vesasen ”selfie”. Kuva: Edvard Vesanen / Vapriikin kuva-arkisto.

Edvard Vesasen (1892–1967) valokuvista piirtyy kuva puoliammattilaisesta toiminnasta: kyläkuvaaja kuvasi muotokuviaan usein ulkona, jossa hän saattoi asentaa jonkin kankaan talon ulkoseinään kuvattavien taustaksi. Varsinaiselta ammatiltaan hän oli muurari.

Vesanen osti kameransa alun perin kiertävältä kuvaajalta ja hankki sittemmin sekä tarvikkeita että osaamista hämeenlinnalaisesta Rytkösen liikkeestä. Kamera oli haitarimallinen, ja siihen kuului musta viitta ja jalusta. Lasinegatiivin koko oli 9 x 12 senttimetriä, joten siitä oli mahdollista tehdä pinnakkaisvedoksia, eikä erillistä suurennuskonetta tarvittu.

Terho Asikainen kirjoittaa Aitoon kyläkirjaa varten laatimassaan vedoksessa näin: ”Edvard Vesasen lapset ovat muistelleet, kuinka isä työskenteli valokuvien kanssa kotona pimeässä komerossa punaisen lampun valossa, ja käsitteli paperivedoksia pinseteillä. Negatiivilaatikot olivat pinossa “korsteenia” vasten. Koska hän oli päivätyöltään muurari, kuvien ottaminen ja vedostaminen tapahtui usein viikonloppuisin. Lopulta kuvaaminen kävi niin raskaaksi, että hän myi kameransa eräälle nuorelle yrittäjälle.”

Kuva on otettu Pälkäneen Salmentakaa Taurasen talon navetan rakennustyömaalta. Istumassa vasemmalla on Sulo Hinkka ja hänen sukulaisiaan. Navetta valmistui vuonna 1923. Kuva: Edvard Vesanen / Vapriikin kuva-arkisto.

Aitoon kyläkirja on ollut tekeillä vuodesta 2021 alkaen. Varsinainen kirjoitustyö on tehty, ja kirjoittajalla on seuraavaksi tiedossa viimeiset viilaukset, viimeistelyt ja tarkastuslukemiset. Ennen painotyötä edessä on vielä myös kartanpiirtäjän ja taittajan työt.

– Kyläkirja ilmestyy näillä näkymin kesään mennessä, Terho Asikainen sanoo.

Kyläkirjan julkaisija on Aitoo-Kaukkala Kyläyhdistys AiKa ry.

Edvard Vesasen valokuvien henkilöistä vain osa on kyetty tunnistamaan. Kuvassa naisia 1920-luvulta. Kuva: Edvard Vesanen / Vapriikin kuva-arkisto.
Koneenkäyttäjä Sukanen Aitoon meijerissä. Koneenkäyttäjä Juho Henrik “Heikki” Sukanen (1885–1935) oli syntynyt Pälkäneellä ja valmistui Tampereen teollisuuskoulun koneosastolta vuonna 1905. Hän työskenteli valmistuttuaan koneenkäyttäjänä Aitoon meijerillä ja teki myös sähkötöitä. Kuva: Edvard Vesanen / Vapriikin kuva-arkisto.

 

Lue myös:

Aitoo kokoaa kirjaksi kyliensä historiaa