Huolella kypsytelty idea ja saumaton kolmen osaajan yhteistyö onnistumisen avaimina – Vuoden yrittäjinä Kangasalla palkituilla ravintoloitsijoilla on pitkä yhteinen historia

Vuoden yrittäjinä lauantaina palkitut Jani Putula, Otso Mikkonen ja Eveliina Mikkonen pyörittävät Trattoria Pazzia Kangasalan keskustassa. Putula vastaa keittiöstä, Eveliina salista ja hallinnosta ja kokemusasiantuntijaksikin kutsuttu Otso omien sanojensa mukaan ”yrittää vain pysyä poissa jaloista”. Pienillä resursseilla toimiessa toimenkuvat kuitenkin joustavat sujuvasti.

Trattoria Pazzin asiakkaat joutuivat eräänlaiseen testiin heti avauskesän loppupuolella. Hyvin yleisönsä löytänyt ravintola päätti sulkea ovensa viikoksi keskellä vireää elokuuta.

– Se oli aika radikaali liike. Mietimme aluksi paria päivää, mutta sitten päätimme sulkea yhdeksi kokonaiseksi viikoksi. Ajattelin, että jos tämä siihen kaatuu, niin sitten on jossain jotain muutakin vikaa, Otso Mikkonen sanoo.

Pazzi Kangasala oli jo siihen mennessä ehtinyt vakiinnuttaa asemiaan siinä määrin, että yhden viikon kiinniolo ei suinkaan kaatanut kaupungin keskustaan avattua ravintolaa.

Niin sanotussa isossa kuvassa viikko oli kuitenkin merkityksellinen ravintolan tulevaisuuden kannalta.

Kyseessä ei nimittäin ollut mikään suoranainen uskollisuustesti, vaan oikeastaan pakon sanelema hengähdyshetki ravintolan kolmelle yrittäjälle. Otso Mikkonen, Eveliina Mikkonen ja Jani Putula olivat jo läpikäyneet melkoisen testin itsekin Pazzin alkumetreillä. Toiminnan käynnistymistä keväällä ja kesällä 2021 värittivät koronaepidemia, sen tuomat rajoitukset ja ravintola-alan väen siirtyminen osittain muiden alojen töihin.

– Se ensimmäinen kesä oli läpi Suomen parhaita ravintola-alan kesiä kautta aikojen. Oli hieno sää ja paljon patoutunutta kysyntää, kun ihmiset eivät olleet päässeet käymään missään ja matkustaakaan ei vielä ihan täysin vapaasti saanut, Otso muistelee.

Tilanne oli sama kaikilla ravintola-alan yrityksillä: työntekijöitä ei yksinkertaisesti tuntunut yhtäkkiä auenneeseen kysyntään olevan saatavilla. Pazzin yrittäjäkolmikon pitkä kokemus ja sen tuomat verkostot auttoivat, mutta avauskesän läpivienti onnistuneesti vaati niin yrittäjiltä kuin työntekijöiltä melkoisesti venymistä.

Niinpä pitkää päivää painettiin niin arkisin kuin viikonloppuisinkin.

Eveliina Mikkonen muistaa ajatelleensa jossakin kohtaa luultavasti mottaavansa sitä, joka seuraavaksi tulee puhumaan hänelle tilanteessa nähtävästä ”positiivisesta ongelmasta”. Nyt moinen ajatus jaksaa jo huvittaa.

– Ei se siinä hetkessä aina herkulta tuntunut, ja kyllä siinä alkoi olla takki itsellä aika tyhjä.

Kesästä selvittiin, kuten sitä seuranneesta talvestakin. Asiat alkoivat asettua raiteilleen.

 

Pitkä hauduttelu

Tiukassa alussa onnistumista avitti myös se, että Trattoria Pazzin perusta oli vankalla pohjalla. Kolmikko – joka oli tutustunut toisiinsa jo 2000-luvun alussa ammattikorkeakoulussa ja ollut siitä lähtien tiiviisti tekemisissä – oli pyöritellyt ajatusta yhteisestä ravintolaprojektista pitkään ja huolella ennen kuin asiaa lähdettiin viemään käytäntöön.

– Kaikilla oli siinä oma työnsä, eikä kiire mihinkään ja vuodet vierivät. Liiketilaakin etsittiin lopulta aika pitkään, Eveliina Mikkonen muistelee.

Ratkaisevan sysäyksen antoi lopulta korona: kun omat työt jäivät kaikilla enemmän tai vähemmän tauolle, aktiivisuus pääsi toden teolla suuntautumaan uuden ravintolan perustamiseen.

– Helposti lähestyttävä, italialaistyylinen ravintola, jossa on satsattu asiakaspalveluun sitoutuneiden työntekijöiden kautta. Sellainen paikka, josta asiakkaatkin näkevät, että tuolla on kiva olla töissä, Jani Putula tiivistää.

Vaikka pieniä viilauksia on alkuperäissuunnitelmiin jouduttu luonnollisesti välillä tekemään, Trattoria Pazzi on syksyllä 2023 omistajiensa mukaan hyvin pitkälti juuri sellainen, jollaiseksi he sitä vuosien varrella visioivatkin.

Kolmikko vannoo toimivan vuorovaikutuksen ja yhdessä tekemisen nimiin: pienillä resursseilla toimiessa kuka vain joutua olemaan tilapäinen putkimies tai sairastuneen työntekijän korvaaja, ja samalla toisen mielipide omaa mieltä vaivaavaan asiaan on mahdollista saada melkeinpä vain ääneen ajattelemalla. Yhdessä tekeminen ei rajoitu vain työasioihin.

– Jaksamme sietää toisiamme myös vapaa-ajalla, ja teemmekin paljon asioita yhdessä myös perheiden kesken. Juuri hiljattain olimme porukalla mökkeilemässä, Putula kertoo.

– Ja tätä nykyä osaamme olla vapaa-ajalla jo jossain määrin puhumatta työasioista, Eveliina Mikkonen nauraa.

Mikkoset ja Putula katsovat tulevaisuuteen luottavaisin mielin.

He kokevat saaneensa jo tuotua oman lisänsä Kangasalan keskustan elävöittämiseen ja vakiinnutettua asemansa monipuolisen asiakaskunnan keskuudessa. Vaikka yleinen taloustilanteen heikkeneminen voikin nakertaa ostovoimaa ja sitä kautta ravintoloissa syömistä, on vastaavasti suomalaisten ravintoloissa käynti jo hyvän aikaa ollut kasvamaan päin.