Pälkäne ja Kangasala eivät ole pelkkiä kesäpaikkoja

Pälkäne ja Kangasala ovat monen silmissä tunnettuja siitä, miten ne heräävät aina kesän tullen tavallista hienompaan kukoistukseen. Oman lusikkansa soppaan tuo runsas kesäasukkaiden virta, mutta suurena moottorina toimivat aktiiviset yhdistykset, yritykset ja yksittäiset puuhaihmiset.

Loppuvuosi on jälleen alleviivannut, että Sydän-Häme ei suinkaan talven tullen tyydy hiljenemään ja keräämään voimia seuraavaa kesää varten. Sen lisäksi, että Sappeessa lasketaan, eri puolilla laduilla hiihdetään ja kentillä luistellaan, on itseään ollut mahdollista aktivoida muullakin kuin liikunnallisella tekemisellä. Pälkäneellä ja Kangasalla on järjestetty marras-joulukuussa lukemattomia joulutoreja ja markkinoita, konsertteja ja musiikkihetkiä, näyttelyitä ja luentoja. ”Koskaan ei tapahdu mitään” -lausahdukselle ei juuri ole katetta, ja seudun aktiivisuus yllättää niin satunnaisen vieraan kuin tänne muuttavankin. Mahdollisuuksia tutustua eri kolkkiin ja niiden ihmisiin riittää ilman kesäistä auringonpaistettakin.

Tapahtumakalenterit alkavat hetkellisesti hiljentyä tai ainakin sisällöllisesti rauhoittua joulukuun puolivälistä lähtien, eikä ihme. Omat jouluvalmistelut ja suoranaiset joulukiireet vievät aikaa ja huomiota sekä tapahtumia järjestäviltä että niihin osallistuvilta. Kun vielä monessa työpaikassa joulua edeltävä aika on – yhdessä kevätjuhlia ja kesälomia edeltävän ajanjakson kanssa – vuoden tiukimpia työrupeamia, ei aikaa ja energiaa osallistua erilaisiin joulutapahtumiin välttämättä enää löydy. Tämä nostaa entistä arvokkaammiksi aivan joulun tuntumaan sijoittuvat tapahtumat, kuten Syrjänharjun tai Kuhmalahden joulutulet, tai valometsän tapaiset hienot vierailupaikat.

Nopeasti kuitenkin koittaa jälleen se aika, jolloin arki jatkaa rullaamistaan ja tapahtumia aletaan katsella ”sillä silmällä”. Ja voidaan taas todeta, että ensi vuonna tekemisen mahdollisuudet hakevat jälleen vertaistaan. Niin talvella, keväällä, kesällä kuin syksylläkin.