Seurakunnan vastine: Kauneimmat joululaulut maailman lasten hyväksi

Nimimerkki Tunnelma pilalla kirjoitti Sydän-Hämeen Lehdessä Kauneimmat joululaulut -tilaisuudesta. Pahoittelen, että Pälkäneen kirkon kauneimmat joululaulut aiheutti teille mielipahaa ja joulutunnelma teidän osaltanne meni pilalle.

Sunnuntaina 17.12. kello 18.30 Pälkäneen kirkon Kauneimmissa Joululauluissa Kirkkokuoro lauloi kaksi laulua. Kahdessa laulussa kuorolla oli säkeistöjen välissä soolo-osa. Muutoin kirkkokuoro ja lapsikuoro toimivat yhteisen laulun tukena. Pälkäneellä ja monessa muussakin seurakunnassa kuoroilla on muutama esitettävä kappale, näin Pälkäneellä on aina ollut niin kauan kuin Kauneimpia joululauluja on laulettu. Monena vuotena kirkkokuorolla, Caritas-kuorolla ja lapsikuorolla on ollut oma kappale, nyt vain kirkkokuoro esitti kaksi laulua.

Yhteislauluja illassa oli 16 kappaletta. Naapurikaupungeissa Kangasalla 14, Valkeakosken Sääksmäellä 15 ja Hämeenlinnan Hauholla oli 17 yhteislaulua. Eli ihan hyvin sai Pälkäneellä laulaa.

Lasten mukanaolo on aina haastavaa tilaisuuksissa, jossa istutaan paikallaan pitkään. Myös siinä, miten lapsia on opetettu olemaan erilaisissa tilanteissa, on eri perheissä eroa.  Itse en kokenut lasten ääniä ja liikettä häiritsevänä, vaan päinvastoin iloitsin, että lapsia oli niin paljon mukana kirkossa. Kirkkoon saa tulla ja olla. Siellä saavat myös liikkua niin lapset kuin aikuiset. Kirkossa on myös lasten huone, jossa saa leikkiä.

Pälkäneen seurakunnan strategian yksi painopiste on, että seurakunnan ovet ovat auki lapsille ja lapsiperheille. Heidät toivotetaan erityistesti tervetulleeksi seurakunnan toimintaa. On tärkeää, että lapsia opetetaan käymään kirkossa ja erilaisissa seurakunnan tilaisuuksissa. Näin usko ja kristillinen perinne siirtyvät myös tuleville sukupolville.

Kauneimmat Joululaulut on myös hyväntekeväisyystilaisuus, jossa varoja kerätään maailman lapsille. Joulun päähenkilö on vastasyntynyt lapsi, vauva. Hänkin varmasti itki ja piti ääntä ensimmäisenä jouluna, jolloin enkelit pitivät ensimmäisen Kauneimmat joululaulut tilaisuuden Betlehemin kedolla. Olisi erikoista, jos lapsia ei olisi mukana.

Raamattu kertoo, miten Jeesus itse toimi lasten kanssa. ”Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta hän koskisi heihin. Opetuslapset moittivat tuojia, mutta sen huomatessaan Jeesus närkästyi ja sanoi heille: »Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.»  Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.”

Seurakunnassa toimimme Jeesuksen esimerkin ja opetuksen mukaisesti.

Jari Kemppainen

kirkkoherra

Pälkäne