Kunnan palveluliikenteeseen tuli pieniä muutoksia vuodenvaihteessa Pälkäneellä – selvitimme, mistä kyytiin voi astua ja miten palvelu toimii

Pälkäneen kunnan palveluliikenteeseen tuli vuodenvaihteessa pieniä muutoksia, kun Laitikkalan reitin liikennöitsijä vaihtui uuden kilpailutuksen myötä. Reittiä ajaa nyt HämeBus Oy.

– Korviimme on kantautunut viime aikoina joitakin kyselyjä reiteistä ja aikatauluista, eli pientä epätietoisuutta on ihmisillä ollut. Olemme pyrkineet tiedottamaan palvelusta muun muassa kotipalvelun kautta ja nettisivuilla toki myös. Palveluliikenne on kerännyt käyttäjiltä hyvää palautetta, ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä siihen, Pälkäneen elinvoimajohtaja Sirkku Mäkelä kertoo.

Palveluperiaatteet ovat ennallaan. Reittejä on neljä, jotka ajetaan tiettyinä, ennalta määrättyinä päivinä.

Kenelle kunnan järjestämä palveluliikenne on tarkoitettu, Sirkku Mäkelä?

– Palveluliikenne on kaikille avointa, mutta erityisesti se on tarkoitettu ikäihmisille ja niille, joilla ei ole omaa autoa. Tarvittaessa ja tilattaessa asiakas noudetaan kyytiin kotoa ja viedään takaisin kotiin. Kuljettaja avustaa tarvittaessa matkustajia autoon nousussa ja siitä poistumisessa.

Miten kyytiin pääsee?

– Reitit ajetaan tietyillä aikatauluilla tiettyinä päivinä viikossa. Ne voivat muokkautua hieman sen mukaan, mistä ihmisiä on tulossa kyytiin. Kyyti tulee tilata edellisenä päivänä suoraan liikennöitsijältä. Yhteystiedot löytyvät esimerkiksi kunnan internetsivuilta. Palvelun säännölliset käyttäjät voivat toki ilmoittaa aina edellisellä viikolla, että ovat tulossa autoon seuraavallakin kerralla.

Millaisia reittejä Pälkäneen alueella ajetaan?

– Myttäälä – Onkkaala, Laitikkala – Äimälä – Onkkaala, Aitoo – Puutikkala – Luopioisten kirkonkylä sekä Ämmätsä – Kyynärö – Padankoski – Luopioisten kirkonkylä.

Paljonko kyyti maksaa?

– Kolme euroa yhteen suuntaan.

Kuinka paljon palvelulla on käyttäjiä?

– Kolmella reitillä käytössä on tilataksi. Ämmätsän-linjalla on pikkubussi, ja tällä reitillä on myös eniten kulkijoita. Puutikkalan linja on yleensä rauhallisin. Tilanne toki voi vaihdella viikoittain.

 

Pälkäneen palveluliikenne 1.1.–31.12.2024:

  • Reitti 1 Myttäälä – Onkkaala, tilattaessa ajetaan Myttäälässä Seitsyentien / Perkiöntien lenkki. Maanantaisin klo 9 Pälkäneen linja-autoasema, klo 9.15 Myttäälä, klo 9.25 Pälkäneen linja-autoasema, klo 9.30 palvelutalo, klo 9.40 Pälkäneen linja-autoasema. Paluu samaa reittiä, lähtö linja-autoasemalta klo 11.30–12. Liikennöitsijä Taksi Mikko Helenius.
  • Reitti 2 Laitikkala – Äimälä – Onkkaala (VuoIijoelta tilausten mukaan). Keskiviikkoisin klo 9.10 Vuolijoki (ajetaan vain asiakkaan kutsusta), klo 9.30 Laitikkala, klo 9.40 Kaitamo, klo 9.55 Äimälä, klo 10.10 Onkkaala. Paluu samaa reittiä, lähtö Onkkaalasta noin klo 11.30. Liikennöitsijä HämeBus Oy.
  • Reitti 3 Aitoo – Puutikkala. Torstaisin klo 9.10 Aitoo, klo 9.45 Puutikkala, klo 10 Luopioisten kirkonkylä. Paluu samaa reittiä, lähtö Kirkonkylästä noin klo 11. Liikennöitsijä Taksi Mikko Helenius.
  • Reitti 4 Ämmätsä – Kyynärö – Padankoski – Luopioisten kirkonkylä. Torstaisin klo 9 Ämmätsä, klo 9.05 Kyynärö, klo 9.20 Padankoski, klo 9.35 Rautajärvi, klo 9.45 Luopioisten kirkonkylä. Paluu samaa reittiä, lähtö Kirkonkylästä noin klo 11. Liikennöitsijä Pentti Rautio avoin yhtiö.