Ari Nikkasella riittää asiakkaita nyt ruuhkaksi asti – sahaavat talvikelit laittavat rakennukset koetukselle

Ari Nikkasella on pitänyt viime aikoina kiirettä. Rautajärven LVI:n yrittäjällä on riittänyt asiakkaita jonoksi asti, sillä monen talon putket ovat jäätyneet joko viime viikon kovien pakkasten aikana tai sitä seuranneen lauhan jakson aikana.

– Kaikkein kauimpana sijaitsevia töitä en ole pystynyt ottamaan edes vastaan, kun sulatettavia putkia on ollut niin paljon, Nikkanen sanoo.

Lauhtuvilla keleillä saattaa käydä niin, että talon rakenteisiin varastoitunut kylmä ilma hohkaa huoneisiin, kun pakkanen ikään kuin painuu syvemmälle rakenteisiin. Laitteita ja putkia kannattaakin tarkkailla jatkossakin, kun lämpötila taas lauhemman jakson jälkeen kylmenee.

Nikkanen neuvoo kiinteistönomistajia tarkistamaan teknisten tilojen patterit ja saattolämmityskaapelit ennen pakkasjaksoja.

– Kovilla pakkasilla teknisten tilojen lämpötilan tulisi olla 10–15 celsiusasteen välissä. Tämä ennaltaehkäisee jäätymisvaaraa. Teknisten tilojen ilmanvaihtoluukut voi myös sulkea kovilla pakkasilla, mutta ne tulee muistaa aukaista sitten kun keli taas lämpenee.

Energia-asiantuntija Juhamatti Meetteri Motivasta varoittelee ihmisiä ryhtymästä omatoimiseen sulatukseen lämpöpuhaltimien kanssa. Kun jää lämpenee, se laajenee ja rikkoo herkästi putkia ja liittimiä. Lisäksi riskinä on rakenteiden kuumeneminen ja jopa palovaara.

– Tärkeintä on, että asukas tarkkailee vesiputkien ja viemärien kuntoa lauhtumisen yhteydessä ja hälyttää ammattilaisen huoltotöihin, jos tarve ilmenee. Lisäksi tarkastuslistalle kannattaa ottaa lämpökaapelit, salaojat ja sulamisvesien ohjaus pois talon välittömästä läheisyydestä.

Ilmalämpöpumput kestävät pakkasia hyvin

Ari Nikkasen kokemuksen mukaan putket jäätyvät tavallisimmin melko lyhyeltä, noin 1–2 metrin pituiselta matkalta. Ammattilainen sulattaa jäätyneitä putkia painekannun ja kuuman veden avulla.

– Jään pintaa sulatetaan lämpimän veden avulla. Yleensä sulatuksessa kestää yhdestä tunnista muutamaan tuntiin.

Jos vesiputket jäätyvät kireiden pakkasten aikana ja kylmät kelit sulatuksen jälkeen edelleen jatkuvat, kannattaa kiinteistönomistajan tarkkailla tilannetta mahdollisen uuden jäätymisen varalta.

– Voi harkita esimerkiksi lisäeristyksen laittamista, Nikkanen vinkkaa.

Nykyiset ilmalämpöpumput kestävät hyvin pakkasia. Jos ilmalämpöpumpun kuitenkin sulkee kovien pakkasten aikana, se kannattaa laittaa uudelleen päälle vasta lauhalla kelillä.

 

Näin ennaltaehkäiset putkien jäätymistä kotikonstein:

  • Kytke viimeistään pakkasten alkaessa jäätymistä ehkäisevät sähköiset lämmityslaitteet päälle. Tällaisia ovat muun muassa termostaatilla varustettu lämpöpuhallin tai sähköpatteri sekä putken päälle kierrettävä sulanapitokaapeli. Myös vesiputken sisään voi asennuttaa sähkölämmityskaapelin.
  • Suojaa maassa olevat putket etenkin, jos ne ovat jäätyneet aikaisempina vuosina. Lumi on hyvä eriste, mutta tarvittaessa suojaksi voi lumen lisäksi laittaa muutakin eristemateriaalia.
  • Eristä huolellisesti myös kohta, jossa on putken läpivienti rakennukseen ja ainakin ne vesiputken osat, jotka sijaitsevat kylmissä tai pakkasilmalle alttiissa tiloissa.
  • Tarkista vesimittaritilan lämpötila laitteen vierestä. Esimerkiksi kellarissa seinän vieressä lämpötila voi laskea pakkasellekin.
  • Varmista, että varastoissa tai esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla on riittävä peruslämpö, mikäli niissä on vesikalusteita tai vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.
  • Mikäli jäätymisriski on ilmeinen, eikä muita keinoja ole tarjolla, jätä hana valumaan pienellä virtauksella.
  • Varmista riittävä peruslämpötila.
  • Lähde: Motiva.