Kanssasi-hanke tukee perheitä ja nuoria – varhaisen vaiheen apu on tärkeää

Pälkäneen seudun soroptimistit ry:n presidentti Sanna Hämäläinen iloitsee Kanssasi-hankkeen uusista tukimuodoista.

– Meillä on halu auttaa nuoria ja lapsiperheitä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa annamme apua, sitä enemmän siitä on hyötyä kaikille, Pälkäneen seudun soroptimistien presidentti Sanna Hämäläinen sanoo.

Pirhan lapsiperheiden sosiaalityön sosiaaliohjaaja Annika Lukula-Niemi ja Pälkäneen kunnan nuorisotyön koordinaattori Matti Heinämäki vierailivat soroptimistien klubitapaamisessa helmikuussa. Tilaisuudessa nousi esiin useitakin tapoja, joilla yhdistys pystyy auttamaan.

– Paikallisten lapsiperheiden tukeminen on hieno väliintulo Pälkäneen Soroptimisteita, Lukula-Niemi sanoo.

Hämäläisen mielestä yhteistyö julkisen sektorin kanssa on tehokkain tapa avun perille saamiseen.

– Heillä on tarvittava osaaminen ja kontaktit apua tarvitseviin. Lisäksi avunsaajat pysyvät yhdistyksellemme anonyymeinä.

Sekä soroptimistit että klubitapaamisessa vierailleet Lukula-Niemi ja Heinämäki toivovat, että lapsiperheet osaisivat ja uskaltaisivat pyytää apua haasteisiinsa jo varhaisessa vaiheessa.

– Aina ongelmat eivät tule tietoomme, sillä kynnys ottaa yhteyttä on monella korkealla. Lisäksi organisaatiomuutokset saattavat hämmentää eikä tiedetä, keneen olla yhteydessä, Lukula-Niemi sanoo.

Yleisiä syitä perheiden avuntarpeeseen ovat vanhempien uupuminen, mielenterveyden haasteet perheissä ja taloudelliset syyt sekä tukiverkostojen puute. Osalla vanhemmista ei ole kokemusta pienten lasten kanssa toimimisesta, jolloin vanhemmuus voi olla haastavaa.

Myös Matti Heinämäki iloitsi siitä, että kolmannen sektorin toimija tarjoaa tukeaan matalalla kynnyksellä.

– Kunnan nuorisotyön henkilöresurssit ovat parantuneet, mikä on erinomainen asia. Nuorilla on avuntarvetta muun muassa nepsy-oireiden ja yksinäisyyden kanssa.

Heinämäen mukaan soroptimistien tuki mahdollistaa tuen kohdentamisen avun tarvitsijoille esimerkiksi kuljetusten ja leirimaksujen muodossa.

– Yksilötasolla vaikutus voi olla todella suuri, sillä ylikunnallisilta leireiltä saattaa löytyä vertaistukea ja ystäviä.

Tunnelma soroptimistien tapaamisessa oli tyytyväinen.

– Löysimme hyvän väylän siihen, että tukemme on mahdollisimman vaikuttavaa. Tehtävämme vapaaehtoisjärjestönä on parantaa erityisesti tyttöjen ja naisten asemaa. Paikallisyhdistyksenä haluamme kansainvälisen tuen ohella kohdentaa apuamme myös paikallisesti, Hämäläinen sanoo.