Pala palalta kaivurin kitaan – entinen Ankkuribaari toimi alkujaan leipomona ja kahvilana

Ankkuribaarista on pian jäljellä muisto vain.

Ankkuribaaria aikanaan Onkkaalantiellä pitänyt Matti Saarinen tuntee hyvin nyt purettavan talon historiaa. Palaneesta rakennuksesta oli aikanaan moneen.

– Aina siihen saakka, kun ostin rakennuksen 1986, se toimi leipomona ja kahvilana.

Rakennuksen historia ulottuu aina 1800-luvun loppuun. Hirsikehikko oli vanhasta hirrestä koottu. 1900-luvun alkupuolella Anna Palttala piti tiloissa leipomoa ja kahvilaa, 1950-luvulla Beeda ja Väinö Lattunen ostivat kiinteistön. Leipomo ja kahvilanpito jatkuivat.

Vanha osuus rakennuksesta oli hirttä, ja aikanaan Palttalan Anna rakensi puolet lisää. Matti Saarinen teki ison remontin ja laittoi koko rakennuksen päältä uuteen uskoon.

– Siinä oli kaksi liiketilaa. Vähän aikaa tiloissa toimi myös Veikka-neuleen tehtaanmyymälä ja nahkatakkiliike. Pälkäneen antiikkiakin pidin tiloissa vuoden.

Ankkuribaariksi koko tila muuntui 1980-luvun lopussa. Se olikin Saarisen mukaan kulta-aikaa; baariin ihan jonotettiin viikonloppuisin.

– Sitten tuli lama 1990-luvun alussa, ja myynti loppui kuin kirveellä olisi leikattu.

Baarina pitkään

Nyt kahdeksankymppinen Matti Saarinen piti baaria aina eläkeikään saakka. Hän vuokrasi tilan Johanna Katajalle, joka piti baaria yli kymmenen vuotta. Katajalla oli baarit myös Kangasalla ja Kämmenniemessä Tampereella.

– Johannan jälkeen oli hetken tyhjää. Vuoden verran siinä toimi Panamakin. Myin kiinteistön pari vuotta sitten Nymanin Heikille, joka vuokrasi tiloja asuinkäyttöön.

Matti Saarinen ei haikaile vanhan palaneen rakennuksen perään. Se oli hänestä jo niin paljon muuttunut alkuperäisestä eikä siinä mielessä säilyttämisen arvoinen.

Eloisa keskus

Matti Saarinen intoutuu puhumaan Onkkaalantien historiasta enemmänkin. Hän muistelee, miten 1950–1960-luvuilla tien molemmin puolin kasvoi aikanaan sireenipuskia.

– Kyllähän tuosta melkein kaikki vanhat rakennukset on purettu Siwan vanhaa kauppaa, pankkia ja entistä tuotannon kauppaa lukuun ottamatta.

Hän myös luettelee nopeasti yhdeksän baarin nimet 1960-luvun alussa.

– Ei silloin ollut vielä isoa tietä. Kaikki kulki Onkkaalantietä pitkin. Tosi vireää oli, ja baareihinkin riitti väkeä.

Ankkuribaari ehti toimia monessa tarkoituksessa.