”Tuntuu ihmeelliseltä, jos kirjasto täällä loppuu” – Kuhmalahden kirjaston asiakkaat haluaisivat tärkeän palvelun säilyvän kylällä

Kuhmalahden kirjaston ovet käyvät tiuhaan heti avaamisen jälkeen torstai-iltapäivänä. Tulijat tervehtivät kukin vuorollaan lainaustiskin takana istuvaa Anne Ahosta. Yksi käy tiedustelemassa varauksensa tilannetta, useampi palauttaa kirjoja ja yksi asioi Postissa. Yhdestä asiasta kaikki asiakkaat ovat yksimielisiä: on todella kurjaa, jos kirjasto lakkautetaan.

– Tuntuu ihmeelliseltä, jos kirjasto täällä loppuu. Rakennus on hyvä ja kirjastossa on kiva tavata ihmisiä. Nettiyhteyksiäkin kirjastossa käy moni käyttämässä. Uudella Kuhmalahden koulutalolla houkutellaan tänne lapsiperheitä. Ei lasten ja koululaistenkaan kannalta ole hyvä asia, jos kirjasto lopetetaan, Kuhmalahden kirjastossa pari, kolme kertaa viikossa puolisonsa Pekka Heinon kanssa asioiva Anne Lehtonen miettii.

– Kummitustalo kirjastotalosta tulee, jos se lakkautetaan, Heino pelkää.

Anne Lehtonen käy Kuhmalahden kirjastossa useamman kerran viikossa.

Noin kerran viikossa kirjastossa asioiva Seija Ahonen on Lehtosen kanssa samaa mieltä.

– Eivät lakkauttamisaikeet mukavilta tunnu. Kirjastossa on niin hyvä palvelu. Toivon kovasti, että kirjasto säilyy, Ahonen sanoo.

Kaarina Lautalaa pohdituttaa myös läheisen apteekin kohtalo, jos kirjasto lakkautetaan.

– Jos kirjasto lakkaa, niin apteekkiasiat tulee ehkä hoidettua sitten samalla jossain muualla, Lautala pohtii.

Keskittynyttä lehtien lukua. Lukemassa Anne Léhtonen (edessä oikealla), Hannu Jussila ja Seija Ahonen.

Hannu Jussila ja Tarja Jussila piipahtavat Eräjärveltä Kuhmalahden kirjastossa noin kerran viikossa lukemassa lehdet ja katsastamassa kirjatarjonnan.

– Iso puute se olisi, jos kirjasto loppuu. Sahalahdella olisi sitten seuraava kirjasto, Tarja Jussila sanoo.

Johanna Visala uskoo oman kirjaston käyttönsä vähenevän huomattavasti, mikäli Kuhmalahden kirjasto lakkautetaan.

– Käytän melko paljon myös kirjaston yhteydessä olevia postipalveluita. Mietityttää, miten niidenkin sitten käy.

Johanna Visala asioi viikoittain kirjastossa. Oikealla kirjastovirkailija Anne Ahonen.

Lautakunnat päätyivät eri linjoille

Kuhmalahden kirjaston lakkauttamisesitys on osa Kangasalan palveluverkon kehittämissuunnitelmaa vuosille 2024–2030. Kolme eri lautakuntaa käsitteli sitä jo omissa kokouksissaan. Lautakunnat päätyivät eri kannoille Kuhmalahden kirjaston kohdalla.

Hyvinvointilautakunta esittää, että Kuhmalahden kirjasto muutettaisiin ensi vuonna omatoimikirjastoksi. Lautakunta myös linjasi, että kirjaston jatkosta päätettäessä tulee ottaa huomioon kolmannen sektorin ja muiden toimijoiden toimintamahdollisuudet tiloissa.

Sivistyslautakunta puolestaan hyväksyi alkuperäisen esityksen, eli kirjaston lakkauttamisen ja korvaamisen kirjastoautopalvelulla tai vaihtoehtoisesti sen muuttamisen niin sanotuksi omatoimikirjastoksi. Elinympäristölautakunta sen sijaan esittää, kirjaston palvelut pidettäisiin nykyisellään eli vuoden 2024 tasolla.

Kuhmalahden kirjastoa esitetään lakkautettavaksi.

Kaupunginhallitus käsittelee palveluverkkosuunnitelmaa kokouksessaan maanantaina 29. huhtikuuta. Kaupunginhallituksen päätösesitys on, että hallitus esittää hyväksyttäväksi elinympäristölautakunnan esityksen muilta osin, paitsi Kuhmalahden kirjastoa koskevan muutosesityksen osalta, koska kirjaston palvelutoiminnasta päättäminen kuuluu hyvinvointilautakunnan päätösvaltaan. Sivistyslautakunnan päätöstä kaupunginhallitus esittää hyväksyttäväksi sellaisenaan ja hyvinvointilautakunnan päätöstä kirjaston osalta sellaisenaan.

Valtuuston käsittelyyn suunnitelma menee 20. toukokuuta. Yksittäisten kohteiden mahdollisista lakkautuksista tehdään päätökset erikseen.

Lue myös:

Mitä palveluverkolle esitetään alueittain? – Koostimme keskeiset huomiot ja esitykset yhteen

Lautakunnissa mietitään ensi viikolla uutta palveluverkkosuunnitelmaa Kangasalla – pohdinnassa muun muassa Kuhmalahden kirjaston lakkautus, päiväkotitiloista luopumista ja Sahalahden nuorisotilojen siirto Sariolan koululle