”Näistä korteista en luovu mistään hinnasta”

Yrjö Tikalle hänen 350 Pälkäne-aiheista maisemakorttia ovat kultaakin arvokkaampia.

– Eipä tule mieleen yhtä ainutta tilannetta, jossa voisin luopua korteista. Niiden haalimiseen on kulunut paljon aikaa ja energiaa, Tikka toteaa.

Rahaakin kortteihin on mennyt, vaikkakin Tikalla on selvät sävelet siitä minkä verran hän suostuu mistäkin kortista maksamaan.

– Yhdestäkin Marja-Liisa Pitkärannan kortista maksettiin 350 euroa. Itse en kortteihin sellaisia summia panisi, vaikka kuinka halajaisin kyseisen kortin.

Vaan on yksi tilanne, jossa Tikka olisi mielellään maksanut kortista suunnittelemaansa enemmän.

– Eräässä huutokaupassa myytiin Pälkäne-aiheista laivakorttia, josta tarjosin 40 euroa. Toinen kaveri sai kortin vain vähän korkeammalla hinnalla. Täytyy myöntää, että harmittaa aika paljon, etten korottanut hintaa, Tikka huokaisee.

 

Muutkin keräävät samaa aihetta

1980-luku oli Pälkäne-aiheisten korttien keräilijälle kulta-aikaa. Kortteja oli paljon liikkeellä, toisin kuin nykyään.

Pääasiassa Tikka on hankkinut korttinsa huutokaupoista. Joitakin on löytynyt kirpputoreilta, ja uusimmat ovat pälkäneläisten pienyritysten, kuten Suttisen marjatilan, Syrjysen Strutsitilan tai Rönnvikin Viinitilan, painattamia.

Tikka ei ole ainut pälkäneläinen joka kerää oman kotikunnan kortteja.

– Olisi mahtavaa, jos muutkin pistäisivät korttejaan esille. Jollei halua tehdä sitä yksin, niin sitten vaikka kaksin tai kolmisin.

 

Korttien hieno tunnelma

Yrjö Tikka kertoo toisinaan kaivavansa korttinsa esille kotonaankin.

– Katselen niitä ja ihmettelen, kuinka ennen vanhaan osattiinkaan tehdä niin hienoja kortteja. Tuntuu, ettei niistä välittyvää tunnelmaa ole uusissa korteissa.

Erityisen lähellä Tikan sydäntä ovat kuvat Syrjänharjun vanhoista puunäkötorneista. Myös 1927 vuoden Pälkäneen leiripäiväkortit herättävät tunteita.

Tikka kerää myös Suomen leimamerkkejä ja papereita, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta. Lisäksi hänelle on kertynyt paljon eri taiteilijoiden kortteja, joista osasta luopumista hän paraikaa suunnittelee.

– Jos ryhtyisin nyt uusien korttien keräämiseen, valitsisin aiheeksi sortokauden. Tosin minulle on jostain syystä tullut vähän sellainen kuva, että meidän keräilyä harrastavien miesten vaimot eivät aina niin välitä miestensä harrastuksesta, Tikka naurahtaa.

Yrjö Tikan Pälkäne-kortit esillä pääkirjasto Arkin näyttelytilassa elokuun ajan.

Jokaiseen korttiin on kirjattu tietoja kuvan historiasta.