Ystävyyden silta, jossa musiikki soi

Ukrainan naapurimaa Valko-Venäjä sai aikoinaan päälleen Tshernobylin ensisaastelaskeumat. Hetkessä vilja-aittana tunnettu maa muuttui saastuneeksi.

Lempääläläinen Yhdelle pienimmistä yhdistys ryhtyi parikymmentä vuotta sitten tukemaan laskeuma-alueella eläviä lapsia ja heidän perheitään.

Yhdistyksessä toimiva Kaija-Liisa Toivonen sanoo, että yhdistyksen päämääränä on rakentaa ystävyyden siltaa Suomen ja Valko-Venäjän välille.

– Toimintamme on pienimuotoista, ruohonjuuritasolta lähtevää ystävyyttä ja vuorovaikuttamista, Toivonen toteaa.

 

Moni haluaa jäädä Suomeen

Yksi toiminnan muoto on pariviikkoinen leiri, jonne otetaan vuosittain korkeintaan 50 lasta.

– Hakijoita leirille on joka vuosi hyvin paljon. On ihan hirveä valita lapsia, jotka pääsevät leirille, Toivonen huokaisee.

Tänä vuonna lapsia oli 26. Leirin pääkonsertti järjestetään sunnuntaina Lempäälässä. Aiemmin leiriläiset ovat käyneet muun muassa laulamassa Pälkäneen seurakuntatalolla.

Kahden viikon leirin jälkeen moni haluaisi jäädä Suomeen asumaan. Lähtöpäivä saattaa Toivosen mukaan äityä melkoiseksi kiukutteleuksi.

– Leirin aikana lapset näkevät Suomesta ilon ja riemun puolen. Yritän selittää heille, että ei täälläkään elämä aina tällaista juhlaa ole, Toivonen sanoo ja lisää, että