Tosi tunteita

Tuija Virran ja Vappu Kiilin ”Akkapakka remix” -nimisessä näyttelyssä kiinnittää ensimmäiseksi huomion kuviin naisista ja tytöistä. Tuija Virran Ilometritehdas esittelee neljä voimistelijatyttöä. Kolme tytöistä näyttää kuuntelevan tarkkaavaisen tunnollisesti, mitä opettajalla on sanottavanaan.

Neljäs tyttö on toista maata. Hän roikkuu puomissa pää alaspäin, kasvoillaan ratkiriemukas ilme.  Kiltteyden vaatimuksen paino ei tätä tyttöä koske.

Kiilin sepialiidulla ja guassilla raakapellavalle taiteillut työt sen sijaan esittelevät naisen, joka makaa sängyllä vain ohut lakana verhonaan. Naisen ilme on vapautunut ja rentoutunut.

Virran Surussa nuori tyttö istuu joen varrella käsi leuan alla. Hän katsoo kameraan, näyttää tunteensa peittelemättä, ketään mielistelemättä.

 

Liekkuvat valot

Ihmisen syvempiin puoliin sukelletaan luontoaiheisissa töissä. Maisemat tulkitsee mielellään mielenmaisemiksi. Kiilin Ruskaa rämeellä -työssä kitukasvuinen puu kasvaa syksyisen, autioituneen maiseman keskellä.

Illanrusko-öljyvärityössä oranssi valo liekkuu pikimustan järven pinnalla. Työn oikeassa yläkulmassa on linnunpesä. Pimeys laskeutuu pesän päälle kuin murhe, tai kuin talven paino. Lintu levittää siipensä, laskeutuu pesälle.

Vai onko sittenkin aika aloittaa matka kohti etelää, lähteä?

 

Akkapakka remix avoinna 6. syyskuuta saakka Kangasalan pääkirjaston Taidetila Terrassa.

Kommentointi on suljettu.