Elämäntapamuutos ei vaadi vaakaan tuijottamista

Ravinto-, liikunta- ja hyvinvointipalveluita tarjoavan NutriCoachin ravintovalmentaja Leena Juoperi uskoo mielen ja psyyken voimaan.

–Loppupeleissä se on korvien väli, missä elämäntapamuutos tapahtuu. Pysyvää muutosta on vaikea saavuttaa, jos ottaa yhden tietyn tuloksen tavoitteekseen, esimerkiksi kymmenen kilon painonpudotuksen tai sen, että ensi kesänä mahtuu vanhoihin farkkuihin.

Tulostavoitteiden sijaan Juoperi uskoo toimintamuutosten ja tietoisen syömisen voimaan. Näiden asioiden puolesta puhuu koko NutriCoach, jossa on tällä hetkellä töissä kymmenen yrittäjää. Seuraavan kolmen vuoden aikana yrityksen työntekijöiden lukumäärä on tarkoitus kasvattaa kahdeksastakymmenestä sataan henkilöön.

 

Fysiologinen vs. mielen nälkä

NutriCoachilla on kursseja ympäri Suomea. Kangasalle kolmen kuukauden mittainen kurssi rantautuu 17. syyskuuta. Viikoittaiset reilun tunnin mittaiset luennot on suunnitellut Juoperi itse.

– Kurssille ei lähdetä vaaka kourassa. Täällä ei nähdä nälkää eikä lasketa kaloreita. Kurssin punaisena lankana on syömisen psykologia. Päämäärämme on saattaa ihminen tietoiseksi siitä, miksi ja mitä hän syö ja miten keho reagoi mihinkäkin ruoka-aineeseen. Tärkeää on myös tulla tietoiseksi fysiologisen ja mielen nälän eroista. Meistä suuri osa syö ruokaa, jota hänen kehonsa ei oikeasti tarvitse.

Kukin suunnittelee kurssin aikana itselleen sopivan ruokavalion. NutriCoachin ravitsemusideologian ydin on valkoisesta sokerista ja jauhoista, pitkälle prosessoidusta ruoasta ja transrasvoista pidättäytyminen. Tavoitteena on syödä puhdasta, ravintorikasta suomalaista ruokaa.

Kurssi soveltuu niin painonpudottajille kuin kaikille terveellisestä ruokavaliosta kiinnostuneille.

– Kursseilla käy myös ihmisiä, joilla ei ole lainkaan ylipainoa. Jotkut ovat esimerkiksi saattaneet vuosia kärsiä ongelmallisesta vatsasta, tai suolistosairauksista. Näistä pyrimme pääsemään eroon ravintotottumuksia muuttamalla.

Kurssilla tutustutaankin tarkemmin ruoansulatuksen toimintaan, ja ihmisen anatomiaan ylipäänsä. Myös sokeriaineenvaihdunnan toiminta tulee tutuksi.

 

Askel ja aihealue kerrallaan

Kurssin alussa osanottajille tehdään kehonkoostumusmittaus, jossa mitataan jokaisen raajan veden, rasvan ja lihasmassan määrä. Sama mittaus tehdään uudelleen kurssin loppupuolella.

– Vaikka suuri osa ryhmäläisistä pudottaakin painoa, ei se ole tärkein päämäärä. Joillakin paino ei putoa ollenkaan tai vain vähän, mutta muutokset näkyvät kehon koostumuksessa.

Kurssin lopussa mitataan kurssilaisten kokonaispainonpudotus – yksilökohtaista painonpudotusta ei siis tarkkailla.

– Teemme mittauksia ihan jo sen vuoksi, että NutriCoachissa tietäisimme, mitä voimme asiakkaillemme luvata, Juoperi sanoo.

Luennoilla otetaan  huomioon kurssikävijöiden toiveet ja kysymykset.

– Saatan esimerkiksi tulostaa aineistoa jonkun kurssilaisen kysymyksen pohjalta, vaikkei se kurssin alkuperäiseen runkoon kuuluisikaan. Jokainen kurssi on osittain osanottajiensa näköinen.

Kursseilla annetaan myös kotitehtäviä, joka saattaa esimerkiksi olla omaan inhokkiruoka-aineeseen tutustumista kokkaamalla.

– Pysyvä elämäntapamuutos, johon tähtäämme, perustuu siihen, että otamme askelen kerrallaan. Joka luennolla käsitellään eri aihealuetta ja tehdään siihen liittyviä harjoitteita ja kotitehtäviä. Toimista, ajattelumuutoksesta ja teoista tulee rutiinia, joka nivoutuu arkielämäämme kuin huomaamatta, Juoteri selittää kurssin päämäärää.

Leena Juoperi.