Kirpputorilla ei kerskakuluteta

Raisiossa asunut Ritva Peltola oli valmis lähtemään työn perässä lähes minne vain.

– No, Lappiin en olisi kyllä lähtenyt. Pidän vähän lämpimämmistä paikoista, Peltola toteaa.

Joka tapauksessa Peltola oli jo jonkin aikaan etsiskellyt eri kaupungeista sopivaa kirpputoria, kunnes juuri sopivalta tuntunut paikka löytyi Kangasalta.

– En ollut koskaan käynyt Kangasalla, mutta Outolintu vaikutti kaikin puolin sopivalta. Se oli sopivan kokoinen, eikä mikään liian valmis paketti, joten minulle jäisi tilaa kehittää yritystä. Niinpä lähdin käymään Kangasalla.

Käsityöntekijöitä haussa

Peltola ei säästele sanoja, kun hän kehuu kuntaa.

– Ihastuin ensi silmäyksellä paikkakuntaan. Raisiossa en viihtynyt ollenkaan. Ja nyt kun olen ollut kohta kuukauden päivät yrittäjänä, olen huomannut, kuinka ihania ihmisiä täällä asuu. On kummallista, miten ihmiset todella ovat erilaisia eri paikkakunnilla.

Sosiaalisena ihmisenä Peltola hankki heti alkuun kirpputorille harjoittelijan. Tarkoituksena on myös jatkossa työllistää pitkäaikaistyötön.

Peltolalla on pää täynnä ideoita kirpputorin kehittämiseksi. Kaikkia ideoita yrittäjä ei kuitenkaan aio paljastaa.

– Eivät ideat mitään maailmaa mullistavia voi olla, kun läksin tähän touhuun pienellä pääomalla. Tärkeää on saada kirpputorista kodikas ja kaikin puolin toimiva.

Tähän mennessä Peltola on ehtinyt perustaa kirpputorille kahvilan, josta saa itseleivottua tai paistettua pullaa, uusinut lasten leikkitilan ja perustanut tilaa huonekalujen myynnille.

Lähitulevaisuuden päämäärä on saada kirpputorille myyntiin erilaisia käsitöitä.

– Käsityöntekijät ottakaa siis rohkeasti minuun yhteyttä, ja antakaa meidän muidenkin iloita kädentaidoistanne, Peltola hymyilee.

Käsityöt myydään myyntiprovisiolla.

– Haaveilen, että tänne saataisiin oma käsityökäytävänsä, jossa olisi monipuolisesti esillä erilaisia käsitöitä. Myös kahvilapuolen toimintaa voisi kehitellä. Lisäksi otan mielelläni muitakin kehitysehdotuksia kävijöiltä vastaan, yrittäjä sanoo.

 

Kierrättämisen tärkeys

Ritva Peltola harrastaa itsekin kirpputoreilla kiertämistä. Mukaan tarttuu useimmiten käyttöesineitä, ja joskus jotakin omille lapsille.

– Aina ei tarvitse ostaa mitään.  Pelkkä kiertely riittää.

Peltola sanoo pitävänsä kierrätysideasta.

– Minusta on kamala ajatus, että vanhat tavarat heitetään roskiin tai viedään kaatopaikalle. On hienoa, että kirpputoreilla tavaroilla on mahdollisuus löytää uusi omistaja.

 

Kirpputori Outolinnun sijainti: Ellintie 2, Kangasala. Avoinna ma-pe kello 10-18, la-su 10-16. Pöydät varattavissa viikko kerrallaan.