Valkopukuisten juhla

Aitoon taekwon-do juhlii lauantaina 20-vuotista taivaltaan Aitoon Honkalassa. Vajaa vuosi sitten edellisten juhlien aihe oli Pälkäneen ensimmäinen Nuori Suomi -sinetti. Sinettiseura hoitaa kasvatustehtävää kokonaisvaltaisesti ja suunnitelmallisesti.

Maaseudun taekwondoseura on lajin parissa erikoisuus. Se on tarjonnut sadoille sydänhämäläisille tilaisuuden harrastaa itämaista kamppailulajia, joka yleensä kuuluu vain isojen paikkakuntien tarjontaan.

Seuran 20-vuotinen historia todistaa, että kasvatustyössä on onnistuttu. Pioneerit voivat pyörittää seuraa uudella paikkakunnalla muutaman vuoden, mutta jatkuvuus edellyttää sitä, että sen riveistä kasvaa uusia vetäjiä ja vastuunkantajia.

Aitoon taekwon-do eli etenkin alkuvaiheessa tiiviissä symbioosissa Anna Tapion koulun kanssa. Monissa harrastuksissa pidetään harmina, kun sisäoppilaitoksen oppilaat leviävät kolmen vuoden jälkeen pitkin maailmaa. Taekwondossa sen sijaan yläkoulu on sopiva ikä aloittaa harrastus. Lajin parissa nähdään, etteivät sielut ole menetettyjä, vaikka harrastusta jatkettaisiin Aitoon sijaan lukiopaikkakunnalla.

 

Viimeisten vuosien aikana Aitoon taekwon-do on kasvanut ulos kotikylästään. Suuri osa treeneistä ja harrastajista on Luopioisissa ja Pälkäneellä.

Taekwondo on tänään entistä isompi laji Sydän-Hämeessä. Esa Lappalainen on houkutellut parissa vuodessa salille yli 40 harrastajaa Sahalahdelta ja Kuhmalahdelta.

Kuhmalahdella seura kasvoi ulos kotikylältään nopeammin kuin Aitoossa. Tänä syksynä puolet treeneistä järjestetään Sahalahdella. Seura kasvoi ulos myös Kisasta, jonka suojissa toiminta Kuhmalahdella aloitettiin. Uuden Kuhmalahti-Sahalahti Taekwondo Hwarangin lajivalikoimaan kuuluu taekwondon lisäksi itsepuolustuslaji Combat Hapkido.

Kuhmalahdella on syntynyt aivan uusi tapa harrastaa taekwondoa. Perhetaekwondossa isät ja pojat treenaavat rinta rinnan. Perhetaekwondossa kiteytyy hienolla tavalla itämaisen taistelulajin ylevä filosofia: kehon lisäksi halutaan kehittää myös päätä.