Talon yläpohjan lisäeristys maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa

Markku Peltola muistuttaa, että energiatodistusten tekeminen olemassa olevista omakotitaloista edellyttää aina kohteessa käymistä.

Lämmöneristyskerroin eli U-arvo paljastaa, miten hyvin tai huonosti lämpö pysyy talossa sisällä. Omat, vuosi vuodelta kiristyneet arvot on määritetty erikseen ylä- ja pohjalle, oville ja ikkunoille sekä ulkoseinille.

Mitä pienempiä U-arvoja talosta mitataan, sitä parempi talon lämmöneristys on. Tavoitearvoihin pyrittäessä talon yläpohjan lisäeristys maksaa itsensä takaisin nopeasti.

– Jos alustavia töitä ei tarvita, sadan neliön lisäeristys maksaa noin 2000 euroa. Tuo satsaus energiansäästöön maksaa itsensä takaisin jo 3–5 vuodessa. Sen jälkeen lämmitykseen aiemmin kuluneen summan voi käyttää järkevämmin johonkin muuhun, energiakartoituksia tekevä Markku Peltola toteaa.

– Kun parannetaan ovien ja ikkunoiden U-arvoja, puhutaan kymmenien vuosien takaisinmaksuajasta.

Liian tiivistä ei kannata tehdä, jos ei ole koneellista ilmanvaihtoa.

– Sisäilman pitää vaihtua. Korvausilman kanssa kannattaa olla tarkkana. Se ei saa tulla maaperän läheltä, koska silloin sisäilmaan saattaa päästä terveydelle haitallisia itiöitä maaperästä.

 

Todistuksessa parannusehdotuksia

Energia-asiantuntija Markku Peltola on tuore sahalahtelainen yrittäjä.

Markku Peltola kirjoittaa myös virallisia energiatodistuksia, jotka ovat luvanvaraisia. Todistukset ovat nyt pakollisia vuoden 1980 jälkeen rakennetuissa, julkisesti myyntiin tai vuokrattaviksi laitettavissa asunnoissa. Vuonna 2017 pakollisuus laajenee koskemaan myös vanhempia omakotitaloja myynti- ja vuokraustilanteissa.

Kun toimeksianto tulee, Peltola lähtee kohteeseen tekemään selvitystä energiatodistusta varten.

– Katson rakennekuvat, jos ne ovat olemassa, hankin mittatiedot ja määritän pinta-alan kuvista tai mittaamalla kohteesta. Käyn katsomassa yläpohjan. Selvitän, millainen on ilmanvaihto, lämmitysjärjestelmä ja lämmönjako. Määritän U-arvot vaipan eri osista.

Myös ulkovaipan tiiveys on tarkistettava, sillä vaipan vuotoluku pitää olla todistusta varten olemassa.

Uudessa energiatodistuksessa pitää olla ehdotukset parantamistoimenpiteistä.

– Todistus on hyvä väline, kun katsotaan, miten energiakuluja voidaan vähentää. Tämä asiakkaan kannattaa hyödyntää, Markku Peltola huomauttaa.

 

Rakennusten kuntokartoituksia

Energiakartoitusten hinnoissa on suuri vaihteluväli. Markku Peltola varoittaa, että hälytyskellojen pitää soida asiakkaan päässä, jos hinta painuu alle 300 euron.

– Omakotitaloissa hinnat liikkuvat 400–500 euron paikkeilla. Uusissa kohteissa, joihin todistukset tehdään rakennuslupahakemusvaiheessa, hinnat ovat pienempiä, koska todistukset tehdään pelkästään ”konttorityönä”.

Pientaloihin keskittyvien energiatodistusten ohella Peltolalla on valmiudet tehdä myös rakennusten kuntokartoituksia. Tähän hän kouluttautui vuonna 2011.

– Kuntokartoituksissa paneudutaan tarkemmin muiden muassa märkätiloihin, joihin tehdään tarkastus ja mittaus tilojen kunnon selvittämiseksi omilla mittalaitteilla.

– Energiatodistus ja kuntokartoitus täydentävät hyvin toisiaan, ovat kuin veljiä keskenään. Yhteisinä ominaisuuksina niissä ovat muiden muassa U-arvojen tarkistaminen eri vaipan osissa, lämmitysjärjestelmien ja käytetyn energiamäärän selvittäminen, Markku Peltola listaa.

– Kun tehdään omakotitalon asuntokauppa, jonka arvo voi olla 200 000 – 400 000 euroa, näiden tarkastusten osuus kaupassa on minimaalinen, kun otetaan huomioon kauppakohteesta irti saatava lisätietämys.

 

Kirvesmiehen töitä osa viikosta

Yrityksen kolmas osaamisalue on lisäeristysselvitykset. Markku Peltola toimii Termex-ketjun lisäeristysasiantuntijana.

– Tässä konseptissa asiakkaalle tarjotaan maksuton yläpohjan eristeiden tarkastus, joka sisältää nykyisen eristepaksuuden mittaamisen ja U-arvon määrittämisen. Lisäksi tarkastetaan tuulettuvuus yläpohjassa, piipun paloeristykset, aluskatteen kunto, ilmastointiputkien eristysten kunto ja se, ettei ole vuotokohtia yläpohjaan esimerkiksi läpivienneissä.

Tarkastuksen jälkeen lasketaan, millä selluvillamäärällä päästään tämän päivän U-arvoon 0,09 W/m2K. Lisäeristysprojektille lasketaan lopuksi takaisinmaksuaika, useimmiten 3–5 vuoden paikkeilla, energiansäästön kautta.

– Näin nopeaan takaisinmaksuaikaan ei tahdo juuri päästä muilla taloon kohdistetuilla investoinneilla, Peltola huomauttaa.

Lisäeristys on työn osalta kotitalousvähennyskelpoista kustannusta.

Yrityksellä on myös tarjottavana perinteiset kirvesmiestyöt remontoinneista lisärakennusten tekoon ja ikkuna-asennuksiin.

– Kokonaisten talojen tekoa en voi kuitenkaan ottaa vastaan, sillä aikataulut alkaisivat venyä omasta ajankäytöstäni johtuen. Pyrin tekemään viikossa keskimäärin 2–3 päivää kirvesmiestöitä ja lopun ajan näitä muita asiantuntijatöitä, jotta osaaminen säilyy kaikilla tarjoamillani osa-alueilla.

 

Monitaitoisen osaajan kolmas ammatti

Pirkamaan Energiakartoitus Oy:n perustaminen loppukesästä avasi kolmannen lehden sahalahtelaisen Markku Peltolan työuralla. Ennen yrittäjäksi ryhtymistään mies työskenteli kirvesmiehenä talonrakennuspuolella. Tätä vaihetta edelsi pitkä ura prosessikehittäjänä Saarioisissa.

Yrityksen yhtiömuodoksi valittiin osakeyhtiömalli.

– Näin voidaan koko perheen panosta parhaiten hyödyntää yrityksessä.

– Parasta nykyisessä työssäni on sen monipuolisuus ja sopiva vaativuustaso. Koen myös tyydytystä siitä, että voin neuvoa ja auttaa omakotitaloasujia järkevissä energiansäästöratkaisuissa, Markku Peltola sanoo.

Yrityksen nettisivut osoitteessa www.energiakartoitus.fi.

Kommentointi on suljettu.