Dokumenttielokuva venäläisestä toisinajattelijasta

 

Ari Matikaisen dokumentti Russian Libertine – Venäjän vapain mies  ilmestyi suomalaisiin teattereihin vuonna 2012, samalla viikolla kun Vladimir Putin aloitti kolmannen presidenttikautensa itänaapurissa. Elokuva pyrkii hahmottamaan nyky-Venäjän henkistä tilaa.

Elokuvan keskushenkilö on venäläinen kirjailija ja mediapersoona Viktor Jerofejev, joka on kotimaassaan kiistelty hahmo. Suomeksi satiirikon tuotannosta on käännetty esimerkiksi omaelämäkerrallinen Hyvä Stalin (Like 2007) sekä viimeisimpänä Venäläisen sielun ensyklopedia. Dokumentissa seurataan ja ennen kaikkea kuunnellaan Jerofejevia niin Moskovassa kuin ulkomaanmatkoillakin. Mennyttä keritään auki kaitafilmien ja valokuvien avulla.

 

Venäläisen ajattelutavan tulkki

Matikaisen elokuvassa Jerofejev ei näyttäydy niinkään Putin-kriitikkona, vaan venäläisen mielenlaadun ja ajattelutavan tulkkina. Lapsuutensa ulkomailla viettänyt kirjailija analysoi maanmiehiään säälimättömän tarkasti ja kiihkottomasti.

Jerofejevia pidetään toisinajattelijana niin Venäjällä kuin lännessäkin. Elokuvassa on paljonpuhuva kohtaus, jossa Jerofejevilta kysytään, miksi hänen ajatuksiaan vieroksutaan Venäjällä. Kirjailija toteaa olevansa demokraatti, liberaali ja eurooppalaismielinen. Nämä täkäläisestä näkökulmasta peräti harmittomilta kuulostavat arvot riittävät nähtävästi tekemään ihmisestä toisinajattelijan Venäjällä.

Jerofejev leimautui radikaaliksi jo 1970-luvulla, jolloin hän oli mukana toimittamassa Metropol-nimistä kirjallisuusantologiaa. Sensuurimääräyksiä uhmannut omakustanne koitui Jerofejevin isän diplomaattiuran kohtaloksi. Yksi elokuvan keskeisimmistä teemoista onkin syyllisyys, joka ei ole jättänyt kirjailijaa rauhaan, vaikka välit isään säilyivät kaikesta tapahtuneesta huolimatta läheisinä.

Pahennusta teksteillä

Jerofejev on kiinnostavin hahmo dokumentin aiheeksi. Hän on joutunut poliitikkojen hampaisiin ja herättänyt pahennusta teksteillään, joita on väitetty milloin venäläisvastaisiksi milloin pornografisiksi. Kirjailijan työn lisäksi Jerofejev esiintyy säännöllisesti television keskusteluohjelmissa ja juontaa omaa radio-ohjelmaa.

Russian Libertine – Venäjän vapain mies kertoo paitsi Jerofejevistä myös venäläisestä yhteiskunnasta. Kommunismihallinto on kaatunut jo ajat sitten, mutta osa kansasta ei ole tyytyväinen uuteen itsevaltaiseen hallintoon. Jerofejevin kirjailijapersoonan kautta ohjaaja Matikainen tuo esiin Venäjän yhteiskunnan ja kulttuurielämän valtavat muutokset ja viimeaikaisen kuohunnan.

Mikkolan Navetan dokumenttielokuvasarjan tuottaa Eila Ranta ja se toteutetaan yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa. Mukana esityksessä ja keskustelemassa ohjaaja Ari Matikainen.

 

Venäjän vapain mies Mikkolan Navetalla lauantaina 23.marraskuuta klo 14. Vapaa pääsy, puffetti.

Mikkolan Navetta, Keskitie 5, Luopioinen, Pälkäne. www.mikkolannavetta.fi