Hautaustoimistoon käydään kahvilan kautta

Käsin valmistetut pellavavaatteet ovat Pälkäneen hautaustoimiston erikoisuus. Seppo Kouhian käsissä on Helena Peltosen ompelema naisten asu.

Kukkatalo ja hautaustoimisto Seppo Kouhia Ky:n hautaustoimistopalvelut ovat laajentuneet Pälkäneelle. Toimitilat löytyivät keskeltä kylää pizzeria Sarandan entiseltä paikalta. Kahvilayrittäjä Johanna Laukkanen ja Seppo Kouhia ovat sopineet yhteistyöstä siten, että Pälkäneen toimistoa hoidetaan Onnenkengän kautta.

– Asiakkaita ei pienellä paikkakunnalla riitä joka päiväksi, siksi ei olisi järkevää pitää toimistolla päivystäjää. Yhteistyö Onnenkengän kanssa hyödyttää toivottavasti molempia osapuolia, Seppo Kouhia sanoo.

Hänen hautaustoimistonsa tavoitteena on tarjota mahdollisimman monipuolinen palvelu. Yrityksen osana toimivan kukkakaupan kautta voi tilata

Kahvila Onnenkengän Johanna Laukkanen  ja Mirva Jussila (alapuolella)  palvelevat myös Pälkäneen Hautaustoimiston asiakkaita. Aika kannattaa sopia etukäteen.

kukkalaitteet, ja kun mukana on kahvilayrittäjä, asiakas voi halutessaan tilata leivonnaiset hautajaistarjoiluun samalla kun sopii muistakin asioista.

– Läheisensä menettäneillä on aina paljon huolehdittavaa, ja monimutkaiset järjestelyt voivat tuntua raskailta surun keskellä. Helpottaa, jos samasta paikasta ja samojen ihmisten kanssa keskustellen voi hoitaa monta asiaa, Seppo Kouhia pohtii.

Johanna Laukkanen kertoo miettineensä jonkin aikaa, ennen kuin päätti laajentaa kahvila-konditorian toimintaa hautaustoimiston suuntaan.

– Aluksi epäröin, mutta tulin siihen tulokseen, että pienellä paikkakunnalla yrittäjät tarvitsevat toistensa tukea voidakseen palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin.  Meitä on yleensä Onnenkengässä paikalla kaksi työntekijää, joten toinen ehtii kyllä lähteä siitä tarvittaessa hautaustoimiston puolelle. Toivomme kuitenkin, että hautaustoimiston asiakkaat soittavat meille ennen tuloaan, jotta tiedämme varata tarpeeksi aikaa palveluun, hän sanoo.

 

Turvallisesti ja luonnonmukaisesti

Seppo Kouhia kertoo, että Pälkäne sopii hyvin liikkeen toimialueeseen. Yrityksen keskuspaikka on Lammilla, ja sen lisäksi toimistot palvelevat Hämeenkoskella, Tuuloksessa, Luopioisissa, Hämeenlinnassa ja marraskuun alusta alkaen siis myös Pälkäneellä.

Luopioisten toimisto avattiin helmikuussa 2012, ja Kouhia on tyytyväinen sen toimintaan.

– Paikka on pieni mutta siellä on kiitettävästi käytetty palveluitamme, hän sanoo.

Hänen yrityksensä myy pelkästään kotimaisia käsityönä tehtyjä arkkuja. Erikoisuutena on monipuolinen valikoima pellavaverhoiltuja arkkuja, jotka sopivat erityisen hyvin polttohautaukseen. Arkun sisustus ja vainajien asut valmistetaan myös ohuesta pellavakankaasta. Vaatteita valmistaa nykyään Hämeenlinnassa toimiva ompelimo Helena Peltonen.

– Luonnonmateriaalit palavat puhtaasti eikä niistä jää maaperään haitallisia aineita. Keinokuitusekoitteet saattavat aiheuttaa poltossa jopa vaaratilanteita. Siksi puun ja pellavan kysyntä kasvaa sitä mukaa, kun vainajien tuhkaukset lisääntyvät, Seppo Kouhia kertoo.

Toimistossa ovat esillä liikkeen arkku- ja uurnamallit, ja samalla käynnillä voi sopia kaikki vainajan kuljettamiseen ja hautaamiseen liittyvät asiat.