Kuusi päivää taide-elämyksiä Lempäälän himminkodon arjessa

 

Taide voi parhaimmillaan toimia voiman lähteenä ja vuorovaikutuksen lisääjänä hoivatyössä. Viime ja tällä viikolla tanssija Päivi Järvinen ja kanneltaja Timo Väänänen, yhdessä Duo Mitrej, tuovat elämyksiä lempääläläisen Himminkodon arkeen. Kaksikko on toteuttanut samaa työskentelymallia aikaisemmin Kukkiakodossa Luopioisissa ja Rekola-kodossa Kangasalla. Elämykselliset hetket tuottaa Mikkolan Navetalta ponnistava Vapaa kulttuurituotantopaja Paku opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

– Taiteellinen työskentely hoivakodissa sopii hyvin Lempäälän kulttuuripalveluiden Elämänkaarella-teemavuoteen, sanoo Lempäälän kulttuurikoordinaattori Talvikki Torppa.

Duo Mitrej työskentelee Himminkodossa kuusi päivää. Toiminta painottuu pitkäaikaista hoivaa tarjoaville osastoille, joilla on asukkaita noin 40. Heidän elämänpiirinsä on usein rajoittunutta ja vuorovaikutus muiden kuin hoitajien kanssa vähäistä. Päivi Järvinen ja Timo Väänänen haluavatkin olla aidosti ja kiireettömästi läsnä asukkaiden arjessa. Vanhusten huoneissa tapahtuvat esitykset ovat yksilöllisiä kohtaamisia, joissa yhdistyvät musiikki, tanssi ja liike, läheisyys ja moniaistinen ilmaisu. Liike, sointi ja kosketus määräytyvät kunkin asukkaan ja hänen vointinsa mukaan.

Huoneissa vietettävän ajan lisäksi Duo Mitrej järjestää ryhmätapaamisia ja henkilökunnan virkistyshetkiä. Työskentelyjakson päättää torstaina 6.2. yhteinen esitys, johon kutsutaan myös omaiset.

 

Taiteen ja kosketuksen mahtava voima

Duo Mitrej ovat helsinkiläinen tanssitaiteen maisteri Päivi Järvinen ja lahtelainen musiikkitieteen tohtori, kanneltaja Timo Väänänen. He ovat työskennelleet kauan yhdessä ja osaavat suhtautua herkin korvin ja oivaltavasti eri tilanteisiin vanhusten ja hoitohenkilökunnan keskuudessa. Tarkoituksena on tarjota arjen yläpuolelle nousevia, mieleenpainuvia elämyksiä. Kokemus kertoo, että myös vanhukset jotka vaikuttavat täysin sisäänpäin käpertyneiltä, reagoivat yksilölliseen esitykseen.

Taiteen täyttämät päivät Himminkodon kahdelle pitkäaikaisosastolle tuottaa 
Vapaa kulttuurituotantopaja Paku OKM:n tuella ja elämykset tarjoaa Lempäälän kunnan kulttuuripalvelut.
Aikaisemmin samankaltaista toimintaa on toteutettu Pälkäneellä Kukkiakodossa vuonna 2012 sekä Kangasalla Rekola-kodossa viime vuonna.

Toukokuussa Duo Mitrej matkaa Sastamalaan kertomaan kokemuksistaan yleisötilaisuuteen.

Sastamalan Opistolla järjestetään silloin Pakun tuottama teemailtapäivä ”Hoiva, vuorovaikutus ja taide”.