Rasteilla mitattiin joukkueenjohtajan taitoja

Kilpailun suojelija Pertti Salminen, ratamestari Ari Järvinen sekä kunnallisneuvos Reijo Hoppula oikovat tuulessa liehuvia rasteja.

Uusi taistelutapa ja uudet organisaatiot olivat teemana Aitoon Honkalassa järjestetyissä Etelä-Hämeen reserviläisjärjestöjen taitokilpailuissa. Yli 70 upseeria ja aliupseeria eri puolilta Etelä-Hämettä kisasi 12 rastilla lauantaina 17.5. Aitoon Honkalassa.

– Suurin osa osallistujista on saanut vanhan taistelutavan mukaisen koulutuksen, joten ideana kilpailussa on uuden taistelutavan mukaisten johtajantaitojen nostaminen pykälää ylöspäin, ratamestari Ari Järvinen kertoo.

Puolustusvoimien uuden taistelutavan opas on tullut voimaan vuonna 2012.

Rastien tehtäviä Ari Järvinen on suunnitellut koiralenkkien aikana vuoden alusta, jolloin Luopioisten reserviläiset saivat toimeksiannon kilpailun järjestämisestä. 4,5 kilometrin pituisen, erilaisissa maastoissa kulkevan lenkin osa kilpailijoista taittoi juosten, osa kävellen. ”Helppoa kuin heinänteko” ja ”Arvaukseksi meni” kilpailijat analysoivat rastien tehtäviä.

Maksimiaika suorittaa kisa oli tunti ja neljäkymmentäviisi minuuttia. Aika ei tässä kuitenkaan ratkaissut, vaan sijat jaettiin koottujen pisteiden mukaan. Taitoja mitattiin niin yksilö- kuin joukkuetasollakin.

Kilpailuja järjestetty 70-luvulta asti

Kilpailun suojelijaksi kutsuttu luopioislainen kenraalimajuri Pertti Salminen toivoo, että mukaan toimintaan saataisiin enemmän nuorta väkeä, osanottajat kun alkavat olla jo varttuneita. Salminen muistelee, että kilpailuja on järjestetty vuodesta 1979 lähtien, ja säännöt ovat pysyneet kutakuinkin samana alusta alkaen. Luopioinen on aikanaan pärjännyt kohtuullisen hyvin.

Hattulan/Tyrvännön reserviläisiä ja reserviupseereja edustava Seppo Kopra sekä Kari Salminen Sääksmäen reserviläisistä ratkovat viimeisen rastin kysymyksiä.

– Nykyään menestys on ollut sattumanvaraista, Salminen sanoo.

Entinen Luopioisten alue kuuluu Etelä-Hämeen piiriin, kun Pälkäne taas kuuluu Pirkanmaahan.

Kilpailut olivat ennen isoja koko perheen tapahtumia.

– Lapsille järjestettiin esimerkiksi luontopolkuja,  Ari Järvinen muistelee.

Kari Salminen Sääksmäen reserviläisistä ja Hattulan/Tyrvännön reserviläisiä ja reserviupseereja edustava Seppo Kopra toteavat, että osanottajia saisi mieluusti olla enemmänkin.

– Kilpailuun ilmoittautui 72 henkilöä, joista kolme on peruuttanut tulonsa, kilpailujohtaja Kari Keino summaa.