Veden paisumus

Ilmaston muutos on pysyvä aihe kansainvälisissä kongresseissa. Erityisesti se, että valtavat jäävuoret sulavat maapallon kummallakin navalla, herättää pelkoa. Suomikaan ei ole kovin kaukana uudesta vedenpaisumuksesta. Esimerkiksi Helsingistä on pohjoiselle napapiirille ainoastaan tuhat kilometriä.

Miltä esimerkiksi Helsinki ja Lahti näyttävät 12 000 vuotta edellisen jääkauden jälkeen. Helsingissähän oli kolmesataa sukupolvea sitten jään vahvuus toistasataa metriä. Kun se oli sulanut, luonto oli mullistunut.Salpausselkä ja Pikkukoski paljastuivat. Santahaminaan pääsi kesät talvet ilman siltaa.

Entä siis tulevaisuudessa, jolleivät kaikki siirry sähköautoihin ja lyhyihin matkoihin? Ei ole mukavaa asua rannikkovyöhykkeellä eikä etenkään kerrostalojen alakerrassa. Polkupyörät ja metalliset matkalaukut ruostuvat kellareissa.

Metroliikenne joudutaan keskeyttämään, mutta seuraava soteuudistus antaa veronsa maksaville kansalaisille ja myös siirtolaisille mahdollisuuden ilmaisiin soutuveneisiin, joilla on kätevä loiskia metrotunneleissa töihin ja takaisin.

Kun entiset suoalueet Kluuvissa soistuvat uudelleen, laitakaupunkeihin päästään nopeimmin 150  metrin korkeudessa kulkevilla köysiradoilla. 20 hengen hyteissä on ehkäpä kaikkien mieluisinta matkustaa, sillä joka kuudennessa kabiinissa on sauna ja joissakin anniskeluoikeus.

Erityisen suosituksi tulee Katajanokan ja Linnanmäen välinen linja, sillä kummassakin päässä on suosittu maailmanpyörä. Koffin olutratikka joudutaan lopettamaan, sillä raitiotieliikenne lopetetaan veden pinnan noustua ikkunoiden alalaidan tasolle eikä ammattiyhdistysliike hyväksy robottien hoitamaa liikennettä.

Vedenpaisumuksen alettua televisiota voi katsoa keskitetysti Pasilan Putinin areenalla ja Olympiastadionin ylimmiltä penkkiriveiltä. Presidentti siirtyy Tampereen Näsinneulaan, Eduskunta ja hallitus Silja Serenedelle.

Lahden seuraavat MM-hiihdot ehditään pitää aivan entiseen malliin, vaikka vedenpaisumus jättää vain mäkien yläosat näkyviin. Hypyt päättyvät veteen. Hiihdot suoritetaan vesisuksilla.

* * *

Vaikka tässä onkin maalattu vesiväreillä uhkakuvia seinälle, siirtymäaika on pitkä ja esimerkiksi Suomessa on turha hätääntyä. Meillähän on kaikki kansalaiset huomioon ottava monipuoluehallitus.