Peruna uuteen kunniaan!

 

Jokainen peruna on omanlaisensa. Tule tapaamaan oma suosikkisi pernavestareille.

Perunat porisevat iloisesti: ”Millaisia reseptejä on tullut?” ”Sohvaperunalle pitää muistaa hankkia sohva!” ”Onkohan Pernataikurilla perunoita omasta takaa?” ”Osaako Hertha jo perunarunonsa?”

26. heinäkuuta Kostian koululla järjestettävien Pernavestareiden suunnittelu on hyvällä mallilla, mutta pientä säätämistä on vielä edessä. Esimerkiksi koulun keittiö on remontissa, joten ruokien kylmässä pitäminen pitää järjestää toisella tapaa.

Mutta onneksi tapahtumaa järjestämässä on monenlaista perunaa, joilla jokaisella on omat taitonsa ja osaamisalueensa.

Rouva Rosamunda van Goghin mukaan perunoiden yksilölliset luonteenpiirteet tulevat esille myös tapahtumapäivänä.

– Hertha on kaunis ja sileä, mutta hieman diivamainen. Timo on altis kolhuille, joten hänen soisi pukevan ylleen vähintäänkin polvisuojat. Solist varmasti huomataan, ja sohvaperuna sen kun vain möllöttää, van Gogh kuvailee perunatovereitaan.

 

Perunankukka on ihmeellisen kaunis.

Kysy kunnan virkamiehiltä

Vestarin päävastaava rouva Rosamunda van Gogh (Paula Syväsalmi) ja ja hänen apurinsa miss Blue Congo (Helena Tiililä) ovat suunnitelleet vestareille varsin monipuolisen sisällön. Lapset pääsevät peuhuamaan heinäkasaan, hyppimään perunasäkissä, harrastamaan perunapainantaa ja kuulemaan tarinallisia runoja. Pernataikuri Esko Tuovinen sen sijaan tarjoaa yllätyksen täyteisiä kokemuksia koko perheelle.

Nuorisobändi Kummone esiintyy vestareilla pariinkin otteeseen, ja perunatietouttaan pääsee kartuttamaan perunanäyttelyssä.

Vestareiden alkajaiseksi julkistetaan reseptikilpailun paras makea perunaleivonnainen. Kilpailuun otetaan yhä vastaan reseptejä. Reseptin voi pudottaa S-marketin tai K-Supermarketin palautuslaatikkoon. Kilpailun palkintona on Timo Niemisen tekemiä pärekoppia, joissa on paikallisten kauppiaiden lahjoittamia tuotteita.

Paikalla porisee myös soppatykki, jossa on tarjolla herkullista lohisoppaa.

– Eikä pernavestarit tietenkään olisi mitään ilman perunakauppiaita. Vestareilla perunoita myy kolme kauppiasta, Tiililä kertoo.

Halutessaan vestareilla pääsee myös puhumaan politiikkaa. Kuuma peruna -keskustelupaikalla vestarikävijät voivat jututtaa kunnanhallituksen jäseniä Jarkko Pihkalaa, Maisa Vehkalahtea, Tero Ahlqvistia ja hallintojohtaja Janita Koivistoa.

Pihkala on jututettavissa kello 10-11, Koivisto 11-12, Vehkalahti 12-13 ja Ahlqvist 13-14.

 

Peruna ei lihota

Pitää tarkkaan miettiä, miten asetella seuraava kysymys, etteivät perunat vain kiehahda. Tulee katsella eteerisesti taivaalle, ja kysäistä kysymys ikään kuin ohimennen: Mitä annettavaa varsin hiilihydraattipitoisella perunalla on proteiinia palvovalla aikakaudella?

Miss Blue Congon posket punehtuvat silmin nähden.

– Tämä on näitä trendipellejen juttuja! hän puuskahtaa.

Perunat äityvät itse kukin kertomaan asiasta mielipiteensä.

– Peruna ei lihota, Timo huudahtaa ja polkaisee sanojensa vakuudeksi jalkaa.

– Turha luulla, että pasta koskaan korvaisi perunaa, Hertha vakuuttaa.

– Peruna ja läskisoosi miehen tiellä pitää, Solist toteaa miehekkäästi.

Perunoista rauhallisin, herra Asteriks, kröhäisee ja katsoo silmiin:

– Pernavestareiden päämääränä on nostaa peruna uuteen kunniaan. Peruna jää yksipuoliseksi, jos se vain pudotetaan kiehuvaan veteen. Perunalla on monta käyttömahdollisuutta. Näitä vestareilla esitellään.

Perunat katsovat Asteriksia hymyillen ja päitään nyökytellen. Heillä on yhteinen päämäärä, jonka eteen taistella.  Taistelun tulokset ovat nähtävillä vestareilla.