Sotaväen pihkaniskat kilpasilla Haltian metsissä

 

Olli-Markus Taivaisen meno oli muille liian vauhdikasta.

Sotilas- ja suunnistusasuinen väki valloitti Haltian kylän ja lähiseudun metsät keskiviikkopäivän ajaksi, kun Puolustusvoimien suunnistusmestaruuskilpailujen ensimmäinen päivä kisailtiin Pälkäneen maastoissa.

Sotilassuunnistuksen SM-kilpailut kestävät kaikkiaan kolme päivää, joista ensimmäinen, yksilösuunnistus, käytiin Haltialla. Kahtena seuraavana päivänä joukko mitteli partiokilpailun paremmuudesta Evon ja Padasjoen maisemissa.

Kantahenkilökunta ja varusmiehet kilpailivat omien sarjojensa mestaruuksista. Nykyarmeijaan kuuluu se, että myös naisille on oma sarjansa. Partiokilpailuun osallistuvat lisäksi reserviläisten joukkueet.

Kilpailukeskus oli sijoitettu aivan kylän keskustaan Körhämön talon viereiselle pellolle. Lähtöpaikka sijaitsi parin kilometrin päässä Lintuharjussa, missä kisattiin myös varsinaiset pitkän matkan SM-suunnistukset vuonna 2001.

Varsinaisen suunnistuskilpailun organisoinnin armeija oli ulkoistanut Valkeakosken Hakan suunnistusjaostolle, joka vankalla talkoorutiinillaan vastasi muun muassa kartoista, radoista ja toimitsijatehtävistä. Järjestelyjen päävastuu oli tänä vuonna langennut Parolan Panssariprikaatille.

 

Useita mestarimiehiä rastien haussa

Parinsadan kilpailijan joukkoon mahtui monentasoista suunnistajaa. Osa ei olisi välttämättä menestynyt Sydän-Hämeen iltarasteilla mainittavasti, mutta parhaat menijät olivat Suomen ja koko maailmankin kärkiryhmää.

Yleisen sarjan voittoon kirmasi Olli-Markus Taivainen, joka on kuulunut maajoukkueen vakiosuunnistajiin jo vuosia. Miehen kirkkaimmat mitalit ovat kuitenkin kaksi hiihtosuunnistuksen maailmanmestaruutta.

Hopealle suunnisti Tero Föhr noin minuutin Taivaista hitaampana. Föhrilläkin riittää ansioita kolmesta suunnistuksen MM-mitalista kuuteen Suomen mestaruuteen ja Jukolan viestin voittoon joukkueensa ankkurina.

Haltian metsissä rymisteli myös parin vuoden takainen50 kilometrinhiihdon suomenmestari Ristomatti Hakola, jonka suunnistusvauhti riitti yleisessä sarjassa tällä kertaa vasta 20. sijalle.

Ensimmäistä kertaa Pälkäneen metsissä kilpaillut voittaja Olli-Markus Taivainen tykkäsi sekä maastosta että kisasta.

– Hämäläiseksi maastoksi täällä oli harvinaisen mukava suunnistaa. Sääkin oli loistava ja oma kisa meni teknisesti virheettömästi. Edellisöinen paluu Skotlannin reissusta ja lyhyet yöunet kyllä verottivat jaksamista, kertoi Taivainen kisan jälkeen.

Myös kilpailunjohtajana toiminut Valkeakosken Hakan Timo Salonen oli mielissään onnistuneista järjestelyistä ja leppoisasta ilmapiiristä.