Koiramäellä eletään nyt joulua

Särkänniemen Koiramäellä vietetään nyt joulua. – Jos saa toivoa, niin lunta sataisi joulukuussa jonkin verran, mutta ei kuitenkaan liiaksi asti, Maria Eskelinen esittää kainon toiveen joulunalussäistä.

Neljä vuotta sitten Maria Eskelisen arkeen kuului iso kasa keltaisia Post it -lappuja. Särkänniemen elämyspuiston tuotepäällikkönä työskentelevän kangasalalaisen päivät täyttyivät projektista, josta piti olla hipihiljaa. Se ei ollut ihan helppoa, sillä työ oli innostavaa: valmistelun alla oli nyt jo kaksi kesää avoinna ollut Koiramäen teemapuisto Särkänniemessä.

– Alkuaikojen työ oli villiä visiointia: mitä kaikkea haluamme Koiramäkeen tulevan? Miltä puisto voisi näyttää? Mitä siellä tulee olla? Millaista ohjelmaa puistossa voisi olla? Ideoita kirjattiin alkuun ihan Post it -lapuille, sillä työ perustui pitkälti luovaan ja vapaaseen ideointiin, Eskelinen muistelee.

Eskelinen oli osa isompaa tiimiä, joka koostui huvipuiston henkilökunnasta. Matkan varrella ja visioiden hieman selviydyttyä ryhmä kävi ulkomailla tutustumassa vastaavanlaisiin teemapuistoihin, muun muassa Norjan Stavangerissa ja Ruotsissa Astrid Lingren -teemapuistossa.

Alusta asti oli selvää, että Koiramäkeä kehitetään alueena, joka voi olla avoinna kesän huippusesongin lisäksi myös talvella joulun aikaan.

­– Muita teema-aiheita entisen Lasten Eläintarhan alueelle ei oikeastaan edes mietitty. Mauri Kunnaksen itsensäkin kanssa ensimmäiset keskustelut Koiramäki-alueesta käytiin jo vuosia, vuosia sitten, Eskelinen mainitsee.

Kun 10 000 neliömetrin suuruinen alue alkoi saada muotoaan, ajatukset ja ideat esiteltiin amerikkalaiselle Bruce D. Robinson Design Groupille. Teemapuistoihin erikoistunut yritys teki alueesta ensimmäisen, toisen ja kolmannenkin version. Mauri Kunnaksen edustajana suunnittelussa oli mukana Leena Carelse, joka vastasi myös Koiramäellä olevien talojen ja rakennusten sisustussuunnittelusta.

– Saimme tehtyä Koiramäestä aika lailla sellaisen kuin halusimmekin. Koiramäen kaupunki rakennuksineen, Koiramäen talon pihapiiri, Drakkulan linna ja näyttämö sekä Koiramäessä asuvat eläimet tervehtivät tulijaa vanhan ajan hengessä, Eskelinen kertoo.

 

Paljon yksityiskohtia

Eskelinen huomauttaa, että Koiramäelle on kätketty paljon sellaista, mitä ei välttämättä ensimmäisellä käyntikerralla edes huomaa. Tallirakennuksen katolla asuu kävijöitä silloin tällöin kurkisteleva tonttu, ja rakennukset on suunniteltu pieteetillä ja yksityiskohdat huomioon ottaen Koiramäki-kirjojen henkeä kunnioittavaksi.

Parhaillaan Koiramäellä nautitaan perinteisen suomalaisen joulun tunnelmasta.

– Koiramäen joulua vietetään nyt toista kertaa. Tämän talven tapahtumia suunnittelimme täyttä häkää viime kesän helteiden aikaan. Meillä on täällä jouluista puuhaa ja ohjelmaa monipuolisesti tarjolla, Eskelinen kertoo.

Vaikka kiivain joulusesonki on asiakkaiden näkökulmasta vasta käynnistymässä, Eskelisen työpöydällä odottavat jo uudet haasteet: tuotepäällikkö suunnittelee tulevaa kesää jo täyttä päätä.

– Oikeastaan kesä alkaa olla pääpiirteissään jo hahmoteltuna, Eskelinen toteaa.

 

Kesätyöntekijästä vakiväkeen

Maria Eskelinen on työskennellyt Särkänniemessä vuodesta 1998 asti. Hän meni huvipuistoon töihin alun perin kesätyöntekijäksi. Ensimmäisenä kesänään hän vastasi elämyspuiston puhelinvaihteen hoidosta.

– Tämän jälkeen olen tehnyt Särkänniemessä erilaisia toimistotöitä. Vuodesta 2006 olen työskennellyt huvipuistossa vakituisesti ja vuoden ympäri: ensin myyntineuvottelijana, sitten projektipäällikkönä ja nyt vuoden ajan tuotepäällikkönä. Tuotepäällikkönä vastuullani ovat erityisesti erilaiset tapahtumat ja ohjelmat, hän kertaa.

Eskelisen ura särkänniemeläisenä on tavallinen, sillä varsin usein vakityöntekijät löytyvät taloon alkuaan kesätyöntekijöinä tulleiden joukosta.

Eskelinen on koulutukseltaan filosofian maisteri. Hän on valmistunut Tampereen yliopistosta pääaineenaan historia, ja lisäksi hän on suorittanut matkailualan tutkinnon.  Kangasalalainen viihtyy työpaikassaan mainiosti.

– Työyhteisö on ihan mahtava. Olemme tottuneet siihen, että välillä painetaan superpitkää päivää ja välillä voi olla rauhallisempiakin päiviä. Koiramäki on ollut siinä mielessä ihan lempilapseni, että olen päässyt ja pääsen käyttämään sen suunnittelussa molempia vahvuusalueitani eli historiaa ja matkailua, Eskelinen sanoo.

Eskelinen asuu miehensä ja kahden lapsensa kanssa Ruutanassa. Perhe muutti Kangasalle Tampereelta kahdeksan vuotta sitten.

– Olemme viihtyneet todella hyvin. Ruutanan palvelut ovat kunnossa, ja työmatka Tampereelle sujuu sieltä kohtuullisessa ajassa. Vielä kun moottoritie kulkisi perille ihan Ruutanaan asti, Eskelinen naurahtaa.