Isontumisia

Sattui silmään vanha valokuva omilta kansakouluajoilta.

Elävästi palaavat mieleen nuo 1950-luvun kaverit. Aika paljon poikkeaa teinimuoti nykyisestä.  Kaikilla tytöillä on hameet, ja ainakin eturivissä nilkkasukat ja tennistossut.  Legginsejä tai anteliaita kaula-aukkoja ei näy. Joka toisella pojalla on saapashousut ja melkein kaikilla nahkasaappaat. Miesopettajalla on puku ja kravatti.

Nykykoululaisiin verrattuna oppilaat ovat aika laihoja. Muissakin kuvissa esimerkiksi rippikoululais- ja ylioppilasporukat ovat sutjakkaa jengiä. Olisikohan syynä ollut se, että silloin ei isommin syöty karkkeja eikä pikaruokia? Koulumatkat kuljettiin kävellen tai polkupyörällä, joskus suksillakin.

Ryhmäkuvissa entisajan häistä ja muista kansanjuhlista toteamme ikääntyneemmänkin väen laihanpuoleiseksi. Ja muistammehan vanhoista Suomi-filmeistä, että pulskia miehiä olivat vain jotkut patruunat ja ökyisännät, täyteläisiä tätejä jotkut vallasrouvat.

Jos nyt katselee eri tilaisuuksista otettuja ryhmäkuvia, niin jengi on vantterampaa. TV:n hääohjelman morsian voi olla pulleahko. Ennen morsian oli vihkiäisissä lievästi pyöristynyt vain, jos oli menossa viides raskauskuukausi. Tämän ajan juhlissa lapset ovat usein jo syntyneet ja ovat vieraina häissä.

Hiljattain oli lehdessä juttua siitä, miten ihmiset ovat yhä isompia. Naiset alkavat olla yli 170-senttisiä ja miehet kymmenkunta senttiä pidempiä. Yli kaksimetrisiä on yhä useammin. Myös isojalkaisempia saattavat nuoremme olla. Kuulemma joku tyttö voi tarvita 49-numeroiset kengät. Sinänsä se on varmaan hyvä, ei 35-kokoinen jalka ehkä luontuisi viisitoistasenttisiin korkokenkiin.

Nykyään väestön liiallinen määrä on huolenaiheena. Tosin elintason noustessa syntyvyys laskee. Vaan joka tapauksessa, kun meitä on jo yli seitsemän miljardia, niin eihän tämä hyvältä näytä. Maapallon pinta-alahan ei lisäänny. Tuskin on mahdollista lähteä siirtolaisiksi muille taivaankappaleille.

Näissä olosuhteissa siis on huolestuttavaa, jos ihmiset ovat yhä isompia ja elävät yhä pidempään.  Joskus sata vuotta sitten paino saattoi olla noin viisikymmentä kiloa per henkilö ja keskimääräinen elinikä kenties vain viisikymmentä vuotta (silloin oli paljon sairauksia ja lapsikuolleisuutta). Vaan mitkä nyt ovat tulevaisuudennäkymät? Eliniänodote sata vuottako ja aikuisten keskipaino liki sata kiloa?

Kun ihmiset isontuvat, alkavat kuulemma sairaalasängytkin käydä ahtaiksi ja mammografiakuvauksissa on ongelmia.  Kotioloissa sängyt ja sohvat ovat usein valtamerilaivan kokoisia. Tiskipöydät, hellat ja kauppojen hyllyt ovat kohta pienten mummojen ulottumisen ylärajoilla.

Myös asunnot suurenevat vinhaa vauhtia. Vielä on näissä Kukkiankin maisemissa jäljellä muutamia noin sata vuotta vanhoja taloja, joissa asuinalaa on ollut ehkä yksiön verran. Nykykatsannossa tuntuu oudolta, että niissä saattoi asua kokonainen perhekunta.

Moni muukin asia on isontunut vauhdilla. Kuten lehmien utareet ja tuotanto. Myös osalla naisista rinnat ovat suurentuneet silikonitäytteillä, tosin ei tuotannollisista syistä. Jokin sentään on tuntuvasti pienentynytkin: tietokoneet, puhelimet ja pankkien asiakaspalvelutilat.

Mymmeli