Ekaluokkalaiset saivat soittaa viulua

Matti Kurikka auttaa Enni Niemeä oikean otteen hakemisessa. Kalle Sorrela odottaa soittovuoroaan.

Kymmenen vuotta viulua soittanut Elina Rönni ojentaa aloittelijan miniviulun Enni Niemelle. Ekaluokkalainen pitelee soitinta varovaisesti käsissään ja kokeilee Matti Kurikan ohjeiden mukaan, millainen ääni kieliä näppäilemällä lähtee.

Suurin osa Kostian koulun ekaluokkalaisista ei ole ennen koskenut viuluun tai ainakaan soittanut sitä. Yleensä ne nostetaan pois lasten ulottuvilta. Nyt Elina Rönni ja Anna Laakso antavat soittimen jokaiselle vuorollaan ja opastavat oikean soittoasennon hakemisessa. Kaikki pääsevät näppäilemään viulua ja kokeilemaan, millaisen äänen siitä saa jousella.

Viulu ei ole aloittelijalle helpoin soitin. Vie hetken aikaa ennen kuin siitä alkaa saada oikeita ääniä. Esimerkiksi pianon äärellä soittaja palkitaan nopeammin.

– Minä opiskelin ensimmäiset vuodet suzuki-menetelmällä ja soitin korvakuulolta. Nuotit tulivat vasta myöhemmin, Elina Rönni muistelee.

Hän aloitti soittamisen jo alle kouluikäisenä Riihimäen musiikkiopistossa ja jatkoi Laitikkalaan muutettuaan Valkeakosken musiikkiopistossa. Samassa paikassa yhdeksättä vuotta viulunsoittoa opiskeleva Anna Laakso innostui aikanaan soittamisesta alttoviulisti serkun perässä.

Harrastus ajeluttaa yhdeksäsluokkalaista kaksikkoa Valkeakoskelle ainakin kolmesti viikossa. Soitto- ja teoriatuntien lisäksi he soittavat juniorijousissa sekä monessa projektikokoonpanossa.

– Alkuun esiintymiset jännittivät, mutta nyt niihin on jo tottunut, Elina Rönni sanoo.

Hän uskoo, että esiintymistilanteessa karttuvasta itseluottamuksesta on hyötyä muussakin elämässä.

 

Leena Mantere esitteli klarinettia Kostian koululaisille.

Osa tunneista Pälkäneellä

Valkeakosken musiikkiopiston opettajat sekä muutama pälkäneläissoittaja jalkautuivat torstaina Kostian koululle kertomaan soittimista ja soittoharrastuksesta. Kaikki eivät tunne musiikkiopiston tarjontaa, ja siksi opisto esittäytyi ennen keväällä alkavaa uusien oppilaiden hakua.

Suosituimpien soitinten opetus tapahtuu Pälkäneellä. Esimerkiksi pianistien ja kitaristien ei tarvitse kulkea koskissa, vaan sieltä saapuu opettaja tänne. Myös musiikin perusteita opetetaan Pälkäneellä, kun kokoon saadaan sopiva ryhmä opiskelijoita.

Pääsiäisen jälkeen Pälkäneellä järjestetään viulupaja. Siellä saa Matti Kurikan opastuksella esimakua viulunsoitosta. Lisäksi musiikkiopisto pitää Pälkäneellä lasten muskaria ja nyt myös vauvamuskaria.

Musiikkiopistossa voi opiskella jokseenkin kaikkia soittimia.

– Innostuin lyömäsoittimista, kun isoveli soitti rumpuja ja marimbaa, ja meillä oli kotona valmiiksi soittimet, kolmatta vuotta musiikkiopistossa opiskeleva Aino Valkeapää kertoo.

Neljäsluokkalainen kiersi yhdessä klarinetinsoittoa opettavan Leena Mantereen kanssa Kostian koulun alaluokissa esittelemässä soittoharrastusta.

– Käyn Valkeakoskella soittotunnilla ja puhallinorkesterissa. Musiikin perusteet on Pälkäneellä, Valkeapää kertoi.

 

Yhdeksäsluokkalaiset Elina Rönni ja Anna Laakso opastivat alaluokkalaisia viulun soitossa.

Konsertteja keväällä

Viulistien pikavisiitti ykkösluokassa alkaa olla lopuillaan. Matti Kurikka soittaa päätteeksi tunnistustehtävän

– Käsi ylös, kun tunnistatte kappaleen.

Sävel kuulostaa kiusallisen tutulta, mutta sitä ei saa millään päähän. Oppilaiden kädet sen sijaan alkavat nousta yksi kerrallaan.

– Sehän on Muumien tunnussävel, koululaiset päästävät jännityksestä.

Naapuriluokassa Leena Mantereen soittaman Peppi Pitkätossun arvaavat kaikki heti. Ja puolen luokan pyynnöstä ja toisen puolen kauhuksi kuullaan myös Robin-hitti Frontside ollie.

Opettajat kutsuvat koululaisia opiston maksuttomiin konsertteihin, joissa pääsee kuulemaan itsensä ikäisiä pikkusoittajia.

Tiistaina 24.3. kello 18.30 nuoret soittajat esiintyvät Valkeakosken musiikkiopiston vaskigaalassa ja seuraavana tiistaina oppilasmatineassa. Pälkäneen kevätkonsertti järjestetään keskiviikkona 6.5. seurakuntatalolla ja muskarilaisten kevätkonsertti maanantaina 18.5.