Paikannin päätyi kentän laidalle

Pälkäneläinen Maija Lähteenmäki huomasi huhtikuun alussa Pälkäneen urheilukentän laidalla valkoisen avaimenperän kokoisen esineen. Lähteenmäki poimi paksulta verkonmerkiltä näyttäneen vempeleen mukaansa.

Kotona hän tutki pyöreäkulmaista laitetta tarkemmin. Sen etupuolelle liimatussa tarrassa luki Daniel. Takapuolelle oli painettu Yepzon ja muutama rivi muuta tietoa.

Tämän perusteella Lähteenmäki päätteli, että kyseessä on suomalainen hakulaite. Siitä on ollut toisinaan juttua lehdissä: kun kadonnut lapsi tai mummo on löytynyt, toijalalaisyritys on lahjoittanut hänelle Yepzonin, jonka liikkeitä hoitaja tai omaiset voivat seurata kaiken aikaa vaikka älypuhelimensa ruudulta. Kun Vladimir Putin oli kevättalvella muutaman päivän kateissa, hänellekin lähetettiin suomalaispaikannin.

Maija Lähteenmäki oletti, että Danielin Yepzon on pudonnut talvella luistelukentän laidalle. Hän päätti tuoda laitteen Sydän-Hämeen Lehteen. Josko omistajat sen kautta löytyisivät.

Toimituksessa innostuttiin löytölaitteesta. Se tarjoaisi mainion tilaisuuden tehdä juttua Radio Sunin toimitusjohtajan tehtävistä paikannintehtailijaksi hypänneen Otto Linnan viime vaiheista. Radiojohtaja-aikoinaan Linna nimittäin asusti Pälkäneellä Harhalassa.

Paikantimen akku oli varmaan tyhjentynyt talvipakkasissa. Kun sen kytkisi hetkeksi laturiin, laite palaisi omistajiensa kännykköiden kartoille ja he voisivat hakea sen toimituksesta salamavalojen välkkeessä.

Kännyköistä tuttu pieni USB-liitin on Yepzonin ainoa liitin. Laitteessa ei ole yhtään nappia, joten se varmaan heräisi henkiin kun vain saisi virtaa.

 

Jäljet johtavat Hämeenlinnaan

Päivän latauksen jälkeen laite oli varmasti jo täynnä, mutta kukaan ei tullutkaan kyselemään sitä. Yepzon siirrettiin ikkunan äärelle, jotta paikannussignaali varmasti tavoitti vempaimen.

Muutaman päivän odottelun jälkeen alkoi vaikuttaa siltä, ettei kukaan kaipaa laitetta. Löytyisikö sen omistaja valmistajan kautta?

Toimitusjohtaja Otto Linna kertoi, että tietoturvasyistä laitetta ei voida sarjanumeron perusteella yhdistää kehenkään yksittäiseen käyttäjään. Yrityksen palvelimelta voitaisiin kuitenkin kaivaa joitain tietoja Yepzonista ja sen liikkeistä.

Kävi ilmi, että Daniel on ilmeisesti saanut paikantimen joululahjaksi. Se on ladattu ensimmäisen kerran jouluaattona. Tammikuun lopussa laitteen kanssa on oltu liikkeellä Myttäälän suunnalla.

Helmikuun alussa akku on loppunut, ja laite on laitettu uudelleen laturiin maanantaina 23.2.. Seuraavan yön Yepzon on ollut koko paria taukoa lukuun ottamatta. Tiistaiaamuna se on ollut Hämeenlinnassa. Akku on ollut 69-prosenttisesti latautunut ja laite aktiivitilassa, kunnes se on tehty toimintakyvyttömäksi tai suljettu paikkaan jossa ei ole GSM-signaalia.

Vedenpitävä laite on äkillisesti lakannut pitämästä yhteyttä. Kun laite muutamaa viikkoa myöhemmin löydettiin Pälkäneen urheilukentän laidalta, se oli jo mykistynyt. Siksi Danielin Yepzonia kaipaavat eivät ole sitä löytäneet.

 

Danielin Yepzon löytyi Pälkäneen urheilukentältä, mutta laitteen omistaja ei.