Rikkaiden elämä

Hallitusohjelmaa laadittaessa ainakin yksi vaalilupaus on ilmeisesti pidettävä, on valtakabinetin kokoonpano mikä hyvänsä. Rikkailta pitää ottaa ja köyhille antaa.

Rikkaita meillä ei kuitenkaan ole kovin monta ja niistäkin osa on jo siirtänyt verokirjansa muualle. Björn Wahlroos pysyi pohjoismaisella linjalla ja käytti hyväkseen Peppi Pitkätossun luojan Astrid Lindgrenin nostamaa protestiaaltoa. Tämä wimmerbyläinen suosikkikirjailija joutui maksamaan pari vuotta veroja enemmän kuin hänelle oli kertynyt tuloja. Silloin kansankoti havahtui ja sai pidetyksi jopa suurimmaksi vientituotteeksi nousseen ABBA:n kotimaan verotuksen piirissä.

Tunnen muutamia rikkaita. Luullaan, että heidän elämänsä on helppoa. Käsitys on väärä.

Rikkailla on yleensä suuri talo tai kartano suolaisen tai makean veden äärellä. Keskikesällä levälautat estävät uimisen.

Heillä on myös suuri moottoripurjevene, jota ei kiireitten johdosta ehdi käyttää kuin muutaman päivän kesässä. Ja aina sama rahtaaminen kaksi kertaa vuodessa kalliista säilytyssuojasta rantaan ja takaisin.

Satamapaikat Hangossa ja Maarianhaminassa eivät ole ilmaisia. Usein myös sataa ja tuulee tai on paahtava helle.

Köyhä ostaa silloin kun haluaa edestakaisen laivalipun Tallinnaan 29 eurolla ja tuo tuliaisina halpaa alkoholia niin paljon, että matka on käytännössä ilmainen.

Rikas ei kehtaa näyttäytyä missään muissakaan halpahalleissa, sillä niissä ketään ei pidetä rikkaana.

 

Rikkailla on talon ympärillä puutarha. Siinä sitä on hoitamista ja rikkaruohojen kitkemistä, sillä rikkaitten tapana on vierailla yökylässä kesän aikana muiden rikkaiden kesäpaikoissa.

Myös majat Lapissa aiheuttavat päänvaivaa, sillä lennot ovat sesonkiaikoina loppuunmyytyjä ja juna-auto yhdistelmä on aikaa vievä.

Muutamia rikkaita asuu myös Lapissa. He omistavat hotelleja, tavarataloja tai kuljetusliikkeitä, mutta ilmaston keskilämpötilan takia myös heillä on huvila Ibizalla tai Kanarialla. Koskaan ei tiedä, onko Afrikasta rantautuneita pakolaisia asettunut asumaan tyhjiin tiloihin.

Rikkaitten verot ovat valmiiksi korkeat. Kun niitä vielä kasvatetaan, ylellisyystavaroita, kuten sähköhammasharjoja ja porealtaita, ei mene kaupaksi.

Kaikkein rikkaimpia ovat Suomeen kirjautuneet venäläiset oligarkit. Heiltä EU ja Obama ovat jo mitätöineet luottokortit, joten se asia on jo hoidettu ilman Suomen hallitusta.

Rikkailla on myös koira, joillakin useita. Rikkailla on lauhkea luonne ja siksi lemmikin jättäminen muutamaksikin viikoksi muiden hoidettavaksi aiheuttaa murhetta. Ratsuhevoset on totutettu alusta alkaen vieraisiin oloihin.

Perintövero ei koske köyhiä, mutta rikkaitten on suunniteltava yritysten, kartanoiden ja paksujen osakesalkkujen tulevaisuutta siltä varalta, että luopumisen hetki voi tulla yllättäen.

Paras esikuva oli Koneen rikas pääomistaja Pekka Herlin. Kaikki eivät olleet perinnön jakoon tyytyväisiä, nyt kaikki perilliset ovat upporikkaita ja varsinaiseen työntekoon on palkattu ulkopuoliset osaajat.

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.