”Veljet, kiekkostudiossamme on juuri nyt ilmiömäinen ruuhka!”

Montako miestä tarvitaan selostamaan Suomen jääkiekko-ottelu?

Mtv:n – entisen Mtv3:n – tapauksessa niin monta, että kysymykseen ei osaa edes suoralta kädeltä vastata. Ensin tarvitaan ”ilmiömäinen” Antero Mertaranta selostuskoppiin palvelemaan niitä katsojia, jotka ovat hankkineet reilun kahdenkympin kuukausimaksulla Mtv Totalin urheilukanavapaketin. Tuolle rahalle pitää saada vastinetta, joten studioon otetaan studioisäntä Teemu Niikko ja pari vierasta, joita kaikkiaan pyörii kanavan ”asiantuntijan” nimikkeellä vähintään puolenkymmentä. Samassa studiossa häärää muiden pelien tuloksia kertomassa myös Inka Tuominen.

Jostain käsittämättömästä syystä oman nurkkauksensa on saanut myös kaikin puolin värikäs Juhani Tamminen, jonka päällystakiksi on asetettu niukasti Tammisen egon kanssa samaan kuvaan mahtuva Mervi Kallio. Käsittämättömäksi Tammisen mukana olon tekee se, että ihan paikan päälle halliin rahdatulle herralle järjestyy kolme–neljä kertaa erässä noin puolen minuutin mittainen ”syväluotaava” puheenvuoro. Samalla se on toki siunaus. On siinä ja siinä, katsooko pitkien pelikatkojen aikana mieluummin Tammisen jorinoita itsestään vai mainoksia.

Paras vaihtoehto olisi Tammisen korvaava pelitapahtumia kelaava hidastuskooste, mutta sellaista De Luxe -versiota ei kanavapaketissa ainakaan toistaiseksi ole.

 

Tehokkuusajattelun mallissa yhden miehen otteluselostus ajettaisiin ulos myös muista värkeistä, mutta ei uutispalvelunsa ulkoistaneella Maikkarilla.

Ilmaisen peruskolmosen puolella sinnitteleville pihtareille annetaan selostajaksi Mika Saukkonen, jonka ajatuksia moisesta järjestelystä voi vain arvailla – ellei kyseessä ollut sitten jonkinlainen sovittu varamiesjärjestely siltä varalta, että Mertaranta villiintyisi kuin se vanhempi Anssi Kukkonen aikoinaan ja jättäisi hommat kesken kisojen.

Jotta työllistävä vaikutus olisi riittävä, saman firman alaisuuteen Radio Novalle valjastetaan vielä yksi selostaja, kartturina ja formulaselostaja tunnettu Tomi Tuominen. Roolitus on sikäli nurinkurinen, että Saukkonen toistaa pelin tilannetta tiiviisti vaikka katsoja sen kyllä tv-ruudulta hyvin huomaa – kun taas Tuomisen radioselostukseen kesken pelin mukaan hypännyt ei ennen erätaukoa saa selkoa, kumpi johtaa ja millä numeroilla.

Jos siis mietit joskus, miksi kolmosen Mtv Total Sport -kanavapaketti on niin peijakkaan kallis, sille on muitakin syitä kuin ”kalliit televisiointioikeudet”. Taitaa olla kuitenkin pelkkää toiveajattelua, että Maikkari panisi urheilustudion väestä puolet pihalle ja puolittaisi maksupakettinsa hinnan. Todennäköisempää lienee saada Suomen peliä viheltämään ammattitaitoinen venäläis- tai ruotsalaistuomari.

 

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden toimittaja, joka tervehtii ilolla jalkapallon Mestareiden liigan säilymistä sittenkin Ylen kanavilla.