Osanottajamäärä laski, tunnelma ei

Lähtöruuhka helpottui, kun miesten ja naisten riatloni lähtivät eri aikaan.

Tunnin tarkkuudella paikallissäätä ennustavat netti- ja mobiilipalvelut ohjaavat nykyihmisen suunnitelmia.

– Hieno tapahtuma, joskin uintivesi oli minun makuuni liian kylmää, tuumasi marokkolainen Rachid Rammach. Lentopalloa harrastavan miehen innosti ensimmäiseen triathlonkisaan Luopioisista kotoisin oleva tyttöystävä Jaana Kivinummi.

Tänä kesänä säät ovat olleet sen verran vaihtelevia, että pessimisti on löytänyt ennusteista aina esteen lähteä liikkeelle. Lauantainen Kukkia triathlon todisti, että keli voi olla aivan muuta kuin sääprofeetat ovat povanneet.

Lauantaiksi luvattiin sadepäivää pitkin viikkoa ja vielä edellispäivänä. Mutta kisa-aamu valkenikin kirkkaana. Luopioisten uimaranta kylpi parinkymmenen asteen lämmössä. Edes tuuli ei juurikaan puhaltanut, joten olot olivat viileää uintivettä lukuun ottamatta triathlonille ihanteelliset.

– Soraosuuksien pölynsidontaan on tänä vuonna panostettu, selostaja Harri Arola vitsaili sadesäistä.

Sääennuste, viileä vesi ja seuraavan viikonlopun Kangasala triathlon karsivat Kukkia triathlonin osanottajajoukkoa hieman edellisvuosista. Eniten väljeni lyhemmän riatlonmatkan väkijoukko. Edellisvuosina mukana on ollut lähes pari sataa osanottajaa, nyt vain 127.

Katja Kortesmaa ja Janne Niemi taittoivat triathlontaipaleen alusta loppuun samassa tahdissa. Pyöräilyosuudella tasatahdin takasi yhteinen kulkupeli.

Pidemmälle triatlonille starttaa tosiharrastajia, jotka eivät märkäpuvun ansiosta kärsi viileästä vedestä. Triathlonille lähti edellisvuosien tapaan parikymmentä naista, mutta miesten osanottajajoukko pieneni parilla kymmenellä.

Kaikkiaan Kukkiaan sukelsi 206 triathlonistia ja lyhemmän matkan riatlonistia eli 84 vähemmän kuin kahden vuoden takaisella ennätyskerralla. Lasten duathlonille sen sijaan lähti ennätysmäärä pikkuväkeä: alle 12-vuotiaita kisaajia oli 53.

Parin viime vuoden aikana laskuun kääntynyt osanottajamäärä on helpottanut järjestelyitä. Täksi vuodeksi uintiosuuden alkuruuhkaa vähennettiin myös jakamalla naisten ja miesten riatlonit omiin lähtöihin.

Vaikka viivalle on asettunut hieman edellisvuosia vähemmän kilvottelijoita, tapahtuman tunnelma ei ole lässähtänyt. Ranta kuhisi edelleen aamusta alkaen, kun seudun väki ja kesäasukkaat kokoontuivat kannustamaan kisaajia ja viettämään leppoisaa kesäpäivää.

Vuosien varrella hioutunut järjestelykoneisto keräsi urakastaan runsaasti kiitosta. Vaikka tunnelma on kotoisa ja epävirallinen, kaikki toimii säntillisesti. Järjestelyt hoidetaan kotikylän voimin ja sovelluksin. Esimerkiksi tulospalvelu toimii lähes reaaliajassa Seppo Kääriäisen ja Mirjami Vallin ansiosta.

 

Pirkkalalainen Johanna Virtanen teki naisten kisassa uuden reittiennätyksen 2.41.07. Se on kaksi puoli minuuttia parempi kuin Virtasen kolmen vuoden takainen reittiennätys ja voittoaika. – Silloin pääsin polkemaan viiden miehen porukan mukana. Nyt jouduin tekemään melkein koko matkan taivalta yksikseni, joten olen nyt paljon paremmassa kunnossa kuin silloin.

Kukkian teräsnainen paransi reittiennätystään

Johanna Virtanen johti naisten kisaa uintiosuudesta alkaen.

Kukkia triathlonin naisten sarjan voitto oli historiallisen ylivoimainen. Omaa kolmen vuoden takaista reittiennätystään (2.43.32) reilulla parilla minuutilla kohentanut Johanna Virtanen oli täydellä matkalla neljänneksi nopein. Naisten uusi reittiennätys kirjataan nyt lukemin 2.41.07.

Johanna Virtanen sai odottaa naisten sarjan kakkosta maalissa reilut 17 minuuttia. Kukkia triathlonin pitkäaikainen kävijä Katja Koivulahti selvitti kisan toista kertaa alle kolmen tunnin (2.58.46).

Koivulahti voitti naisten lyhyen matkan kisan vuosina 2008–2009, ja huipensi putkensa vuonna 2010 pitkän matkan voitolla. Silloin kakkosena oli triathlonista miehensä mukana innostunut pirkkalalainen Johanna Virtanen.

– Minulla on juoksijatausta. Mieheni on juniorina kilpaillut triathlonissa, ja hän sai yllytettyä minut lajin pariin. Alku ei ollut ihan mutkatonta, koska uimataitoni oli sellainen, että pysyin välttävästi pinnalla. Vapaauinnin opettelu vaatii työtä aikuisiällä, Johanna Virtanen kiittää urakassa avustanutta Kangasalan Simo Hilloa.

 

Kaksi vuotta sitten Havaijin kisassa

Johanna Virtanen laittoi naisten reittiennätyksen uusiksi.

Kukkia Triathlon oli Johanna Virtaselle välipala.

– Olin vajaa pari viikkoa sitten Frankfurtissa täyden matkan EM-kisoissa. Kisa käytiin 40 asteen helteessä, ja siksi olen vähän tunnustellut, miten palautuminen etenee. Luopioisiin lähdin ennen kaikkea nauttimaan kyläkisan fiiliksestä. Nämä ovat hienoja tapahtumia, Kukkian teräsnainen kehuu.

Viitisen vuotta triathloniin panostanut pirkkalalainen on selvittänyt seitsemän kertaa täyden matkan kisan (uinti 3,8 kilometriä, pyöräily 180 kilometriä ja juoksu 42,2 kilometriä). Ennätys 10.07 syntyi Ruotsissa toissa kesänä.

Ruotsin ironman -osakilpailuvoiton ansiosta Virtanen toteutti triathlonistin unelman: hän pääsi mukaan Havaijin legendaariseen kisaan.

– En tiedä, kannattaako sen puolesta pistää koko elämäänsä likoon. Kisa se on siinä kuin muutkin. Minä en pitänyt Havaijin reitistä.

Sen sijaan Luopioisten maalaismaisemissa Virtanen viihtyy.

– Soratieosuuksien vuoksi en tosin uskaltanut lähteä matkaan kisapyörälläni. Mutta onhan Ranskan ympäriajossakin heikompikuntoisia tieosuuksia, naisten kisan voittaja suhteuttaa.

 

Helle pilasi EM-kisan

Johanna Virtanen oli pari viikkoa sitten EM-triathlonissa kahdeksas. Viime viikonloppuna hän kilpailu Luopioisissa ja ensi lauantaina Kangasalla.

Johanna Virtasen odotukset olivat korkealla Frankfurtin EM-kisojen alla. Hän tiesi olevansa hyvässä kunnossa, ja uskoi pystyvänsä parantamaan ennätystään.

– Etukäteen oli kehuttu, että reitti on nopea.

Mutta Keski-Euroopan helteet pilasivat kisan. Kun varjossakin oli nelisenkymmentä astetta, puolen päivän mittainen kestävyyssuoritus muuttui eloonjäämiskamppailuksi.

– Pidin pääni kirjaimellisesti kylmänä, ja selvisin terveenä maaliin. Olin sarjassani kahdeksas ja suomalaisnaisista paras.

Virtanen ei jäänyt harmittelemaan hellekisaa, vaikka normaalioloissa hänellä olisi ollut mahdollisuudet jopa mitaleille.

– Kiertelen loppukesän Suomen kisoja. Ensi viikonloppuna lähden Kangasalan triathloniin. Ja loppukesästä houkuttaisi täysi matka, jos Euroopan kisoissa olisi vielä tilaa.

 

 

 

Rauno Koski kruunattiin Kukkian teräsmieheksi.

Rauno Koski kruunattiin Kukkian teräsmieheksi

Rauno Koski siirtyi kisan kärkeen jo pyöräosuuden alkuvaiheessa. Sen jälkeen hän taittoi taivalta ylhäisessä yksinäisyydessään.

Rauno Koski uusi viimevuotisen voittonsa Kukkia triathlonissa. Sastamalalainen selvitti 600 metrin uinnin, 52 kilometrin pyörälenkin Kukkian ympäri ja 13 kilometrin juoksuosuuden Haltianselän ympäri ajassa 2.26.45.

Kukkia Triathlonin voitto oli Koskelle kolmas, sillä hänet kruunattiin teräsmieheksi viime vuoden lisäksi myös vuonna 2012. Silloin hän selviytyi urakasta lähes kolme minuuttia nopeammin kuin tänä vuonna. Vuoden 2012 voittoaika 2.23.53 on vain vajaan minuutin heikompi kuin Ivan Luckin kymmenen vuoden takainen reittiennätys 2.23.03.

– Vuoden 2012 kisassa poljimme yhden kaverin kanssa osan pyöräosuudesta vuorovedolla. Siitä koituu helposti parin, kolmen minuutin hyöty, Koski vertaa voittoaikojaan.

Tämän vuoden kisassa Koski ei saanut vetoapua muilta kilpailijoilta, sillä hän nousi Kukkiasta kakkosena ja siirtyi heti pyöräosuuden alkajaisiksi kärkeen.

– Tiesin, että olen pyörällä vahva. Olen tottunut nuoresta alkaen polkemaan sorateillä, eikä minun tarvitse himmailla siinä yhtään. Lisäksi soraosuus oli tänä vuonna tosi hyvässä kunnossa. Sehän on oikeastaan paljon parempi ajaa kuin reikäinen kestopäällyste. Rikkinäisellä asvalttipinnalla rengas elää. Siinä on oltava koko ajan veto päällä, muuten pyörä ei rullaa.

 

Ero kakkoseen venähti pitkäksi

Kolmatta kertaa Kukkialla kisannut Rauno Koski on voittanut kisan joka kerta. Tällä kertaa marginaali venähti lähes 12 minuuttiin. Kisan kakkonen oli lahtelainen Joni Karjalainen ja kolmas tamperelainen Tommi Hyttinen.

Talvet kilpaa hiihtävä Rauno Koski kiertää kesän ajan ahkerasti triathlonkisoja.

– Kukkian kisa taisi olla jo kesän viides tai kuudes.

Tämän vuoden suunnitelmissa ei ole täyden matkan kisaa, mutta Kukkian kaltaisille ”pikamatkoille” voi startata vaikka joka viikko.

– Harjoittelu tähtää kilpailemiseen. Ja tällaiset tunnelmalliset kyläkisat ovat kesän helmiä. Hauhon triathlonissa on vähän samaa henkeä, Koski kehuu.

Hän vetää ensi viikonloppuna numeron rintaan kotikulmillaan Sastamalassa.

– Uusia triathlonkisoja syntyy eri puolille Suomea. On hienoa, että mukaan otetaan myös pikamatka, jossa on matalampi kynnys kokeilla lajia. Se tuo uusia harrastajia lajin pariin.

 

Rauno Haapanen on ollut mukana kaikilla 14 Kukkia triathlonilla.

Haapasella ensi vuonna 15. juhlatriathlon

Askel ei paina, kun 67-vuotias Anneli Helimo painaa triathlonreitille.

– Ja sieltä tulee ensimmäinen, viimeinen ja ainoa Luopioisten kunnanjohtaja, selostaja Harri Arola hehkutti aina, kun Rauno Haapanen ilmestyi uimarannan kisakeskukseen.

Haapasesta on tullut Kukkia triathlonin symboli yhdessä 67-vuotiaan Anneli Helimon kanssa: kaksikko asettuu viivalle iloisella mielellä vuodesta toiseen.

– Kun kuntaa tultiin aikanaan kysymään mukaan tapahtumaan, niin sanoin että ilman muuta olemme edistämässä tällaista, ja tulen itsekin mukaan, kaikilla 14 Kukkia triatlonilla lyhyen matkan selvittänyt Rauno Haapanen muistelee.

Ensimmäisillä kerroilla kunnanjohtajan reipas asenne alleviivasi tapahtuman leikkimielisyyttä ja innosti muitakin vaihtamaan kravatin kisanumeroon.

– Alkuvuosina meitä ei ohittanut kukaan koko matkalla, sillä olimme alusta alkaen viimeisiä, Haapanen nauraa.

Vaikkei Haapanen lyökään tuloksiaan Excel-taulukkoon, kuntokäyrä tuskin on laskeva. Mies on vähintäänkin virkavuosien veroisessa kunnossa.

– Tavoite täyttyi tälläkin kertaa: pystyin juoksemaan koko matkan, Haapanen sanoo.