”Se oli meidän vuosikymmen”

”Ollaan oltu 60-vuotta naimisissa”. Iltamaohjelmassa pariskunta muisteli elämää 50-luvun Pälkäneellä, muun muassa Rumba-orkesteria, joka soitti heidän hääiltanaan Vilpolassa. Rooleissa Jussi Saari ja Oili Äijälä.
Raimo E. O. Stenberg tuli Kerttu-vaimonsa kanssa katsomaan Vilpolaa yli 50 vuoden tauon jälkeen.

Pälkäne-Seuran Pieni polku 50-luvulle johti lauantai-iltana Vilpolanmäelle, missä vietettiin yleisötapahtumaa ja iltamia noin 60 vuoden takaisissa tunnelmissa. Osalle yleisöstä kosketus 50-lukuun oli ensimmäinen, osalle paluu muistoihin vuosikymmenten jälkeen.

Tietokirjailija Raimo E. O. Stenberg tuli Kerttu-vaimonsa kanssa Vilpolaan verestämään nuoruus- ja seurusteluajan muistoja. Kauan maailmalla kierrettyään he ovat palaamassa juurille Pirkanmaalle.

– Pälkäne on minulle se oma paikka, ja tänne olisin halunnut muuttaakin, jos olisi löytynyt asunto, kirjailija kuvaili.

Pariskunta löysi itselleen sopivan eläkeasunnon naapurista Valkeakoskelta – sieltä on lyhyt matka vierailla tutuissa lapsuuden maisemissa Mallasveden vastarannalla.

– Me halusimme ehdottomasti juuri tähän tapahtumaan. Vilpolassa käytiin nuorena paljon tansseissa ja juhlissa, tämä oli silloin hieno paikka ja väkeä tuli paljon, Kerttu Stenberg muisteli.

– 1950-luku oli meidän vuosikymmen. Silloin tutustuttiin ja rakastuttiin, rakennettiin pohja tulevaisuudelle. Vuoteen 1963 asti asuttiin Pälkäneellä, ja se aika elää aina vahvana mielessä. Pitihän minun tuoda vaimo tänne, herkistää vanhoille muistoille, Raimo Stenberg naureskeli.

 

Kovakuntoinen kuormuriveteraani

Veikko Hoppulan kuorma-auto Opel Biltz on nähnyt maailmaa vuodesta 1956 asti.

Pihatapahtumaa ja 50-luvun tyyliin yleisötansseihin päätettyjä iltamia sävyttivät paitsi 50-luvun musiikki, pelit ja leikit myös asut ja esineet. Tapahtuman järjestäjät ja monet yleisön joukosta olivat laittautuneet ajanmukaisiin

Osa yleisöstä oli pukeutunut 50-luvun tyylliin. Varpu Uotilan eleganssin täydensivät, hattu, puuhka, pitsihansikkaat ja käsilaukku.

pukuihin ja viimeistelleet ne huolellisesti valituilla asusteilla ja kampauksilla.

Päivän aikana Vilpolan mäellä vieraili  myös monenlaisia toinen toistaan koreammiksi entisöityjä veteraaniautoja.

Yksi niistä oli Veikko Hoppulan Opel Blitz -kuormuri, joka on nähnyt suomalaista elämänmenoa vuodesta 1956 asti. Vilpolanmäellä se kuljetti välillä huvimatkustajiakin, mutta vielä vuonna 1975 sillä ajettiin joka arkipäivä vihanneskuorma myytäväksi Hämeenkylästä Helsingin kauppatorille.

Sen silloinen isäntä oli saanut auton koriin ”tutunkauppaa” neljä senttiä lisää leveyttä – sen verran nimittäin puuttui, että ohjaamoon sai oikeuden kolmen ihmisen kuljettamiseen, eli sen henkilökunnan, mitä torimyyntihommissa tarvittiin. Pienellä huijauksella lupa heltisi.

– Kauppatorille ei voinut ottaa kovin isoa autoa, kun sen oli mahduttavat tietynkokoiseen ruutuun, Hoppula kertoo.

Hän toimii itse Veteraanikuorma-autoseuran puheenjohtajana, ja kuormuri tuli hänelle aikanaan syntymäpäivälahjana

seuran jäseniltä. Hoppula entisöi sen maitoautoksi, jonka lavalla seisovat arkiset mutta nyt jo nostalgiaa tihkuvat maitotonkat kettingeissään.

Nykyisin yksin Opel Biltzin tehtävistä on osallistua Aitoon VPK:n juhlamarssiin – muistona niiltä ajoilta, kun palokunnan piti lainata kuljetusauto meijeriltä.

 

Iltamat olivat vetonaula

Tanssikoululaiset Jonna Luotoharju ja Matias Haapaniemi kuvittivat esityksillään aitojen 50-lukulaisten, Taisto Kuortin ja Yrjö Tikan esittämää musiikkia.

Nelituntinen pihatapahtuma ei houkutellut Vilpolanmäelle suurta yleisömassaa, mutta kun iltamat lähenivät,

Suomen sinivalkoinen ääni, Paavo Noponen kuuluttaa urheiluselostajan varusteissaan iltamat alkaviksi. Roolissa Erkki Iivonen.

lippuluukulle syntyi nopeasti pitkä jono.

Pälkäne-Seuran sihteeri Paula Syväsalmen käsikirjoittamassa ohjelmassa oli ”aitojen 50-lukulaisten” eli jo siihen aikaan esiintyneiden hanuristi Yrjö Tikan ja laulaja Taisto Kuortin esittämää musiikkia, jota kuvittivat nuoren tanssiparin, Jonna Luotoharjun ja Matias Haapaniemen taidokkaat esitykset.

Juoni eteni kuvitteellisen pälkäneläisparin muisteluiden mukana – pariskuntaa esittivät Oili Äijälä ja Jussi Saari, ja juontajana toimi 50-luvun tunnetuin radioääni Paavo Noponen, jota esitti Erkki Iivonen.

Tarinaan upotettuja pälkäneläismuistoja täydensivät valkokankaalle heijastetut vanhat valokuvat.

Lippuluukun neitinä Sirkku Tuominen itse valmisetussa asussaan.
Pälkäne-Seuran puheenjohtaja Anna-Mari Henriksson-Helmikkala kellohelmaleningissään.
Ritva Majalan asu ja kampaus olivat huolellisesti viimeisteltyä 50-lukua.