Kostiakeskus avataan lokakuun alussa

Onkkaalantien elämä vilkastuu lokakuun alusta, kun kansalaistalo Kostiakeskus avautuu Urheilu ja Kalastusta vastapäätä vanhassa Säästöpankin talossa. Keskukseen on tulossa ainakin kierrätyskeskus, työllistämistoimintaa ja esimerkiksi TE-toimiston ja Kelan sähköisten palvelujen käyttöön tarvittava laitteisto opastuksineen. Suunnitelmissa ovat myös videoneuvotteluyhteydet viranomaisasiointia helpottamaan.

– Keskuksen toiminta rakentuu työntekijöiden ja mukaan tulevien järjestöjen mukaan, mitään tiukkaa valmista mallia ei ole vielä olemassa. Tavoitteena on kuitenkin, että paikka olisi kuntalaisten olohuone kylällä, idean isä Panu Raivio kertoo.

 

Rahoitus Euroopan sosiaalirahastolta

Pälkäneen kunnan, seurakunnan ja muutamien järjestöjen yhdessä ideoima hanke sai kesäkuussa Euroopan sosiaalirahastolta myönteisen rahoituspäätöksen. Rahaa saatiin kolmelle vuodelle 264 500 euroa. Kunnan omarahoitusosuus, neljännes kuluista, on reilut 88 000 euroa.

– Suurimmat kulut ovat kahden ohjaajan palkkaaminen ja tilojen vuokraus, Raivio kertoo.

Panu Raivio on pääpuuhamies valmisteilla olevassa Kostiakeskuksessa.
Panu Raivio on pääpuuhamies valmisteilla olevassa Kostiakeskuksessa.

Työntekijöiden hakuprosessi on parhaillaan käynnissä.

Keväällä Kostiakeskuksen ideoinnissa olivat mukana Pälkäneen Yrittäjät, 4H, Martat, Mikkolan Navetta, Pirkanmaan Sininauha sekä Pälkäneen seurakunta. Muutkin tahot halutaan silti ideoimaan ja kehittämään keskuksen toimintaa. Pälkäneen kunnassa Kostiakeskukseen liittyviä asioita on eteenpäin vienyt Raivion kanssa kunnan kehittämispäällikkö Mia Sorri.

– Keskus kehittyy sitten siihen suuntaan, mihin ihmiset haluavat sitä viedä, Raivio sanoo.

Yhtenä Kostiakeskuksen toiminnan tavoitteena on kehittää avoimen sosiaalityön mallia. Toimeentulotuen maksatus on siirtymässä Kelaan vuoden 2017 alusta, ja tämä vähentää perinteistä toimeentuloasiointia sosiaalitoimistossa.

Kostiakeskuksen pääasiallinen kohderyhmä ovat 17–64-vuotiaat, jo pidempään työelämän ulkopuolella olleet pälkäneläiset. Kostiakeskuksen ovet ovat kuitenkin auki kaikille.

 

Toivottu kierrätyskeskus tulossa

Yksi Kostiakeskukseen toivotuista toiminnoista on kierrätyskeskus. Ajatuksena on ollut, että tulevat tavarat kunnostettaisiin ja puhdistettaisiin keskuksessa ennen seuraavaa käyttäjää ja osasta tavaroita voitaisiin kerätä materiaalipankki kouluja ja päiväkoteja varten. Näistä töistä vastaisivat eri tavoin työllistetyt pälkäneläiset.

– Tavaraa otamme vastaan lokakuun puolivälistä alkaen, tarkemmin ajasta ilmoitetaan sitten lähempänä, Raivio lupaa.

Marja-Liisa Suomalainen