Rayanin tarina

Irakin pakolainen Rayan Hazam al-Azawi on ollut Suomessa kuukauden. Hän on kotoisin Mosulista. 600 000 asukkaan kaupunki on Irakin toiseksi suurin.

Rajaan, niin kuin häntä Suomessa kutsutaan, on 33-vuotias. Mosulin yliopistosta mekaniikan insinööriksi valmistuneen miehen perheeseen kuuluivat äiti, isä, veli, sisko ja kolme siskon lasta.

Hän puhuu hyvää englantia ja auttaa toisia irakilaisia, koska yleensä kaverit eivät puhu vieraita kieliä. Nyt hän asuu Kaivannon sairaalan 6. osastolla, joka on muutettu pakolaisten väliaikaiseksi majapaikaksi.

Hänen huoneensa lattialla on kuusi patjaa ja pari neliömetriä vapaata pintaa tavaroille, joita ei ole kovin paljon. Huone on hyvin siisti, koska jalkineet jätetään oven ulkopuolelle, niin arabimaissa on tapana.

Kun kävin tapaamassa Rajaania, oli patjan vieressä ruukku täynnä valkoisia ruusuja. Islamilaisissa maissa valkoinen on surun väri.

 

Kuka sen teki?

Olin tavannut Rajaania pari päivää aiemmin. Hän kävi auttamassa minua työmaalla: siivoamassa ja sahaamassa rakennusjätteitä.

Tarjosin hänelle pikkusen rahaa, että hän voisi ostaa jotain kioskista. Rajaan kieltäytyi kategorisesti, vaikka tiesin, ettei hänellä ei ole rahaa. Suomeen tulleessaan hänellä oli kymmenen Yhdysvaltain dollaria ja siinä kaikki.

Kaverit kertoivat, ettei hän ole noussut kahteen päivään sängystä. Mitä oli tapahtunut?

Hän ei pystynyt itse kertomaan ja kaverit sanoivat, että tuntematon hävittäjä oli ampunut raketilla koko perheen, kun he olivat kulkemassa autossa Mosulin lähistöllä maantiellä.

Pikkubussissa oli äiti, isä, veli, sisko ja kolme hänen lastaan. Yhteensä seitsemän ihmistä – ihan tavallisia, ei mitään tekemistä terroristien eikä sotilaiden kanssa.

Kuka sen teki? Vaikea sanoa, koska Irakissa sotivat hallituksen joukot (heillä on Venäjän Suhoi-koneet), ISIS, kapinalliset ja kurdit.

Oliko se Nato-maiden tai Venäjän hävittäjä? Irakin hallitus on pyytänyt Putinilta ilmahyökkäyksiä. Virallista lupaa ei ole, mutta koska Venäjä olisi sellaisesta piitannut.

 

Miksi Rajaanista tuli pakolainen?

Rajaanilla oli Mosulissa hyvä työpaikka Scanian moottoritehtaalla ja perhe eli tavallista elämää. Vaimo hoiti lapsia ja kaikki tuntui ihan normaalilta. Mutta he olivat kyllästyneitä sotaan, tappamiseen, loputtomaan väkivaltaan, kauheaan pelkoon, että seuraava päivä on viimeinen. Sellaista tulevaisuutta lapsille hän ja hänen siskonsa eivät tahtoneet.

He tiesivät, että jotkut olivat paenneet Eurooppaan. Suunniteltiin, että Rajaan lähtisi ja yrittäisi löytää työpaikan ja perhe tulisi joskus myös hänen luo, kun elämä on järjestetty.

Mutta kävi toisin.

Hänen pakomatkansa Mosulista Syyrian kautta Turkkiin kesti 35 päivää.

Al-Azawin perhe ei ollut rikas. Rajaan pysähtyi Istanbulissa kahdeksi viikoksi ja rakensi jalkapallostadionin teräsrakenteita, että tienaisi lisää rahaa laivamatkaan Turkista Kreikkaan.

”Laivalippu” maksoi 3000 dollaria (jotkut maksavat enemmänkin!). Tosi hyvä bisnes, jos otetaan huomion, millaisia laivat ovat. Sillä rahalla pääsisi luksusristeilylle.

Reitti kulki Turkin Bodrumista Salonikiin, Makedoniasta Belgradiin, sitten Budapest, Wien, München, Hampuri, Rostock, Malmö, Tukholma, Haaparanta, Oulu ja viimeksi Kaivanto.

Matka oli pelottava ja väsyttävä. Aamulla ei ollut koskaan tietoa, mitä päivällä tapahtuu ja mistä löytyy majapaikka. Eikä varmasti harmaata aavistusta, mistä löytyy lopullinen turvapaikka.

– I just want to live free life, no war, no danger, Rajaan perustelee, miksi tuli Suomeen.

 

Raimo Saar

Kirjoittaja on maahanmuuttaja Virosta.

 Kaivannon sairaalan 6. osastolla pakolaisten väliaikaisessa turvapaikassa asustavan Rijaan Hazam al-Azawin (oikealla) perhe menehtyi reilu viikko sitten raketti-iskussa. Vaikeilla hetkillä häntä on tukenut muun muassa ystävä Ali, ammatiltaan kokki.

Kaivannon sairaalan 6. osastolla pakolaisten väliaikaisessa turvapaikassa asustavan Rayan Hazam al-Azawin (oikealla) perhe menehtyi reilu viikko sitten raketti-iskussa. Vaikeilla hetkillä häntä on tukenut muun muassa ystävä Ali, ammatiltaan kokki.

 

Historia: Kaksoisvirranmaa on sivilisaation kehto

Miksi Irakissa soditaan?

Irakin alue eli muinainen Mesopotamia (Kaksoisvirranmaa) on sivilisaation kehto. Egypti tunnetaan paremmin, mutta Eufrat ja Tigris -jokien hedelmällinen tasanko on kymmenen kertaa suurempi kun Niilin laakso. Sumerin, Babylonian ja Assyrian osuutta maailman sivistymiseen on vaikea aliarvioida.

Nykyään kaksi kolmesta irakilaisesta on arabeja, loput kurdeja. Suurin piirtein 80 prosenttia ihmisistä on shiiamuslimeja ja 20 prosenttia sunneja.

Irakilaisten mielestä Saddam Hussein ei ollut hyvä hallitsija. Hänen valtakauden aikana käytiin sota Iranin ja Kuwaitin kanssa. Rintamalla kuoli paljon hyviä poikia, Iranin sodassa jopa 200 000.

Hussein oli julma, ja demokratiasta saattoi vain haaveilla. Mutta hänen valtakauden aikana ei kiinnostanut, mikä oli kenenkin uskonto: olitko shiia tai sunnimuslimi tai jopa kristitty. Kaikki olivat irakilaisia, myös kurdit, juutalaiset, turkkilaiset, Euroopasta tulleet sekä Afrikan tummaihoiset.

Amerikkalaiset luulivat, että USA:n tyylinen demokratia kelpaa myös Irakille. Systeemi aiheutti vain ristiriitoja eri kansanryhmien ja uskontojen välille.

Lopuksi tuli sellainen sekasorto, että yksi kaupunki oli shiiojen, toinen sunnien hallussa, kolmannessa valtaan olivat nousseet kurdit. Muille kansoille ja uskonnoille ei ollut niissä enää tilaa. Sunnien oli vaarallista mennä shiia-kaupunkiin ja päinvastoin. Joka puolella taisteltiin tai terroristit tappoivat pommeilla. Jokaisella on oma kalashnikov ja sitä käytettiin, jos vain panoksia löytyi.

Islam on periaatteessa ihmiselämää arvostava ja hyvin vierasvarainen uskonto. Terroristeja ja ISIS-taistelijoita voi verratta SS-miehin Hitlerin Saksassa, niilläkin oli hyvin vähän tekemistä Jeesuksen opetuksen kanssa.

Irakin tapahtumia voi seurata osoitteessa iraqinews.com.

 

Jouduimme pakenemaan terroristiorganisaatiota, Rayan Hazim kirjoittaa

Liity tai maksa

Rayan on kirjoittanut omakätisesti englanniksi, miksi hänestä tuli pakolainen. Hänen mukaansa suomalaiset ovat tarjonneet kaiken mahdollisen, että elämä pakolaisena ei olisi toivoton ja surkea.

Nimeni on Rayan Hazim. Lähdin Irakista Turkkiin, koska sain monia uhkauksia sotilaallisilta ryhmiltä. He kuuluivat terroristiorganisaation. He vaativat minua liittymään joukkoihin tai maksamaan. Kun kieltäydyin liittymästä, minut pakotettiin maksaman ja paljon.

Luulin, että maksettuani vaaditun summan he jättävät minut rauhaan. Mutta olin väärässä. Olin jatkuvasti metsästyksen kohteena, joten minun oli lähdettävä maasta.

Lähdin Irakista Turkkiin 10.1.2014 ja jätin perheeni Mosuliin, jota ISIS miehitti. ISIS-taistelijat ovat täysin villejä ja vailla mitään inhimillisyyttä tai rajoja.

Perhe tuli perässäni Turkkiin. Kiireisen lähdön takia talomme, kauppamme ja kaikki muu omaisuus jäi Irakiin.

Asuimme Turkissa. Oli todella rankkaa elättää kaikki tekemällä työtä yötäpäivää. Vuokra, ruoka ja terveysmenot nielivät rahaa. Vanhemmilla oli sokeritautia ja verenpainetta.

Päätin lähteä Turkista löytääkseni paremman elämän perheelle. Tulin Suomeen.

Vain lyhyen ajan jälkeen perheeltäni loppui Turkissa rahat ja he olivat pakotettuja palaamaan Mosuliin. Olin huolissani ja pyysin heitä olemaan palamatta. Mutta perheellä ei ollut omasta mielestään muuta mahdollisuutta.

Kuten tiedätte, ISIS-joukkojen yhteydenotot amerikkalaisten kanssa ovat alueella tavallista. Perhe oli autossa, kun heidän autoonsa osui hävittäjän pommi. Siinä kuoli koko minun perhe, isä, äiti, veli, sisko ja hänen lapset. Minun mielestä todellisia rikollisia ovat lentäjät, jotka tulittavat siviilejä.

Rayan Hazim