Lukkokin lujana

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.
Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Espoo on kunnostautunut turvapaikanhakijoiden sijoittamisessa. Erityinen kiitos kuuluu Luona ry -nimiselle yhdistykselle, jonka taustalla on kahden lestadiolaisveljeksen perustama ja taloudelliseen menestykseen kohonnut työnvälitysyhtiö Barona.

Luona ry:n toimintaa on ollut panemassa käyntiin entinen Helsingin sosiaali- ja terveysviraston johtaja Paavo Voutilainen, MBA, rakennusmestari ja pappi. Hän on ehtinyt ratkoa myös Diakonissalaitoksen asiakkaiden kaikkein vaikeimpia sosiaalisia ongelmia. Oppia Espoosta voisi ottaa myös muualla Suomessa, jotta polttopullojen heittely loppuisi.

Moni voi saada lohdutusta siitä, että vain kolmasosa nyt 30 000 rajan ylittäneestä turvapaikan hakijasta jää pysyvästi Suomeen.

Espoossa rakennuksia on jo varusteltu kymmenkunta, joista suurin hankinta on Keskon vanha koulutuskeskus Siikajärvellä.

 

Tuolta osin Espoon maine on siis kunnossa, mutta yksi sektori on hoitanut asiansa toisin.

Vaikka urheilua voisi pitää turhanpäiväisistä elämänmuodoista tärkeimpänä, tärkeä se on siitä huolimatta.

Nyt kun Heikki von Herzenin luomaa Tapiolan puutarhakaupunkia ei enää käydä kovin kaukaa katsomassa, kaupungin liikunnan mahdollistamat olosuhteet ovat erinomaiset ja ulkomaisenkin ihailun kohteina. On jäähalleja, uimahalleja, jalkapallohalleja, muita sisä- ja ulkourheilukenttiä, urheiluopisto ja ties mitä.

Koripalloilussa on silti monista mestaruuksista huolimatta koettu konkurssi. Jalkapalloilussa se on vältetty joten kuten ja nyt on Euroopan sarjaan yltäneen jääkiekkojoukkueen Bluesin vuoro. Verottajan pitkämielisyys on antanut aikalisän, mutta vielä eivät optio- eivätkä muiden miljonäärien kukkarot ole avautuneet. Pelaajat sen sijaan ovat keskusliittonsa SAK:n kiusaksi aloittaneet paikallisen sopimisen ja pudottaneet tuntuvasti palkkojaan.

 

Tuosta tuli tarve muistuttaa myös muuta Suomea siitä, että urheiluseura on entistä tärkeämpi yhdessä elämisen ja kokemisen mutta myös tukemisen muoto. Mitä olisi Sotkamo ilman Vuokatin urheiluopistoa ja Jymyä, mitä Lapua ilman Virkiää tai Lahti ilman Hiihtoseuraa, Pelicansia ja FC Lahtea, Tampere ilman Pyrintöä, Ilvestä ja Tapparaa?

Vähäinen ei ole myöskään Pälkäneen-Luopioisten Luja-Lukon rooli alueensa virkistäjänä ja ylpeyden aiheena.

Nyt kun uusi urheilutalo tekee tuloaan, entistäkin tärkeämpää on eri lajien ja kylien valmistautuminen sen käyttöönottoon. Erinomaista perustyötä on tehty kentällä. Nyt myös katsojat voivat valmistautua omaan tärkeään osaansa.