Mummonmökit varastettiin

Kuntaliitos kuihduttaa etenkin entisiä kuntakeskuksia. Parjatun kunnanviraston merkitys paljastuu viimeistään siinä vaiheessa, kun sen väki siirtyy uuteen isäntäkuntaan tai -kaupunkiin. Kunnan väen mukana katoaa merkittävä kehityspanos. Esimerkiksi tämän päivän Hauho on kalpea jäänne kuntaliitosaikaa edeltäneestä elinvoimaisesta hämäläiskunnasta.

Luopioinen ei ole hiljentynyt samaan tapaan kuin moni entinen kuntakeskus. Siitä saadaan kiittää yrittäjäyhdistyksen ja Mikkolan Navetan aktiiveja. He suoltavat uusia ideoita entiseen tahtiin.

Innovatiivisuudestaan palkittu kunta jalosti ideoita käytännöksi, ja Luopioinen opittiin tuntemaan muun muassa kelkkakaistoistaan ja mummonmökeistään. Ennen niitä kunta rakennutti tiloja kuntaan muuttavien asukkaiden ja yritysten tarpeisiin. Sadan tonnin talot ja yrityshallit toivat elinvoimaa.

 

Pälkäne on nyt pitkälti samassa jamassa kuin kelkkakaistojen ja mummonmökkien Luopioinen. Pitäisi keksiä keinoja, joilla erotuttaisiin kuntien joukosta ja saataisiin muuttajat päätymään viihtyisään maalaispitäjään.

Pälkäne haluaa olla aktiivinen hyvinvointikunta, jonka vahvuudet ovat vapaa-ajalla. Luopioisten ideasampo on tuottanut sympaattisia malleja juuri tähän.

Mummonmökeistä on toteutettu jo pari eri kehitysvaihetta. Yksittäisten mökkien lisäksi ideaa on jalostettu yhteisöasumisen suuntaan ja nyt vireillä on vielä viherversio.

Luopioisten mummonmökkikylä ei ole täyttynyt toivotulla tavalla, sillä se olisi tarvinnut pontevampaa panostusta ja markkinointia. Pälkäneen kunnan mielenkiinto on keskittynyt siihen, miten vetovoimaisempaan Onkkaalaan saataisiin tontteja. Ajat ovat olleet taloudellisesti niin tahmeat, että edes Rajalanniemen rantoja ei ole saatu myytyä Luopioisista Kukkian rannalta. Siksi mummonmökki-idea on jäänyt luopioislaisten omatoimiseksi puuhasteluksi.

 

Nyt Valkeakoski on varastamassa mummonmökit. Tehdaskaupungissa on haisteltu asumisen trendeissä tapahtuneita muutoksia ja hoksattu sama mikä Luopioisissa keksittiin jo reilut kymmenen vuotta sitten. Ihmiset eivät halua kalliita ja työllistäviä hukkaneliöitä, vaan arvostavat helppoutta ja rauhaa.

Valkeakoski tarjoaa ratkaisuksi 60–90 neliömetrin pienomakotitaloja, joiden kaikki neliöt ovat hyötykäytössä. Tilat muuntuvat elämäntilanteen mukaan nuorenparin ensiasunnoksi, sinkun toivekodiksi ja varttuneiden lepolinnaksi. Pienempi koko takaa pienemmän hankintahinnan ja pienemmät asuinkustannukset.

Juuri samanlaista mallia toteutettiin Luopioisten mummonmökkiyhteisössä, jossa asukas pääsi räätälöimään talon mieleisekseen. Valkeakoski esittelee omaa malliaan vuoden 2017 talonäyttelyssä.