Kampaaja oppii pian paikkakunnan palapelit

 

Kirsi Vesterinen löysi For Yoy -kampaamosta sopivan paikan aloittaa itsenäisenä yrittäjänä.

Kristi Tikan For You -kampaamossa Pälkäneen keskustassa aloitti viime elokuussa uusi kampaaja, Kirsi Vesterinen.

Hän on kotoisin Luopioisista, mutta takana on pitkä jakso kaupunkielämää, sillä kävi ammattilukion Tampereella ja jäi siitä suoraan työskentelemään Tampereelle ison Hairlekiini-kampaamoketjun palvelukseen.

– Kun suunnittelimme muuttoa maalle, mieheni isä vihjaisi, että täältä voisi hakea töitä, hän kertoo.

For Youssa oli sopivasti vuokratuolipaikka avoinna, kun edellinen yrittäjä lähti äitiyslomalle ja sitä tietä muualle. Kirsi Vesterinen päätti siirtyä rohkeasti yrittäjäksi, sillä hän tiesi, että maaseudun pienissä kampaamoissa ei ole paljonkaan paikkoja palkatuille työntekijöille.

– Jotenkin tunnelma tässä kampaamossa miellytti minua heti, kun tulin tapaamaan Kristiä. Kirjaimellisesti voi sanoa, että aloin ensi hetkestä asti viihtyä, hän kertoo.

 

Työ opettaa kotikyläläiseksi

Seitsemän Tampereella vietetyn vuoden jälkeen paluu maalle on ollut pitkä harppaus hiljaisempaan ja leppoisampaan suuntaan sekä työssä että vapaa-aikana.

– Aluksi mietin, mitenkähän hiljaista täällä oikeasti on. Jännitti, riittääkö asiakkaita, Kirsi Vesterinen kertoo.

Se huoli osoittautui nopeasti turhaksi. Tuolia ei ole tarvinnut seisottaa tyhjillään sen koommin, kun työt alkoivat.

– Asiakkaat ovat superkivoja. Minut on otettu hyvin vastaan, vaikka en tuntenut ennestään ketään, hän iloitsee.

Häntä miellyttää rauhallinen tunnelma. Asiakkailla tuntuu olevan enemmän aikaa kuin kaupungissa, missä elämänrytmi kaikkineen on kiireisempi ja kireämpi.

Maalla ihmisillä on edelleen tapana jutella kampaajan kanssa paikkakunnan asioita, ja samalla tulevat ihmisetkin tutuiksi. Kirsi Vesterinen nauraa, että asiakkaiden kanssa jutellessa tulee pelatuksi ”sukupalapeliä”, jossa vähitellen oppii yhdistämään oikeita ihmisiä toisiinsa ja tietämään, kuka on mistäkin.

 

Vertaistukea lähellä

Samassa talonkulmassa työskentelee kolme kampaajaa, kun For Youssa on kaksi tuolia ja seinän takana toimivassa Kampaamo Anu-Riikassa yksi.

Kirsi Vesteriselle se on mieluisaa, koska hän on tähän asti tottunut työskentelemään yhdessä toisten kanssa. Hairlekiini on iso kampaamoketju, jolla on yli 40 liikettä eri puolilla Suomea, ja joka liikkeessä on useita työntekijöitä.

– Minusta on tosi tärkeää, että on työkavereita. En tiedä, miten yhtäkkiä osaisinkaan olla aivan yksin. Yhteistyö toimii hienosti, vaikka olemmekin kaikki yksityisyrittäjiä, Kirsi Vesterinen kertoo.

Jokaisella on oma tyylinsä ja omat vahvuutensa, ja asiakkaat tarvitsevat erilaisia kampaajia.

– Minä tykkään tehdä kaikenlaisia leikkauksia ja värjäyksiä, ei minulla ole mitään tiettyä aluetta, mihin olisin erikoistunut. Varsinkin nuorison muodikkaita malleja on kiva leikata – niitä voisi olla enemmänkin, Kirsi Vesterinen sanoo.

 

Vapaa-ajan kysymysmerkkejä

Kirsi Vesterinen työskentelee perinteikkäässä liikerakennuksessa Pälkäneen keskustassa.

Muutto maalle oli Vesterisille toivottu, tärkeä ratkaisu, mutta siihen liittyy uuden opettelua muuallakin kuin töissä.

– Aluksi täällä kummastutti, että mihin voisi mennä. Olen tottunut siihen, että keskikaupungin elämä on heti oven ulkopuolella. Kaupungille oli helppo lähteä vapaa-aikana. Täällä ei ole juuri kauppoja, mihin lähteä ostoksille tai katselemaan, Kirsi Vesterinen kertoo.

Ensimmäiset kuukaudet Pälkäneellä ovat kuluneet tiukasti omakotitalon remontoinnissa, eikä vapaa-ajanviettoon olisi jäänyt liiemmin aikaakaan.

– En ole ehtinyt vielä miettiäkään kaikkea, mitä joskus tulevaisuudessa voisi harrastaa, hän sanoo.

Kirsi Vesterinen ulkoilee mielellään ja siihen uusi kotipaikkakunta tarjoaa mahdollisuuksia. Muutenkin hän arvelee löytävänsä Pälkäneeltä hyviä liikuntavaihtoehtoja. Kesällä oli sitä paitsi kiva nauttia oman pihan rauhasta, ei tehnyt mielikään lähteä kauemmas.