Yläkoululaisten hammashoitovideo toi tunnustusta

Pikkolan hammashoitolan hammaslääkäri Kristiina Terho ja hammashoitaja Elina Saarinen toteuttivat yhdessä yläkoululaisten kanssa palkitun videohankkeen.

Monenlaiset hahmot Munamiehestä Harry Potteriin istuutuvat hammaslääkärin tuoliin Pikkolan yläkoululaisten hauskassa videossa.

– Huumori on mainio keino saada nuoret kiinnostumaan tylsähköstä asiasta, kuten hampaiden hoito, kehuu Leaf Suomi Oy:n ksylitolitiedottaja Milla Vihanto.

Vihanto toimi tuomariston puheenjohtajana Vuoden terveyskeskushammashoitola -kilpailussa, jossa Kangasalan terveyskeskuksen Pikkolan hammashoitola palkittiin erityisellä Huumori ja heittäytyminen -diplomilla.

Tuomaristo kiittelee hammashoitolan väkeä esimerkillisestä heittäytymisestä.

Hampaiden hoidosta kertova video toteutettiin yhdessä Pikkolan yläkoulun oppilaiden kanssa. Pikkolan hammashoitolassa hanketta vetivät hammaslääkäri Kristiina Terho ja hammashoitaja Elina Saarinen.

Tarinassa eri-ikäiset koomikkohahmot vierailevat hammashoitolassa. Milla Vihannon mielestä hauska video sopii opetusmateriaaliksi yläkoulujen terveystiedon tunneille.

– Plussaa oli videon kattava asiasisältö, jota kelpaa näyttää muillekin kuin nuorille.

 

Hammasterveyttä riparille ja diskoon

Vuoden terveyskeskushammashoitola 2012 -kilpailun ensimmäisen palkinnon sai Porin suun terveydenhuolto. Porissa tehdään monipuolista ja laajaa työtä nuorten hammasterveyden parissa. Ennaltaehkäisevää työtä on tehty yläkouluilla erilaisten teemoitettujen tietoiskujen ja teemapäivien avulla. Mukaan on saatu myös paljon yhteistyökumppaneita.

Erikoista on se, että hammasterveyskasvatusta viedään Porissa sinne missä nuoret ovat: kesällä rippileireille ja iltaisin nuorisotoimen diskoihin.

Yhdessä Porin Veden kanssa järjestettiin vesipullokampanja, joka muistutti nuoria kaupungin hyvästä vedestä ja kannusti käyttämään vettä janojuomana energiajuomien ja limsojen sijaan.

Yhteistyötä on tehty myös Porin Ässien kanssa. Seura ei hyväksy energiajuomia juniorijoukkueiden sponsoreiksi.

Vuoden terveyskeskushammashoitola -kilpailun järjestivät Leaf Suomi Oy, Terveyskeskushammaslääkäriyhdistys ry, Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry ja Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry. Kilpailuun osallistui innovatiivisilla ideoilla 13 hammashoitolaa ympäri Suomen.

Tänä vuonna etsittiin hammashoitolaa, joka on onnistunut kehittämään yläkoululaisia, 13−15-vuotiaita nuoria puhuttelevia keinoja kertoa hammasasioista. Tavoitteena oli saada suomalaiset hammashoitolat löytämään uusia tapoja saada nuoret innostumaan hampaidenhoidosta.

Tuomaristo toivoo, että hyviä kokemuksia ryhdytään jakamaan ja toteuttamaan muissakin kunnissa ympäri Suomen. Tuomaristoa johtanut Milla Vihannon mielestä sormea heristävä hammasvalistus on muuttunut yhdessä tekemiseksi.

– Oli upeaa saada uusia, innovatiivisia ideoita nuorten suun terveyden hyvinvoinnista ja itsehoitoon kannustamisesta. Kilpailu osoittaa kuinka pitkäjänteistä ja ammattitaitoista työtä Suomen hammashoitoloissa tehdään.

Katso: