Jalmari Finne-festivaali veti yleisöä kauempaakin – ”Pälkäneellä osataan arvostaa laadukasta kulttuuritarjontaa”

Kauniin kesäiset säät vaihtuivat hiljattain sateisiin – ja näin jatkui perinne. Jalmari Finne-festivaalien ensimmäistä päivää vietettiin 30. kesäkuuta sateisissa tunnelmissa, kuten myös viimevuotista Agathon Meurman-päivää. Suomessa yllättävillä keleillä on onneksi taipumus ennemminkin yhdistää tapahtumavieraita kuin pilata tunnelma – Aitoon koulutuskeskuksellakin päästiin onneksi sateensuojaan juhlasaliin nauttimaan Juha Hurmeen ohjaamista teatteriesityksistä.

– Ensimmäinen päivä oli onnistunut, vaikka vettä tulikin saavista kaatamalla – kirjaimellisesti. Olimme siinä kuitenkin kaikki samassa veneessä – piti vain sopeutua tilanteeseen. Juhan näytelmät olivat kuitenkin tarkoitettu esitettäväksi ulkona, joten onneksi toisena festivaalipäivänä esitykset voitiin jo järjestää suunnitellusti, festivaalia rakentamassa ollut kulttuurisuunnittelija Marketta Pyysalo kuvailee.

Suomen kesän aiheuttamasta yllätyksestä huolimatta Hurmeen näytelmät saivat hyvän vastaanoton.

– Pälkäneellä kyllä osataan arvostaa laadukasta kulttuuritarjontaa. Iso osa vieraista oli jopa ulkopaikkakuntalaisia, eli esityksiä tultiin katsomaan kauempaakin.

Laadukas ohjelmisto

Erityisesti Bergrothin Anu ja Mikko oli Marketta Pyysalon mieleen. Roosa Söderholm, Eetu Känkäinen. Kuva: Marketta Pyysalo.

Festivaalin avasi kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurmeen esitelmä Jalmari Finnestä ja hänen elämästään. Hurme luki esityksen aikana kirjeen, jossa Finne suunnittelee suureellisia 60-vuotispäiviään – niitä, joihin oli kutsuttu kaikki tasavallan presidenttiä myöten. Kirjeen koomisuus nauratti ihmisiä, Pyysalo piti sitä myös hyvin koskettavana.

– Jalmari Finnehän ei edes tehnyt varsinaisia suurteoksia. Silti hän oli ehdottomasti merkittävä henkilö. Kaikilla meillähän on jokin narratiivi itsestämme, jota tuomme päivittäisessä elämässämme esiin ja joskus tuo narratiivi poikkeaa todellisesta ihmisestä, Pyysalo pohtii.

Kaikki esitykset olivat Pyysalon mieleen – erityisesti hänen mieleensä jäi toisena festivaalipäivänä, suunnitellusti ulkotiloissa esitetty Kersti Bergrothin Anu ja Mikko.

– Anu ja Mikko oli ihanan kepeä, viisaasti hauska ja hauskasti viisas. Se nosti esiin elämänilon ja inhimillisen hymyn. Kantaesitys Kraukijahdissa taas oli tavoitettu hyvin Lewis Carrolin nonsense – muutenkin kuin kielen tasolla.

Festivaali saa jatkoa

Ensi kesänä sama festivaali järjestetään Augusta Lundahl-teemalla.

– Augusta Lundahl oli yksi Suomen ensimmäisistä naiskirjailijoista. Vaikka hän ei ihan paikallinen suuruus ollutkaan, vaan tamperelainen, sopii hän vahvana naishahmona henkisesti hyvin festivaalien teemaksi, Pyysalo päättää.