Mansikkasato aikaisessa viime kesään verrattuna – itsepoiminta alkaa juhannuksen jälkeen

Jukka Kittilä Niitty-Seppälän tilalta kertoo, että mansikkakausi on saatu käyntiin. Varhaislajikkeita on jo kypsynyt, ja muutkin lajikkeet alkavat pikku hiljaa olla kypsiä. Pakastekauden hän uskoo pääsevän liikenteeseen juhannuksen tienoilla, ja itsepoiminta alkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla. Kittilä toteaa, että sään armoilla ollaan kuten aina.

– Ensin oli kauhean kylmä ja märkä, ja ajateltiin, että tulee myöhäinen vuosi. Sitten näytti, että tulee liikaakin hellettä, josta mansikat eivät tykkää. Semmoinen 20–22 astetta ja puolipilvinen riittäisi varsin mainiosti, niin mansikat saisivat rauhassa kehittyä ja kasvaa isommiksi.

Tänä vuonna mansikkasato tulee aiemmin viime kesään verrattuna. Helteen jatkuminen tarkoittaisi, että kausi jää lyhyeksi. Takana on Kittilän mukaan hyvä talvi, joka ei tuhonnut kasvustoa ja antoi mansikalle paremmat lähtökohdat kuin viime vuonna.

Suttisen tilan Simo Laakso sanoo, että mansikoita on poimittu viikoittain pieniä määriä. Helteiden takia odotettavissa on pian paljon satoa. Juhannuksen jälkeen aloitellaan itsepoimintaa, jota on yleensä ollut noin viikon verran. Suurin osa marjasadosta myydään valmiiksi poimittuina.

Vettä tuli alkukaudesta Laakson mielestä melko sopivasti marjojen kannalta,  mutta viimeiset pari viikkoa ovat olleet kuumia kasvien kannalta. Kasvusto on kuitenkin hyvässä kunnossa, ja satotoiveita on yhtä lailla viime kesään verrattuna. Puolipilvisyys ja 20 asteen lämpötila vahvistuvat hänenkin puheissaan mansikoiden ihannesääksi.

– Ja vettä kerran viikossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, jos saisi toivoa. Oletko ikinä tavannut maanviljelijää, joka olisi säihin täysin tyytyväinen? Laakso naureskelee.

Hän sanoo, että sellaisten säiden kanssa yritetään pärjätä, jotka sattuvat tulemaan. Toiveissa on hyvä marjakesä.

Aki Niemi Luomuakin-tilalta kehuu, että talvi ja alkukesä ovat olleet kosteuden puolesta mansikoille suotuisia, ja kukkia on ollut todella hyvin.

– Kyllähän 30 asteen helteet ovat mille tahansa kasville liikaa. Meillä on käytössä katekangas, joka pidättää kosteutta ja tasaa sadon kypsymistä.

Niemen mukaan tämä vuosi muistuttaa helteiden osalta vuotta 2018 sillä erolla, että tänä keväänä satoi huomattavasti enemmän. Heinäkuun kelit ratkaisevat paljon, miten mansikkasato etenee. Heinäkuun alku juhannuksesta eteenpäin on paras aika tulla poimimaan.

– Hyvä hellehattu ja juomapullo mukaan. Iltasella onnistuu myös tulla poimimaan, kun on vähän viileämpää.

Myös Heikki Iso-Hervanta sanoo, että viileämpiä kelejä kaivattaisiin. Uudet lajikkeet kestävät hänen mukaansa perinteisiä lajikkeita paremmin säävaihtelua, hellettä ja sateita.

Itsepoimintaa on keskitetty Kangasalan uusille viljelmille, mutta myös Kuhmalahdella poiminta onnistuu. Iso-Hervanta sanoo, että poimimistahti on yksilöllinen, ja sen voi ottaa ulkoilun tai tehokkuuden kannalta oman mielensä mukaan.

Hän huomauttaa, että osa poimijoista voi olla turhankin varovaisia siinä, ettei lehtiä taittuisi. Marjoja voidaan hakea pelkästään reunalta, jossa ne ovat paremmin näkyvissä. Poimijoita kuitenkin opastetaan paikan päällä, joten keräämään voi tulla, vaikkei aikaisempaa kokemusta olisi.

– Viljelijän kannalta on hyvä, että kaikki kypsät marjat otetaan, ettei jäisi pilaantuvia. Siksi ei kannata liian isolla kiireellä tehdä.