Metallin- ja lasinkeräysastiat yleistyvät

Alkuvuodesta Tarastenjärvellä toimintansa aloittanut Tammervoiman hyötyvoimala tuottaa sekajätteistä lämpöä ja sähköä koteihin. Koska lasit ja metallit eivät pala ja tuota energiaa vaan kuormittavat voimalaa turhaan, Pirkanmaan Jätehuolto haluaa saada lasit ja metallit pois roskapusseista. Jätehuolto pyrkii kannustamaan asukkaita hyötyjätteiden lajitteluun tarjoamalla maksuttoman metallin- ja lasinkeräyksen kiinteistöille, joilla on sekajäte- ja biojätekeräys. Maksuton keräys koskee myös omakotitaloja, jos ne ovat mukana biojätekeräyksessä. Yhteinen biojäteastia naapurin kanssakin riittää.

Noin kolmeakymmentä TA-Asumisoikeus Oy:n kiinteistöä eri puolilla Pirkanmaata – muun muassa Kangasalla – isännöivä Jaakko Antinlaakso kertoo kiertäneensä etukäteen kaikkien jätepisteet varmistamassa, että keräysastioille on tilaa. Myös tänä vuonna valmistuviin TA-Asumisoikeus Oy:n uudiskohteisiin on jo varattu paikka lasin- ja metallinkeräysastioille.

– Suosittelen vastaavaa kierrosta myös muille isännöitsijöille. Samalla tulee tarkastettua katosten ja astioiden kunto, hän sanoo.

Kiinteistökohtaiseen keräykseen liittyminen kävi Antinlaakson mielestä helposti . Hän katsoi toimintaohjeet Pirkanmaan Jätehuollon nettisivuilta ja teki tilauksen.

Jätehuoltoyhtiö toimittaa lasin- ja metallinkeräysastiat kiinteistöille noin kuukauden kuluessa isännöitsijän yhteydenotosta, ja sitä ennen isännöitsijä vielä jakaa asiasta tiedotteen ja lajitteluohjeet joka asuntoon.

Pirkanmaan Jätehuollon mukaan ahkeran lajittelun voi nähdä asukkaiden etuna. Mitä vähemmän jätettä päätyy sekajäteastiaan, sen edullisemmaksi kiinteistön jätehuolto tulee.
Pirkanmaan Jätehuollon mukaan ahkeran lajittelun voi nähdä asukkaiden etuna. Mitä vähemmän jätettä päätyy sekajäteastiaan, sen edullisemmaksi kiinteistön jätehuolto tulee.

Antinlaakso sai uudet keräysastiat mahtumaan lähes jokaiseen isännöimäänsä kohteeseen. Ahtaaseen jätepisteeseen valittiin pienimmät, 140-litraiset jäteastiat, ja Kangasalla kolme taloa otti yhteiset lasin- ja metallinkeräysastiat.

– Totesimme kollegan kanssa kimppa-astioiden olevan paras ratkaisu, sillä talojen jätepisteet ovat vierekkäin. Maksuton keräys on helppo jakaa naapurin kanssa, koska kustannusten jyvittämisestä ei tule ongelmaa.

Parissa kohteessa selvisi, että niissä oli käyttöön nähden tarpeettoman monta sekajäteastiaa. Molemmilta kiinteistöiltä poistettiin yksi sekajäteastia ja näin saatiin järjestettyä tilaa lasin- ja metallinkeräykselle.

– Samalla myös jätemaksu pieneni, Antinlaakso toteaa.