Paul Tiililä debytoi dekkaristina – Davosin paktin juoni syntyi kirjoittaessa

Paul Tiililä jakoi omistuskirjoituksia julkaisemistilaisuuden jälkeen.

– Olen usein ollut Venetsiassa ja ajatellut, että paikka olisi hyvin sopiva terrori-iskulle, erityisesti turistisesongin aikaan, Paul Tiililä kertoi uuden kirjansa, Davosin paktin lähtökohdista.

Kirja julkistettiin tiistaina 23.7. Pälkäneen pääkirjasto Arkissa. Kirjan esitteli tietokirjailija Raine Raitio.

– Davosin pakti on 445 sivua vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Juoni kulkee hyvin ja kirja tarjoaa ajatuksia herättävän lukukokemuksen, hän kiitteli.

Superrikkaiden vallankumous

Davosin pakti kertoo maailman rikkaimpien miesten käynnistämästä tapahtumien ketjusta.

– Yleensä terroritekojen taustalla on vääryyttä kärsineitä. Halusin tähän tietoisesti päinvastaisen lähtökohdan. Ajattelen niin, että rikkaillakin omatunto alkaa jossain vaiheessa kolkuttaa, Paul Tiililä kertoi.

Kirjan nimen alkuosa juontaa juurensa Maailman talousfoorumin järjestämästä vuosittaisesta tapaamisesta Davosissa. Pakti taas viittaa Tiililän mukaan Saksan ja Neuvostoliiton vuonna 1922 Rapallossa solmimaan sopimukseen.

Davosin paktissa tapahtuu paljon kahden vuoden aikana.

– Hieman syö uskottavuutta, että lyhyessä ajassa tapahtuu niin paljon. Maailmanpolitiikka ei toimi näin nopeasti, Raine Raitio kritisoi.

Tiililän mukaan aikajänne oli tietoinen rajaus, jotta kirja ei olisi kasvanut liian pitkäksi.

Intensiivinen kirjoitusjakso

Paul Tiililä aloitti Davosin paktin kirjoittamisen tammikuun viimeisenä päivänä tänä vuonna. Kirjoitusjakso kesti vain neljä kuukautta.

– Kirjoitin muistelmiani Viipurista viime syksynä ja kirjoittaminen jäi ikään kuin päälle.

87-vuotias Tiililä kertoo, että dekkarin juoni syntyi kirjoittaessa, alkukohtausta lukuun ottamatta valmista suunnitelmaa ei etukäteen ollut. Tapahtumarikas ja dokumentaarisesti etenevä tarina vei mukanaan.

Tuleviin vuosiin sijoittuvan kirjan tuottaminen vaati paljon taustatyötä muun muassa räjähdysaineista, teknologiasta ja aivokirurgiasta. Myös eri puolille maailmaa sijoittuvat kirjan tapahtumat edellyttivät asioiden tarkistamista.

– Lähetin kysymyksiä sähköpostilla ja palasin tekemään muutoksia aiempaan tekstiin vastausten tultua.

Tiililän oma tausta niin opinnoissa, työuralla kuin harrastuksissakin auttoivat paljon ja erityisesti Italian tuntemus ja matkakokemukset näkyvät tekstissä.

– Kävimme kesken kirjoitusprosessin jälleen matkalla Venetsiassa ja tuolloin tarkistelin joitakin yksityiskohtia, mies kertoo.

Dekkari imaisee mukaansa

Davosin pakti on dokumentaariseen tyyliin kirjoitettu ja varsin tapahtumarikas dekkari, joka pian imaisee lukijan mukaansa seuraamaan tarinan etenemistä.

Vaikka kyse on fiktiosta, Raine Raition mielestä kirjan tapahtumat ovat reaalimaailmassamme enemmän kuin todennäköisiä.

– Joku varmasti tavoittelee taloudellista valtaa, kirja on näin hyvin todenperäinen.

Dekkarikirjailijoista Paul Tiililän esikuvia ovat Ilkka Remes ja Taavi Soininvaara.

– Olen pyrkinyt välttämään matkimista. Toki esimerkiksi tapa esitellä henkilöt ennen tarinaa on tuttua Soininvaaralta.

Kirjassa käytetään valtavasti viimeistä teknologiaa. Tiililä tunnustaakin kuuluvansa niihin, jotka uskovat teknologian mahdollisuuksiin maailman pelastajana.

– Toki teknologiaa voidaan käyttää monella tapaa, niin hyvässä kuin pahassakin.

Tietokirjailija Raine Raitio ja Davosin Paktin kirjoittanut Paul Tiililä keskustelivat ennen kirjan julkistamistilaisuutta.