Syyslomaleirillä liikunta maistui

Bruno Vuorio vauhdissa tervapataleikissä.

Bruno Vuorion, 8, syysloma alkoi hieman ikävissä merkeissä. Pojan kauko-ohjattava helikopteri nimittäin hukkui loman aluksi.

– Iskä sen lennätti tosi korkealle, ainakin sataan metriin, ja se ajautui jonnekin. Sitä ei ole vieläkään löytynyt. Tuskin löytyykään, Raikun koulun kakkosluokkalainen tuumii.

Leluhelikopterin ikävä kohtalo näyttää kuitenkin unohtuvan nopeasti, kun liikunnallisen syyslomaleirin osallistujat alkavat tositoimiin. Tervapata ja peili saavat lasten suut hymyyn. Leirin ohjaaja Diana Englund osallistuu ilonpitoon leikkimällä lasten mukana. Ohjaaja saakin kaivaa tervapadassa käytettävän tikun monen monta kertaa selkänsä takaa ja aloittaa kilpajuoksun tervapadan ympäri.

– Leireillämme on tärkeää, että lapset pääsevät suunnittelemaan itsekin toimintaa. Raikun syyslomaleiriläiset toivoivat kaikki tervapataa, joten sitä mentiin heti ensimmäiseksi, Englund sanoo.

Tervapadan lisäksi Raikun leiriläiset keksivät nopeaan tahtiin ainakin 11 muuta eri puuhaa tai aktiviteettia, joita he toivoivat leiriohjelmaan.

– Emmeköhän ehdi ne kaikki myös leikkimään. Ohjelmaan mahtuu toki paljon muutakin: vapaata leikkiä, erilaisilla liikuntavälineillä temppuilua, ruokailua, eväiden syöntiä ja mukavaa yhdessäoloa. Perjantaina teemme kaikki yhdessä ruokaa ja pääsemme näin herkuttelemaankin yhdessä, Englund kertoo.

 

Fanny Vuorio, Matilda Butler ja Julia Lehti ehtivät hiukan tuulettelemaankin liikunnallisen syyslomaleirin ohessa. – Ennen leiriä olin päivät mummin kanssa. Teimme 500 palan palapelin valmiiksi, Matilda kertoo.

Kangasalle tänä syksynä

Raikun leiri oli ensimmäinen WAU ry:n järjestämä leiri Kangasalla. Yhdistyksen toiminta laajentui kuntaan syyskuun alussa, kun se ryhtyi pitämään liikuntakerhoja kangasalalaiskouluilla. Vuonna 2009 perustetun yhdistyksen kerhotoiminta alkoi alun perin Espoosta, josta sen toimintaa laajennettiin Kauniaisiin, Mustasaareen ja Rovaniemelle. Kolme vuotta sitten mukaan lähtivät Vantaa, Vöyri ja Maalahti. Tämän jälkeen toiminta on laajentunut niin, että WAU! -kerhoja on jo yli 30 paikkakunnalla.

– Järjestämme matalan kynnyksen kerhoja, mikä tarkoittaa sitä, että ne ovat maksuttomia ja ne järjestetään kouluilla kello 8–16 välissä. Näin niihin on helppo osallistua eikä mukaan lähteminen vaadi suuria ponnistuksia. Kerhoissa ei myöskään kilpailla tai vertailla – tärkeintä on, että kaikki lapset viihtyvät ja saavat liikunnasta positiivisia kokemuksia, WAU-liikuntakerhoja Kangasalla pyörittävä Englund sanoo.

Englund vetää liikuntakerhoja Sahalahdessa Lahdenkulman, Sariolan ja Vilpeilän kouluilla sekä Pohjan koululla Kuhmalahdella.

– Kerhoja on lisäksi Kautialassa, Raikussa ja Ruutanassa. Kerhot ovat ydintoiminta-aluettamme, mutta niiden lisäksi järjestämme myös erilaisia leirejä, kuten nyt syyslomalla täällä Raikussa, Englund listaa.

 

Aktiiviset ja osallistavat välituntikerhot

Kerhojen ja leirien lisäksi WAU organisoi Suoraman ja Vatialan kouluilla pidettävää välkkäritoimintaa eli välituntikerhoa.

­ – Viitos- tai kuutosluokkalaiset toimivat aina vuorotellen välkkäreinä, eli keksivät pelejä ja muuta liikunnallista puuhaa alempien luokkien oppilaille. Välituntikerhoa pidetään kerran viikossa pitkällä välitunnilla. Samalla koulun yhteishenki eri luokkatasojen välillä kasvaa ja myös mahdollinen koulukiusaaminen vähenee, Englund selventää toimintamallia.

Koulujen syyslomaa vietettiin Kangasalla ja Pälkäneellä 13-17.10.