Teemu Järvenpää keskimatkan nopein

Teemu Järvenpää ajoi loistoajon Sappee MTB:ssä ja voitti 38 kilometrin kilpailun.

Viime vuonna uuden tulemisensa maastopyörätapahtumien kilpailukalenteriin tehnyt Sappee MTB ajettiin lauantaina suotuisassa syksysäässä. Laipanmaan polkuja ja metsäautoteitä kiertelemään oli uskaltautunut lähes sadan hengen fillaristiporukka.

Tarjolla oli kolmen eri mittaluokan koettelemusta. Vähemmän kokeneille maastopyöräilijöille sopiva helpohko reitti oli 24 kilometrin mittainen, suosituin valinta kierteli Laipan metsissä 38 kilometrin verran ja kovakuntoisimpien menijöiden maratonmatkalla oli mittaa peräti 60 kilometriä. Vain neljä ajajaa joutui jättämään leikin kesken.

Tänä vuonna päästiin juhlimaan myös paikallista voittajaa, kun aitoolainen Teemu Järvenpää otti komean sarjavoiton miesten 38 km:n kilpailussa. Voitto oli miehelle itselleenkin hienoinen yllätys, olivathan kesän aiemmat kisat menneet runsaiden rengasrikkojen ansiosta vähän niin ja näin.

–Edellisessä kisassa jouduin kaksi kertaa renkaanvaihtohommiin, mutta nyt kumit pysyivät ehjinä, Järvenpää huokaili tyytyväisenä.

Paikkakunnalla paremminkin rautakauppiaana tunnetun Järvenpään ajo eteni vaihtelevissa merkeissä, eikä hän vielä maaliviivalla tiennyt olevansa keskimatkan nopein kilpailija.

–Alkukilometreillä ajoin jonkin aikaa koko kilpailun toisena. Kärjen vauhti alkoi tuntua pahalta, joten päästin monia kilpailijoita ohitseni. Myöhemmillä teknisillä polkuosuuksilla olin vahvemmilla ja ohittelin vuorostani useita ajajia. Loppukilometrit tultiin suunnilleen samaa vauhtia kolmen miehen porukalla. Vasta jonkin aikaa maaliintulon jälkeen järjestäjä kertoi, että olimme keskimatkan kolme nopeinta, voittaja naureskeli jälkikäteen.

Helpolla ei voitto irronnut, sillä toiseksi ajanut Tero Hakuli jäi Järvenpäästä vain kuusi sekuntia. Kolmanneksi pyöräili Janne Hallikainen. Pälkäneläisten hyvää kokonaispanosta täydensi Jarkko Helminen kuudennella tilallaan. Matkan vikkelin nainen oli Mira Orell-Sipponen, jonka aika olisi riittänyt miesten sarjassakin 8. tilaan.

Hyvin sujunut kilpailu antaa Järvenpäälle ja Helmiselle motivaatiota syksyn harjoitteluun. Miehet ovat lähdössä kuukauden päästä muutaman muun pälkäneläisajajan kanssa Ranskaan 80 kilometrin maratonkisaan.

60 kilometrin sarjan voitti Sappeessa ylivoimaiseen tapaan Antti Kuitto, joka irtosi muusta joukosta heti alkukilometreillä. Kuitto alitti niukasti kolmen tunnin rajan ja eroa kertyi lähes 25 minuuttia kakkoseksi ajaneeseen Ville Kinnuseen. Jalmari Sipponen oli kolmas yli 45 minuuttia Kuiton takana. Entinen luopioislainen, taekwondon maailmanmestari Sami Koskela osoitti 11. sijallaan myös pyöräilyn sujuvan. Ainoa pitkälle matkalle uskaltautunut nainen Jenni Pitkänen oli miesten joukossa 16. sijalla.

24 kilometrin ”pikamatkan” vei nimiinsä Timo Kiiveri, jolle Kalle Horjamo taipui reilut 3 minuuttia ja Tapani Honkanen jo yli 13 minuuttia. Ainoa nainen Inka Kuuras-Tuohimaa oli kuudenneksi nopein.

Antti Kuitto johti 60 kilometrin kisaa alusta loppuun.

Reitit keräävät kiitosta

Jussi Rulja aikoo jatkaa polkujuoksu- ja maastopyöräilykilpailujen järjestämistä Sappeessa ensi vuonnakin. Tarkat ajankohdat ovat vielä avoinna.

Jussi Rulja, joka yhdessä Reetta Heikkilän kanssa kantaa päävastuun Sappee MTB:n järjestelyistä, oli kilpailun jälkeen pääosin tyytyväinen, etenkin osanottajilta saatuun palautteeseen.

–Reitti sai paljon kiitoksia, ja muutenkin metsästä palasi tyytyväisen tuntuista porukkaa. Onneksi kilpailua edeltävä viikko oli poutainen ja polut kestivät hyvin ajamista. Väkeä oli suunnilleen saman verran kuin viime vuonna. Lisää osallistujia tarvitaan, että tästä tulisi kannattavaa toimintaa, Rulja pohdiskeli maanantaina kesken reitin purkamiskiireiden.

Ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että sekä maastopyöräily- että polkujuoksukisat saavat Sappeessa jatkoa ensi vuonna.

–Joitain hyviä vinkkejä saatiin osallistujilta muun muassa markkinoinnin kohdentamiseen. Järjestämämme tapahtumat ajoittuvat nyt niin lähelle toisiaan, että ajankohtien muuttamistakin täytyy harkita.

38 kilometrin matkalla kuudenneksi polkenut Pälkäneen Jarkko Helminen tyylittelee Sappeenvuoren polulla.