YLE ja tiede

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.
Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Yleisradio juhli 90-vuotista historiaansa juhlallisin menoin osittain omistamansa Helsingin musiikkitalon ja hiukan muissakin suojissa.  Juhlavieraat olivat siististi pukeutuneina, kuten myös osa esiintyjistä.

Ohjelman historiallinen ja yhteiskunnallinen anti oli melko vähäinen. Pääselostaja Pekka Tiilikaisen ja pääjohtaja Hella Wuolijoen erilaiset maailmankatsomukset sentään muistettiin, samoin Eino S. Revon tuki taistolaisille. Sekin muistettiin, että Revon esitti pääjohtajan virkaan Suomen Keskusta. Majuri Repohan oli Kekkosen kaveri ja joissain vaiheissa myös Johannes Virolaisen suosikki. Repohan kulki poliittisen taipaleensa äärioikeistosta äärivasemmistoon. Suomen Kuvalehden Mauno Saaren haastattelussa hän lohduttautui sillä, että matka oli taittunut mustan auton takapenkillä sikari suupielessä ja joskus myös pienessä viskissä.

Televisiokaudelta keskityttiin viihteen kohokohtiin, ja poliittiset uutishuiput ja taloudelliset menestykset oli jätetty vähälle.  Nykyinen tasavallan presidentti oli sentään paikalla, vaikkei häntä eikä juuri muitakaan vieraita kamera löytänyt.

Iltajuhlan lisäksi oli onneksi muutakin ohjelmaa, kuten Jari Korkin tekemä Nordea-pankin hallituksen puheenjohtajan, tamperelaislähtöisen kiekkojuniorin Casper von Koskullin haastattelu. Pohjolan pankkimaailman ykkösmies puhui viisauksia masentuneille suomalaisille.

Luulin, ettei tiede kuulu lainkaan Yleisradion historiaan eikä nykypäivään. Loppuillan selkokieliset radiouutiset kuitenkin pelastivat tilanteen. Niissä kerrottiin amerikkalaisesta tutkimuksesta, jossa oli selvitetty bakteereiden käyttäytymistä silloin kun ruokaa on pudonnut lattialle.

Silloinkin kun putoava ruoka on kuivaa, bakteerit ehtivät iskeä nopeasta nostosta huolimatta. Jos pudonnut ruoka on kosteaa, bakteerit hyökkäävät niin nopeasti, ettei se nopeakaan nostaminen ehdi auttaa. Itse olen kokeillut tätä muutaman kerran muna-anjovis-voileivällä, joka tutkimusteni mukaan osuu lattialle kuiva puoli päällimmäisenä.

Tutkijat ovat kuitenkin todenneet, että vaikka bakteerit ovat yllättävän nopeita, kuivalla pinnalla niiden määrä ei huolestuta. Edes märän kohdan pudottua lattialle, hengenvaarasta ei ole kysymys.

Tähän saatan uskoa, sillä aikanaan asuessamme Pohjois-Haagassa Ilkantie 13:ssa, talon lapset, kuten Kari Suomalaisen ja Mauri Sariolan jälkikasvu, kilpailivat sillä, kenellä on illalla suussa suurin möykky kioskin edustalta ja pihalta löydettyä purukumia.

Näissä immuniteettiasioissa amerikkalaiset tuntuvatkin olevan oikeilla jäljillä. Ja on hyvä, että verovaroilla ylläpidetty YLE palvelee näin myös tieteen saralla maksamaan pantuja asiakkaitaan.

Martti Huhtamäki