Pitkät piiput lähtivät Ukrainaan

Valmiit piiput ja öljysäiliöt siirtyvät erikoiskuljetuksina määränpäähänsä.

Kankaanmaan teollisuusalueelta Pälkäneeltä kurvasi viime viikon torstaina Lahdentielle kolme erikoispitkää puolalaisrekkaa. Autot aloittivat matkan kohti Ukrainaa, jossa Kangasalan Hitsaustyön tekemä 60-metrinen piippu asennetaan lämpökeskukseen.

– Paikalliset asentajat hoitavat pystytyksen ison nosturin kanssa, Suomesta meni ainoastaan asennuksen valvoja, Timo Eklund kertoo.

Kaukolämpöä tuottavan ukrainalaislaitoksen kattila valmistettiin myös Suomessa. Tämän myötä piippuihin ja öljysäiliöihin erikoistunut pälkäneläisyritys pääsi tarjoamaan osaamistaan Ukrainaan.

Hiekkapuhallettu ja maalattu teräspiippu kuljetettiin perille kolmessa osassa.

– On me joskus tehty isompiakin piippuja, mutta tämä lähti tavallista kauemmas, Eklund sanoo.

60-metrinen piippu tarjosi toistakymmentä henkeä työllistävälle perheyritykselle askaretta noin kolmeksi kuukaudeksi.

– Toki siinä ohessa tehtiin muitakin hommia, Timo Eklund sanoo.

 

Rantatiellä ei ole siltoja tai johtoja

Kankaanmaalta lähti viime torstaina 60-metrinen piippu kolmessa osassa kohti Ukrainaa.

Vuonna 1963 perustettu Kangasalan Hitsaustyö Oy on toiminut viimeiset reilut 30 vuotta Pälkäneellä. Yrityksen valmistaman piiput ja varastoöljysäiliöt menevät yleensä teollisuuslaitoksiin ja muihin suuriin kohteisiin.

Tuotteiden valmistuminen näkyy erikoiskuljetuksina tien päällä. Esimerkiksi Tornioon on juuri lähdössä seitsemän metriä korkea ja 6,5 metriä leveä varastoöljysäiliö.

– Sen saa perille rantatien kautta. Siellä ei ole siltoja eikä sähköjohtoja, Timo Eklund kertoo.

Kangasalan Hitsaustyö hoitaa yleensä itse myös kuljetuksen ja pystytyksen. Suuren osan tuotteista vie valmiina perille naapurissa toimiva Kuljetusliike Jaakko Pohjola. Kuljetusyrittäjä tietää, mistä kuorman kanssa mahtuu ja mitkä sillat pitää kiertää ramppien kautta.

– Kuljetusfirmat osaavat suunnitella reitin, kun tietävät kohteen ja koon.

Erityisen suuriin kuljetuksiin löytyy kalustoa Havator Oy:stä, jonka yksi toimipiste on Tampereella.

 

Tavase ja ELY-keskus eurokriisiä isompi uhka

Kangasalan Hitsaustyön kirjoissa on mukavasti piippu- ja öljysäiliötilauksia.

– Näkymät ovat toistaiseksi ihan hyvät. Mutta kyllä eurokriisin pitkittyminen vaikuttaisi ajan myötä myös meihin, sillä epävarmat ajat rauhoittavat rakennuspuolta ja isoja investointeja, Timo Eklund sanoo.

Konkreettisemman uhkan pälkäneläisyritykselle aiheuttavat ELY-keskus ja Tavase.

– Pelonsekaisin tuntein on seurattu Aapiskukon kohtaloa ja naapureiden ympäristölupaprosesseja. Esimerkiksi Purkupojille me teimme uuden öljysäiliön, kun vanha piti siirtää pois maan alta. Sama on ilmeisesti edessä myös öljylämmitystaloilla, jos koko keskustasta tehdään pohjavesialuetta.

Myös hitsaustyö tarvitsee ympäristöluvan hiekkapuhalluksen vuoksi.

– Luvissa on tarkasti määritelty muun muassa se, millaista hiekkaa saa käyttää. Lisäksi näytteitä pitää välillä lähettää tutkittavaksi, Timo Eklund kertoo.